Connect with us

aktuelno

DAN ZALJUBLJENIH ILI SVETI TRIFUN? Šest miliona parova širom sveta se veri 14. februara, a Amerikanci potroše 19,6 milijardi dolara za poklone

Published

on

Srpska pravoslavna crkva Svetog Trifuna slavi kao velikomučenika koji je postradao za hrišćansku veru, ne isključujući njegov značaj zaštitnika bračne ljubavi i vernosti, koje su deo hrišćanske propovedi, dok ostatak sveta slavi Dan zaljubljenih

Sveti Trifun, praznik pravoslavnih vernika, i praznik zapadne tradicije Sveti Valentin obeležavaju se istovremeno. Ta dva sveca su, iako svetkovani u različitim crkvama, zaštitnici iskrene ljubavi svih hrišćana.

Hrišćani danas slave zaštitnike iskrene ljubavi. Pravoslavni vernici obeležavaju Svetog Trifuna.

Srpska pravoslavna crkva Svetog Trifuna slavi kao velikomučenika koji je postradao za hrišćansku veru, ne isključujući njegov značaj zaštitnika bračne ljubavi i vernosti, koje su deo hrišćanske propovedi.

Prema hrišćanskom učenju, bračna ljubav je blagoslovena od Boga, a bračni zavet neraskidiv, o čemu svojim delima najbolje svedoče Hristovi velikomučenici, među kojima je i Sveti Trifun.

SVETI TRIFUN:

Žitija i hrišćansko stradanje oba svetitelja našli su mesto u “Ohridskom prologu” vladike Nikolaja Velimirovića. Piše kako je velikomučenik Trifun poginuo 250. godine u Nikeji, od mača hristobornog rimskog cara Dakija.

Vladika Nikolaj govori o skromnosti i isceliteljskoj moći svetitelja Trifuna, koji je u detinjstvu čuvao guske i jedini mogao pomoći ludoj kćeri cara Gordija.

Sahranjen je skromno, po njegovoj želji, u selu Kampsadi u Frigiji, gde je i rođen.

Svetog Trifuna slave mnogobrojni esnafi, vinogradari, mehandžije, a na liturgijama se pominje stradanje svetitelja Trifuna. 

Praznik zaljubljenih 

Sveti Valentin, kako piše vladika Nikolaj, bio je episkop u italijanskom gradu Interamni, gde se proslavio kao iscelitelj brata rimskog tribuna Frontana i Herimona, sina poznatog filosofa Kratona, čime je mnoge preobratio u hrišćansku veru.

Valentin je sa svojim sledbenicima posečen mačem 273. godine, zapisano je u Prologu.

SPC Dan Svetog Valentina obeležava 30. jula, odnosno 13. avgusta, ali ne kao zaštitnika zaljubljenih.

Iz kalendara Katoličke crkve, 14. februar je izbrisan kao dan posvećen Svetom Valentinu, zbog, kako kažu, želje za smanjenjem broja svetih dana kod onih svetaca o kojima nije bilo jasnih istorijskih činjenica.

Dan zaljubljenih se obeležava u brojnim državama sveta, kada se razmeni na hiljade ruža i čokoladnih bombona. Iako se ne čini tako, ovaj dan ima prilično bogatu istoriju koja datira još iz doba Starog Rima. Ovo je šest stvari koje možda niste znali o prazniku za zaljubljene.

Paganski koreni

Istoričari veruju da su koreni Dana zaljubljenih u paganskom festivalu koji se održavao u Starom Rimu pod imenom Lumpekarija. Festival je slavio plodnost i uključivao je žrtvovanje životinja. U 14. veku za vreme pape Gelasija Prvog, prestaje se sa žrtvovanjem životinja, 14. februar je proglašen Danom Svetog Valentina, a povezuje se sa romantikom i ljubavlju jer mnogi veruju da tog dana počinje sezona parenja ptica.

Ko je zapravo Valentin?

Postoji nekoliko Valentina koji se povezuju sa praznikom zaljubljenih. Najčešće se spominje Valentin koji je tajno venčavao parove za vreme vladavine Klaudija Drugog, koji je branio ženidbu tokom ratova jer je smatrao da su neoženjeni muškarci bolji vojnici. Valentin je bačen u tamnicu a onda i pogubljen. Osim njega, poznati su još i biskup Valentin i papa Valentin.

Više od polovine stanovništva SAD obeležava Dan zaljubljenih

Za dan zaljubljenih, ljudi su počeli da šalju ručno pisana pisma i ljubavne poruke u 17. veku. Međutim, tek pedesetih godina 19. veka, U SAD počinje masovna proizvodnja namenskih čestitki. Danas oko 55 odsto Amerikanaca obeležava ovaj dan i potoši oko 19,6 milijardi dolara za poklone.

Srcolika kutija

Prva kutija u obliku srca sa čokoladnim bombonama predstavljena je 1861. godine, naravno, 14. februara. Dizajnirao ju je Ričard Kadberi kako bi povećao prodaju čokoladnih bombona.

U novije vreme, procenjuje se da se godišnje proda oko 36 miliona kutija u obliku srca sa čokoladnim bombonama.

Sudbonosno pitanje

Skoro šest miliona parova se veri na Dan zaljubljenih. Prema jednoj anketi, Dan zaljubljenih je izabran za najbolji dan kada treba postaviti pitanje:„Da li želiš da se udaš za mene?”.

Varijacije na temu

U Latinskoj Americi Dan zaljubljenih zovu Danom ljubavnika ili Danom ljubavi i prijateljstva.

U Japanu je običaj da samo žene daruju muškarce 14. februara. Oni im poklone vraćaju mesec dana kasnije, 14. marta, obeležavajući tako sve popularniji „Beli dan“.

U Kini, Dan zaljubljenih se prepliće sa Festivalom fenjera, a širom Malezije i Singapura, na ovaj dan žene ispisuju svoj broj telefona na pomorandže, bacaju ih u potok i čekaju da muškarci pronađu voće i pozovu ih.

U Francuskoj postoji selo koje se zove Sveti Valentin. Tokom Dana zaljubljenih, mesto oživi zbog brojnih posetilaca koji obnavljaju svoje bračne zavete.

IZVOR: RTS FOTO: Pixabay

Advertisement