Chicago, IL
70°
Partly Cloudy
6:28 am5:37 pm CST
Feels like: 70°F
Wind: 13mph S
Humidity: 61%
Pressure: 29.31"Hg
UV index: 2
4 pm5 pm6 pm7 pm8 pm
70°F
66°F
63°F
59°F
59°F
WedThuFriSatSun
32°F / 21°F
46°F / 34°F
52°F / 37°F
59°F / 46°F
63°F / 50°F

Published 2 years ago

By admin

NAKON PRESUDE VRHOVNOG SUDA: Američke žene se masovno sterilišu, upozoravaju lekari!

Više žena bira trajnu sterilizaciju u svetlu nedavne odluke Vrhovnog suda koja je poništila odluku da sudska presuda u sporu “Ro protiv Vejda” postane federalni zakon. Akušeri ističu da je primetan porast broja žena koje traže sterilizaciju u mestima kao što su Arizona, Severna Karolina, Teksas i Florida.

„U očekivanju da ovaj zakon bude poništen pre nekoliko nedelja, dobrovoljno sam se sterilisala. Uklonili su mi jajovode, jer znam da ne želim decu i činim sve da do toga ne dođe, ali u tom slučaju nemam telesnu autonomiju. Uzela sam stvar u svoje ruke i sama se o tome pobrinula,” izjavila je jedna žena iz distrikta Vašington.

Trend

Sterilizacija je postala popularnija među muškarcima i ženama nakon odluke Vrhovnog suda – pa čak i neposredno pre nego što je odluka objavljena.

Glavni zdravstveni službenik u “Planned Parenthood” (ustanova koja obavlja sve prevremene prekide trudnoće/abortuse u SAD), dr Diana N. Kontreras, rekla je da je Planned Parenthood zabeležio ogroman porast broja građana koji dolaze na njihov sajt tražeći informacije o tome kako da se sterilišu ili da urade vazektomiju nakon što je presuda objavljena.

Jedna doktorka iz San Antonija rekla je da je s vremena na vreme imala nekoliko pacijenata koji su dolazili na sterilizaciju, ali sada radi konsultacije za proceduru svaki dan.

Sterilizacija

Najčešći postupak se zove ligacija jajovoda, što podrazumeva vezivanje ili presecanje jajovoda. U nekim retkim slučajevima može se poništiti operacijom, ali čak i u slučajevima kada preokret uspe, žena je u povećanom riziku od vanmaterične trudnoće. Iz tog razloga se smatra nepovratnim postupkom. U retkim slučajevima, neke žene i dalje mogu da zatrudne nakon što su sterilisane, posebno ako su mlade, ali se generalno smatra da je skoro 100% efikasan u sprečavanju trudnoće.

Prema podacima CDC, između 2015-2017 oko 65% žena starosti od 15-49 godina u SAD trenutno koristi kontracepciju, a među njima najčešći oblik je upravo sterilizacija. Oko 18,6% žena te starosne grupe je podvrgnuto proceduri. Procedura je najpopularnija kod žena starijih od 40 godina, pri čemu veliki broj žena starijih od 40 godina bira sterilizaciju kao primarni način kontrole rađanja.

Etika

Zakonski, svaka žena starija od 18 godina može da sprovede proceduru, ali u praktičnom smislu ponekad je teško pronaći lekara koji je spreman da sterilizaciju izvede na mladim ženama koje još nisu imale decu. Mnogi lekari pristaju na proceduru samo kada su u pitanju žene koje su već imale decu ili su bar starije od 30 godina.

Izvor: Daily Wire Foto: PlannedParenthood.org

YOU MAY LIKE