Chicago
73°
Cloudy
6:37 am6:48 pm CDT
Feels like: 73°F
Wind: 9mph ESE
Humidity: 62%
Pressure: 30.09"Hg
UV index: 0
SatSunMon
73/59°F
72/63°F
70/61°F

Published 3 months ago

By Serbian Times

BIVŠI ZAPOSLENI: Putnici su u opasnosti jer podmornica nije dovoljno testirana, kompanija ignorisala eksperte!

Kompanija OceanGate, čija je turistička podmornica nestala u severnom Atlantiku dok je zaranjala ka olupini Titanika, bila je nekoliko puta upozorena na katastrofalne bezbednosne probleme koji mogu nastati, pokazuju sudska dokumenta.

Za podmornicom se traga avionima, brodovima i pod vodom. U potrazi je registrovana podvodna buka koja se sada istražuje. U podmornici ima petoro putnika, a zalihe kiseonika su ograničene i ističu u četvrtak ujutru po lokalnom vremenu.

Dejvid Lokridž, direktor pomorskih operacija u kompaniji OceanGate, u izveštaju 2018. godine naveo je da je potrebno sprovesti još testiranja i da bi putnici mogli da budu u opasnosti kada se nađu na “ekstremnim dubinama”, pokazuju sudska dokumenta u tužbi podnetoj Okružnom sudu u Sijetlu.

OceanGate je tada tužio Lokdirža jer je prekršio dogovor o poverljivosti informacija, a Lokridž je podneo kontratužbu tvrdeći da je nepravedno otpušten jer je postavljao pitanja o bezbednoti i testiranju. Sudski proces je završen nagodbom posle nekoliko meseci.

Lokridž je naveo da je zabrinut zbog odluke kompanije da se osloni na osetljivi akustični monitoring kako bi utvrdila nedostatke podmornice kada je pod pritiskom, umesto da uradi kompletan skener podmornice. Tvrdio je da mu je rečeno da oprema za takvu vrstu provere ne postoji.

“To je bilo problematično jer akustične analize pokažu nedostatak tek pri kraju, maltene milisekunde pre implozije, i ne mogu da utvrde mane pre nego što je podmornica pod pritiskom”, tvrdi se u tužbi Lokrdiža.

Titan je, prema navodima kompanije, napravljen tako da može da zaroni 4.000 metara u dubinu, gde se nalazi olupina Titanika. Lokridž, međutim, tvrdi da je sertifikovana samo za zaron do 1.300 metara i da kompanija nije platila prozivođaču da napravi podmornicu sertifikovanu za 4.000 metara.

PROČITAJTE VIŠE:

“Ti potezi kompanije mogu da dovedu putnike u potencijalnu ekstremnu opasnost u eksperimentalnoj podmornici”, tvrdi se u kontra tužbi.

Kompanija je, međutim, tvrdila da Lokdridž nije inženjer i da nije bio zadužen za inženjerske poslove oko Titana. Otpušten je pošto je odbio da prihvati uveravanja glavnog inženjera kompanije da je akustično testiranje bolje za otkrivanje nedostataka nego što bi to bio skener, tvrdi OceanGate.

Direktor kompanije Stokton Raš, koji je jedan od putnika u nestaloj podmornici, prošle godine je govorio o takvom testiranju i opisao da je prototip spustio na 4.000 metara, uz ocenu da “pravi veliku buku”.

Onda je, kako je rekao, izvukao plovilo na površinu, i pri drugom zaronu je takođe pravilo veliku buku – iako je trebalo da bude tiše. Komapnija je tada otkazala saradnju sa proizvođačem podmornica i angažovala drugog proizvođača koji radi sa avio indurstijom, rekao je Raš.

Društvo pomorskih tehnologa, koje sebe opisuje kao udruženje profesionalaca, okeanskih inženjera i tehnologa, poslalo je upozorenje kompaniji 2018. godine.

U pismu Rašu, društvo je tražilo da kompanija testiranje prepusti nezavisnim ekspertima, kako bi sačuvala bezbednost putnika.

Raš je to odbio.

U pismu koje je objavio Njujork tajms, članovi društva izrazili su zabrinutost da bi “eksperimentalni pristup kompanije mogao da ima negativne posledice, od malih do katastrofalnih, koje bi mogle da utiču na sve u industriji”.

U intervjuu za magazin Smitsonijan 2019. godine, Raš je ocenio da takav pristup guši inovacije.

“Nije bilo povređenih u turističkim podmornicama više od 35 godina. Veoma je bezbedno jer postoje brojni propisi, ali baš zbog svih tih propisa usporene su inovacije i rast”.

POVEZANE TEME:

NESTALA PODMORNICA POSLALA SOS SIGNAL: Birokratija zaustavila akciju spasavanja, izvlačenje skoro nemoguća misija! (VIDEO)

OVO SU ČAČANSKI “TIGROVI”: Rade najteže poslove koje drugi odbijaju, služe sugrađanima bez tarife! (FOTO)

POVRATAK U DOMOVINU: Ispovest Đorđa (27) o životu u Kanadi, jedna stvar će mu zauvek ostati urezana! (FOTO)

Izvor: Glas Amerike
Foto: The OceanGate Expedition

YOU MAY LIKE