Connect with us

Srbija

SVEČANO U HRAMU SVETOG SAVE: Patrijarh Porfirije služio božićnu liturgiju!

Published

on

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfitije služio je povodom Božića, koji se danas obeležava po starom kalendaru, liturgiju u hramu Svetog Save na Vračaru. Liturgije i u drugim hramovima u Srbiji, božićno služenje i u Gračanici…

Prvu božićnu liturgiju, u ponoć, služio je episkop remezijanski Stefan, pomoćnik patrijarha, koji je i starešina ovog hrama.

U hramu Svetog Save, kao i u drugim hramovima, pročitana je poslanica koju tradicionalno poglavar SPC upućuje povodom rođenja Isusa Hrista, najradosnijeg hrišćanskog praznika.

Patrijarh Porfitije je u Božićnoj poslanici poručio Srbima na Kosovu i Metohiji, srpskoj “duhovnoj i nacionalnoj kolevci”, da Crkva zna za njihova iskušenja i da će uvek biti uz njih.

Takođe, u poslanici je pozvao sve na “pridržavanje razumnih mera i preporuka” nadležnih institucija protiv širenja korona virusa ali i “podsetio sve i svakog na izbegavanje isključivosti i poštovanje ljudskih sloboda”.

“U prazničnoj radosti Božićnog dana, sa naročitom pastirskom brigom i odgovornošću upućujemo očinske pozdrave i molitve za naše sestre i braću u otadžbini i rasejanju, gde god da žive pravoslavni Srbi, a posebno onima na Kosovu i Metohiji, našoj duhovnoj i nacionalnoj kolevci”, rekao je patrijarh Porfirije.

“Mi im poručujemo da znamo za njihova iskušenja koja još uvek traju, ali da je njihova Majka Crkva sve do sad bila uz njih i da će uvek biti”, naveo je.

“Danas smo duhovno i molitveno sa svima vama na svakom mestu vašega življenja”, istakao je patrijarh Porfirije.

“Svaki pravoslavni dom postaje mali Vitlejem u kojem nas prožima smisao badnjaka i toplina slame, u kojem zajedno pevamo uzvišenu pesmu: ‘Rođenje tvoje, Hriste Bože naš, obasja svet svetlošću razuma'”, dodao je patrijarh.

On je u poslanici istakao da se Božić slavi “u svetu ispunjenom strahom i nemirima, atmosferom nerazumevanja, nepoverenja i netrpeljivosti, sve do isključivosti proistekle iz uznapredovale kulture sebičnosti i predstavljanja individualizma”.

“U suštini”, kako je naveo, “vrhunskih vrednosti globalnog potrošačkog mentaliteta”.

“Pored toga u svetu stalnih promena, u kojem se jedino ne odstupa od straha za gubitkom životne sigurnosti, današnjem čoveku kao da suštinski ne pomažu ni dostignuća u medicini, industriji i tehnologiji”, naglasio je patrijarh Porfirije.

Sve to, dodao je patrijarh “govori o atmosferi koju je zaista proročki opisao nobelovac Ivo Andrić rekavši da stvarna i najveća opasnost nije u opasnostima koje nam zaista prete, nego u strahu koji je u nama”.

“Otklonimo senku straha uprkos teškoćama i sa čvrstom verom u Boga proslavimo rođenje Bogočoveka, čije nas novozavetno ime Emanuil krepi moćnim doslovnim značenjem njegovim sa nama je Bog”, poručio je patrijarh Porfirije u Božićnoj poslanici.

Istakao je da SPC čestita Božić “sa izuzetnim poštovanjem i zahvalnošću svim lekarima i zdravstvenim radnicima, za koje uznosi molitve Bogomladencu Hristu”.

“Molim se i za bolne da što pre ozdrave i da zaraza koja je napala svet prođe”, rekao je patrijarh Porfirije.

Kako je naveo, Crkva se moli i da “mi, pravoslavni hrišćani, više ne strahujemo za svoje živote i da ne ustuknemo pred opasnostima koje sobom nosi bolest izazvana širenjem virusa, nego da imamo čvrsto poverenje u Boga, istinskog Lekara duše i tela naših”.

Takođe, “da nas osećaj straha, podstaknut preporučivanom ‘socijalnom distancom’, ne omete u činjenju onoga što je na korist naših bližnjih i zajednice kojoj pripadamo u svakom pogledu: duhovnom, porodičnom, poslovnom”.

“Za nas pravoslavne hrišćane trajno važi pouka: ‘Video si lice brata svoga, video si Boga svoga'”, naglasio je patrijarh Porfirije.

Prema njegovim rečima, pouka je “skovana vekovnim ispitivanjem naše bogolike prirode, uvek okrenute opštenju sa Bogom, braćom i sestrama, i svekolikom prirodom”.

“Crkva stoga poziva da se za vreme trajanja pandemije svi pridržavaju razumnih mera i preporuka vlada i drugih nadležnih institucija u državama i oblastima u kojima živi naš narod, ali isto tako ona podseća sve i svakoga na izbegavanje isključivosti i poštovanje ljudske slobode kao najuzvišenijeg i najvrednijeg Božjeg dara danoga čoveku”, poručio je patrijarh Porfirije.

“Imajući na umu”, dodao je patrijarh Porfirije, “poziv Apostola Pavla: ‘Stojte, dakle, čvrsto u slobodi kojom nas Hristos oslobodi, i ne dajući se u jaram ropstva uhvatiti’, ostanimo slobodni, ali ništa manje odgovorni, čuvajući i druge i sebe”.

Božićna liturgija u Gračanici, prisustvovao Petković

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković prisustvovao je na Božić liturgiji u manastiru Gračanica koju je služio vladika raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije.

Kako je saopštila Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Petković je tom prilikom rekao da će i u ovoj godini biti nastavljena pomoć srpskom narodu kroz izgradnju “bolnica, škola, vrtića i novih puteva”, kao i Srpskoj pravoslavnoj crkvi i eparhiji Raško-prizrenskoj.

Božićnoj liturgiji u manastiru Gračanica prisustvovali su i predsednik i potpredsednik Srpske liste Goran Rakić i Dalibor Jevtić, predsednik Privremenog organa Novak Živić i gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić.

Običaji za Božić

Božić se slavi tri dana. Prvog, pre svitanja, zvone sva zvona na pravoslavnim hramovima objavljujući dolazak božićnog slavlja.

Na Božić, rano pre podne, u kuću dolazi položajnik. To je gost, po dogovoru sa domaćinom, mada može biti i neki slučajni namernik. U zdravici ukućanima poželi zdravlje, mnogo sreće i novca.

Pre liturgije, zamesi se testo od kojeg se peče pogača – česnica, u koju se stavi novčić. Iznosi se na na sto, gde je već postavljen svečani ručak, okreće se kao slavski kolač i lomi na onoliko delova koliko ima ukućana.

Međusobni pozdrav je Hristos se rodi i Vaistinu se rodi. Ovako se pozdravlja od Božića do Bogojavljenja.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: N1
Foto: Printscreen YouTube

Advertisement