Connect with us

Amerika

AMERIKA UŠLA U RECESIJU: Ekonomija pada već drugi kvartal, Bela kuća odbija da prizna istinu!

Published

on

Američka privreda je ušla u recesiju – budući da su novi podaci od ju;e pokazali da se nacionalni BDP smanjio drugi uzastopni kvartal, potvrđujući dugotrajne strahove i aktivirajući alarme širom tržišta.

Po definiciji, ekonomija se smatra u recesiji kada doživi dva uzastopna kvartala pada BDP-a. Prema novim podacima od četvrtka, američka ekonomija se u prošlom kvartalu smanjila za 0,9 odsto, nakon pada od 1,6 odsto u prethodnom kvartalu.

Bela kuća protiv definicije

Poruke Bele kuće o ekonomiji promenile su se u poslednjih nekoliko meseci. Pre nekoliko meseci, standardna poruka je bila da privreda raste i da se recesija neće dogoditi. Zatim, kako je inflacija nastavila da raste i privreda je reagovala, poslata je poruka da se BDP možda smanjuje, ali ekonomija je i dalje jaka.

Međutim, sada kada postoje jasni dokazi koji odgovaraju definiciji recesije, poruka Bele kuće se ponovo pomerila na potpuno poricanje da se dve četvrtine smanjenja BDP-a uopšte računaju kao recesija.

Sekretar za štampu Bele kuće Karin Žan-Pjer, na primer, rekla je „To nije definicija“, kada su je upitali da li su SAD u recesiji s obzirom na zadnja kvartala negativnog rasta BDP-a.

Prema glavnom ekonomskom savetniku Džoa Bajdena, kao i skoro svakom ekonomisti u poslednjih pola veka, ovo je definicija recesije. Iako Bela kuća možda igra semantičke igre, to ne menja ekonomsku stvarnost.

Budžetske igre u Senatu

Veći deo godine, demokrate su se mučile da se dogovore oko uslova za svoj paket „Ponovo izgradimo bolje“ (Build back better), ali u sredu uveče, lider većine Čak Šumer i senator Džo Mančin objavili su da su postigli dogovor na smanjenoj verziji budžeta koja bi koštala oko 433 milijarde dolara.

Između ostalog, plan bi proširio finansiranje IRS-a kako bi pomogao u izgradnji njihovih revizorskih kapaciteta, ponudio milijarde grantova za inicijative za čistu energiju i klimu, i poslao milijarde više na programe „pristupa susedstvu i pravičnosti“.

Ali… Niko ne govori da će ovaj plan povećati poreze za mnoga domaćinstva i preduzeća.

Izvor: Daily Wire Foto: Youtube

Advertisement