Connect with us

Srbija

SVI SU ZAJEDNO: Napuštena deca iz Alibunara smeštena u Dečje selo, majka lišena roditeljskog staranja

Published

on

Deca koja su iz Kozjaka kod Alibunara prebačena u Dečje selo u Sremskoj Kamenici su dobro i smešteni su zajedno u kući. Prvo će se raditi na proceni njihovog zdravstvenog stanja, integrisanju sa ostalom decom u Dečjem selu, a potom i njihovom zbrinjavanju. Majka dece je privremeno lišena roditeljskog prava

Pokrajinski sekratar za socijalnu politiku Predrag Vuletić obišao je decu koja su iz Kozjaka kod Alibunara prebačena u Dečje selo u Sremskoj Kamenici i uverio se da su dobro, da su zbrinuti i da su u kućnoj atmosferi.

Mi smo samo poslušali ono što je struka odredila – to da deca moraju biti izmeštena iz neuslova i one kuće, a moramo da priznamo i zanemarivanja od strane majke i porodice

Predrag Vuletić je rekao da je Dečje selo u Sremskoj Kamenici upravo ustanova koja je pogodna za ovu situaciju.

NAPUŠTENI OD SVIH: Šestoro dece živi bez roditelja, najstariji Stevan (15) radi da bi prehranio sestre koje čuvaju kuću

“Deca su zbrinuta, poslušali smo inspektore socijalne zaštite na osnovu vanrednog inspekcijskog nadzora. Mi smo samo poslušali ono što je struka odredila – to da deca moraju biti izmeštena iz neuslova i one kuće, a moramo da priznamo i zanemarivanja od strane majke i porodice”, dodao je Vuletić.

Ukazao je da je ovo privremena mera i da će u najkraćem roku “deca biti zbrinuta na adekvatan način i da će svako dete pojedinačno da bude zbrinuto”.

Sva su deca na jednom mestu, u jednoj kućici Dečjeg sela i to su zaista uslovi koji u ovom trenutku omogućavaju normalan život svakog pojedinačnog deteta”, naglasio je Vuletić.

Istakao je da je Centar za socijalni rad Alibunar morao na vreme da alarmira sistem socijalne zaštite kako bi se na vreme pomoglo deci. 

Deca su noćas oko dva smeštena u Dečje selo u Sremskoj Kamenici.

Svaka nega i zbrinjavanje podrazumeva više slojeva i oblasti rada u odnosu na decu. To znači da će deca biti uključena u zdravstveni sistem ovde, znači lekarski pregledi, u predškolski i školski sistem, ne smeju gubiti ni dana ni trenutka. Ovih nedelju dana ćemo prvo raditi na integraciji i toj socijalnoj integraciji, jer deca iz Dečjeg sela će pomoći novopridošloj deci da se snađu i da im za ovaj trenutak bude fino

Vršnjaci su ih u Dečjem selu toplo dočekali, dobili su i obuću i odeću. Prvo će se raditi na proceni njihovog zdravstvenog stanja, integrisanju sa ostalom decom u Dečjem selu, a potom i njihovom zbrinjavanju.

“Svaka nega i zbrinjavanje podrazumeva više slojeva i oblasti rada u odnosu na decu. To znači da će deca biti uključena u zdravstveni sistem ovde, znači lekarski pregledi, u predškolski i školski sistem, ne smeju gubiti ni dana ni trenutka. Ovih nedelju dana ćemo prvo raditi na integraciji i toj socijalnoj integraciji, jer deca iz Dečjeg sela će pomoći novopridošloj deci da se snađu i da im za ovaj trenutak bude fino”, kaže Mirko Jankeli, direktor Dečjeg sela u Sremskoj Kamenici.

Dodao je da od mnogo faktora zavisi koliko će trajati taj privremeni karakter smeštaja.

Majka dece je privremeno lišena roditeljskog prava nad decom, a pokrajinski inspektori su sačinili i dva izveštaja – jedan o sprovedenom utvrđivanju činjenica nad radom stručnih službi i drugi nad radom Centra za socijalni rad. Pokrajinski sekretarijat će sprovesti određene mere ako se utvrdi nečija odgovornost.

Centar za socijalni rad u Alibunaru će nastaviti da se brine o ovoj deci i oni imaju nalog da po hitnom postupku nađu najadekvatnija rešenja za svih šestoro mališana. 

IZVOR: RTS FOTO: Printscreen/RTS

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement