Chicago
37°
Partly Cloudy
6:48 am7:05 pm CDT
Feels like: 30°F
Wind: 10mph NNE
Humidity: 75%
Pressure: 30.07"Hg
UV index: 0
FriSatSun
43/36°F
39/28°F
45/34°F

Published 8 months ago

By admin

AMERIKA UŠLA U RECESIJU: Ekonomija pada već drugi kvartal, Bela kuća odbija da prizna istinu!

Američka privreda je ušla u recesiju – budući da su novi podaci od ju;e pokazali da se nacionalni BDP smanjio drugi uzastopni kvartal, potvrđujući dugotrajne strahove i aktivirajući alarme širom tržišta.

Po definiciji, ekonomija se smatra u recesiji kada doživi dva uzastopna kvartala pada BDP-a. Prema novim podacima od četvrtka, američka ekonomija se u prošlom kvartalu smanjila za 0,9 odsto, nakon pada od 1,6 odsto u prethodnom kvartalu.

Bela kuća protiv definicije

Poruke Bele kuće o ekonomiji promenile su se u poslednjih nekoliko meseci. Pre nekoliko meseci, standardna poruka je bila da privreda raste i da se recesija neće dogoditi. Zatim, kako je inflacija nastavila da raste i privreda je reagovala, poslata je poruka da se BDP možda smanjuje, ali ekonomija je i dalje jaka.

Međutim, sada kada postoje jasni dokazi koji odgovaraju definiciji recesije, poruka Bele kuće se ponovo pomerila na potpuno poricanje da se dve četvrtine smanjenja BDP-a uopšte računaju kao recesija.

Sekretar za štampu Bele kuće Karin Žan-Pjer, na primer, rekla je „To nije definicija“, kada su je upitali da li su SAD u recesiji s obzirom na zadnja kvartala negativnog rasta BDP-a.

Prema glavnom ekonomskom savetniku Džoa Bajdena, kao i skoro svakom ekonomisti u poslednjih pola veka, ovo je definicija recesije. Iako Bela kuća možda igra semantičke igre, to ne menja ekonomsku stvarnost.

Budžetske igre u Senatu

Veći deo godine, demokrate su se mučile da se dogovore oko uslova za svoj paket „Ponovo izgradimo bolje“ (Build back better), ali u sredu uveče, lider većine Čak Šumer i senator Džo Mančin objavili su da su postigli dogovor na smanjenoj verziji budžeta koja bi koštala oko 433 milijarde dolara.

Između ostalog, plan bi proširio finansiranje IRS-a kako bi pomogao u izgradnji njihovih revizorskih kapaciteta, ponudio milijarde grantova za inicijative za čistu energiju i klimu, i poslao milijarde više na programe „pristupa susedstvu i pravičnosti“.

Ali… Niko ne govori da će ovaj plan povećati poreze za mnoga domaćinstva i preduzeća.

Izvor: Daily Wire Foto: Youtube

YOU MAY LIKE

MLADI NIŠLIJA POGINUO U AMERICI: Izgubio život u udesu, prijatelji prikupljaju novac da vrate telo u Srbiju! (FOTO)
SRPSKA PREMIJERA KOJA JE OBORILA ČIKAGO S NOGU: Priča o ljubavi obično udavi, a ova nas je oduševila! Pogledajte zašto... (FOTO+VIDEO)
UŽIČANKA SLAVICA POSTALA SVETSKA PUTNICA: Obišla 43 zemlje, a zbog jedne stvari joj je Tajland najveće razaočaranje!
KO NE SLUŠA TIFU, SLUŠAĆE OLUJU: Bijelo dugme održalo koncert za pamćenje u Čikagu, pevali i oni koji ne govore srpski
VRHUNAC, PO NAŠKI: Srpska reč za orgazam je nešto najlepše što ćete čuti danas!
SVI SE PLAŠE SRPSKE "DANCING LADY": Misteriozna Beograđanka koja igra u narodnoj nošnji postala svetski fenomen!(VIDEO)
RATNI VETERAN BAJDENU U LICE: Poslali ste milione u smrt u Iraku i Avganistanu, ne možete da budete predsednik! (VIDEO)
EKSKLUZIVNO, MAJA VOLK: Kako sam pobedila rak i kojom sam hranom produžila karijeru Novaku Đokoviću! (VIDEO)