Chicago, IL
55°
Partly Cloudy
6:19 am5:44 pm CDT
Feels like: 55°F
Wind: 7mph S
Humidity: 76%
Pressure: 29.91"Hg
UV index: 0
5 am6 am7 am8 am9 am
54°F
52°F
52°F
54°F
57°F
TueWedThuFriSat
43°F / 37°F
45°F / 36°F
48°F / 41°F
48°F / 36°F
43°F / 32°F

Published 2 years ago

By admin

AFERA POTRESLA AMERIČKO ZDRAVSTVO: Desetine miliona korišćenih rukavica uvezeno u SAD!

Višemesečna istraga CNN utvrdila je da su tokom pandemije koronavirusa desetine miliona tona falsifikovanih i korišćenih zaštitnih medicinskih rukavica uvezene u SAD, na osnovu podataka o uvozu i distributerima koji su ih uvezli, a to je tek vrh ledenog brega, piše ovaj američki medij.

Kese za đubre pune iskorišćenih medicinskih rukavica, od kojih su neke vidno bile prljave, a neke su čak imale i mrlje od kvri, prekrivale su pod jednog skladišta na obodima Bangkoka, glavnog tajlandskog grada.

U blizini je plastična posuda sa tečnošću plave boje i par rukavica. Tajlandski zvaničnici navode da su migrantski radnici pokušali da učine da rukavice ponovo izgledaju kao nove, kada su zdravstvene vlasti te zemlje upale na to mesto u decembru prošle godine, piše CNN.

Dodaje da ima još dosta skladišta poput ovog, koja još funkcionišu na Tajlandu – u pokušaju da odgovore na potražnju za medicinskim zaštitnim rukavicama, koja je prosto eksplodirala tokom pandemije. I oni pakuju milione ovih korišćenih rukavica za izvoz u SAD, i zemlje širom sveta, kako bi umanjili posledice nestašice ovog medicinskog materijala, koje će planetu najverovatnije pogađati godinama.

Stručnjak Daglas Stajn ocenio je za CNN da su trenutno nitrilne rukavice „jedna od najopasnijih stvari na Zemlji“.

„Užasno mnogo loših proizvoda nam dolazi, to je beskonačan niz prljavih, korišćenih rukavica ispod svakog standarda, koje ulaze u SAD, što, kako izgleda, federalne vlasti, tek sada počinju da shvataju.

Ipak, uprkos mogućeg rizika za medicinske radnike na prvoj liniji i pacijente, CNN piše da su se američke vlasti borile da se uhvate u koštac sa nezakonitom trgovinom, delom i zbog toga što su na vrhuncu pandemije privremeno obustavljeni propisi za uvoz zaštitne medicinske opreme, a suspendovani su i danas.

U februaru i martu ove godine jedna američka kompanija je upozorila dve federalne agencije (carinu i Upravu za hranu i lekove – FDA) da je primila isporuku punu rukavica ispod standarda i vidno prljavih, od jedne kompanije sa Tajlanda.

Uprkos tome, ta tajlandska kompanija je uspela da u narednim mesecima isporuči u SAD još desetine tona rukavica, a neke od njih su stigle čak u julu.

Iz FDA su rekli za CNN da ne mogu da komentarišu pojedinačne slučajeve, dodajući da su preduzeli „brojne korake da pronađu i spreče prodaju ovih neodobrenih proizvoda, ispitujući medicinske proizvode i na granici i na domaćem tržištu“.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: N1
Foto: Pixabay

YOU MAY LIKE