Chicago
66°
Cloudy
6:44 am6:38 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 8mph NNE
Humidity: 84%
Pressure: 30.08"Hg
UV index: 1
FriSatSun
70/59°F
77/63°F
77/63°F

Published 3 months ago

By Serbian Times

STRANI VODIČI PRAVE HAOS U SRBIJI: Hram Svetog Save je džamija, Srbi su krivi za raspad Jugoslavije…

Ovo o Srbiji pričaju neregistrovani strani turistički vodiči koji , kršeći naše zakone, vode grupe turista po našoj zemlji. Na ovaj problem juče je upozorilo 170 licenciranih turističkih vodiča iz Srbije koji su u otvorenom pismu apelovali na inspekciju i nadležno ministarstvo da hitno reaguju.

–Iako u Srbiji postoje licencirani turistički vodiči koji su položili ispit za obavljanje te delatnosti i od države dobili licencu, svakodnevno na turističkim atrakcijama u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i u drugim mestima po Srbiji srećemo strane grupe bez srpskog licenciranog vodiča kojima strano lice daje objašnjena vezano za naše kulturno-istorijske spomenike, istoriju, kulturu, navodi se u pismu. Oni citiraju Zakon o turizmu u kome podsećaju na to ko može i pod kojim uslovima da bude turistički vodič i kako je predviđeno da se novčanom kaznom od 150.000 do 350.000 dinara kazni svako fizičko lice koje obavlja ovaj posao bez položenog stručnog ispita.

-To znači da bi inspekcija takvo lice, bilo da je strani ili naš državljanin, koji vodi grupu bez licencu za obavljanje posla turističkog vodiča, trebalo da legitimiše i kazni. Mi licencirani vodiči Srbije radimo ili na ugovor o delu preko koga plaćamo državi poreze i doprinose ili smo registrovani kao preduzetnici i tokom cele godine plaćamo svoje obaveze iako seѕona traje samo šest meseci, navodi se u ovom otvorenom pismu turističkih vodiča. Oni tvrde da su u više navrata ukazivali na ove probleme, ali da i dalje nema rešenja. Kako objašnjavaju, u najvećem broju slučajeva turistički vodič je jedina osoba sa kojom se turisti sretnu na svom obilasku te zemlje sa kojom imaju vremena da popričaju i utisak koji će iz te zemlje poneti u mnogome zavisi baš od njega.

-Strani turisti koji dolaze u našu zemlju čuju priču kako smo mi jedna lenja nacija kojoj je trebalo skoro 100 godina sa sagradi jednu crkvu (neregistrovani vodič je pričao grupi iz Kine). Ili kako su jedino i isključivo Srbi krivi za raspad bivše Jugoslavije i kako su svi ostali žrtve što je pričao neregistrovani vodič iz Hrvatske grupi turista iz Španije, na turi koja se zove Eks Ju. Takođe smo čuli za primer da pratilac grupe iz Albanije objašnjava da je Hram Svetog Save džamija, navodi se u pismu turističkih vodiča.

POVEZANE TEME:

KINEZ ZALJUBLJEN U SRBIJU: Voli pihtije, sarmu i ćevape i oseća se kao da je ovde rođen! (VIDEO)

“OVDE RASIZMA NEMA, PORODICA IM JE NA PRVOM MESTU”: Strankinja posle godinu dana boravka u Srbiji! (VIDEO)

“DIRALI ME PO GLAVI KAO DA SAM ŽIVOTINJA, DOBACIVALI IZ AUTA”: Afroamerikanka opisala boravak na Balkanu kao najgore iskustvo u životu! (VIDEO)

Izvor: Politika
Foto: Pixabay

YOU MAY LIKE