Connect with us

Amerika

STOP ZA BAJDENA: Sudija blokirao transrodne smernice Bele kuće za škole i učenike!

Published

on

Savezni sudija je privremeno blokirao smernice Bajdenove administracije o rodnom identitetu i seksualnoj orijentaciji, koje su obezbedile da škole poštuju rodni identitet učenika u pogledu pristupa kupatilu i timskih sportova.

Grupa od 20 država, na čelu sa Tenesijem, tužila je Bajdenovu administraciju zbog novih smernica. Ovog meseca savezni sudija je presudio u njihovu korist.

Presudom je utvrđeno da je ova Bajdenova direktiva bila toliko značajna promena zakona – proširenje pola na seksualnu orijentaciju i rodni identitet – da je trebalo da prati formalni proces donošenja pravila, što nije.

Škole privremeno ne moraju da sprovode ovo novo tumačenje, što znači da mogu da postavljaju sopstvene parametre za transrodne toaletne i sportske politike.

Presedan

Odluka iz 2020. godine Bostok protiv Okruga Klejton utvrdila je da rodni identitet potpada pod seksualnu diskriminaciju, na koju će se Bajdenova administracija verovatno oslanjati u budućim sudskim bitkama po ovom pitanju.

U središtu slučaja Bostok protiv Okruga Klejton bila je diskriminacija pri zapošljavanju. Potpada pod Zakon o građanskim pravima, koji zabranjuje, između ostalog, bilo kakvu diskriminaciju na osnovu pola i zaposlenja.

Međutim, formulacije i propisi Bajdenovih smernica su drugačiji. Bajdenove smernice su posebna zabrana samo polne diskriminacije, druge kategorije nisu uključene.

Izvor: Daily Wire Foto: Angela Weiss/AFP

Advertisement