Connect with us

Amerika

STAO NA PUT PODELAMA: Tramp naredio ukidanje obuke o rasizmu u administraciji

Published

on

Američki predsednik smatra da obuka vodi podelama i predstavlja antiameričku propagandu

Američki predsednik Donald Tramp naredio je ukidanje obuke o rasizmu u saveznoj administraciji, za koju kaže da vodi „podelama i predstavlja antiameričku propagandu“, objavila je u petak Bela kuća.

Najava je usledila osam sedmica pre održavanja predsedničkih izbora i u jeku predizborne kampanje obeležene jakim napetostima između dva tabora po pitanju rasizma.

„Prema medijskim izveštajima, od zaposlenih u izvršnoj vlasti traži se da prolaze obuku u sklopu koje im se govori da ‘gotovo svi belci doprinose rasizmu ili da tamo gde se od njih to traži, tvrde kako imaju koristi od rasizma’“, stoji u saopštenju Bele kuće, prenosi AFP.

“Prema medijskim izveštajima, ta obuka je otišla toliko daleko da se tvrdilo kako je rasizam ugrađen u uverenje prema kojem je Amerika zemlja prilika ili u uverenje da bi posao trebalo da dobije najkvalifikovanija osoba”, stoji u tekstu.

Predsjedniku je skrenuta pažnja na to da su agencije izvršne vlasti do danas potrošile milione dolara poreznih obveznika “obučavajući” vladine radnike da veruju u antiameričku propagandu koja deli ljude.

Kritička rasna teorija je teorija unutar društvenih nauka, razvijena iz postmoderne filozofije, koja koristi kritičku teoriju za ispitivanje društva i kulture u odnosu na kategorije poput rase, zakona i moći.

Ova teorija nastala je 80-ih godina prošlog veka, a zastupa ideju prema kojoj se “beli supremacizam” i “rasna moć” održavaju vremenom, kao i da zakoni igraju veliku ulogu u ovom procesu.

Izvor: Al Jazeera Balkans
Foto: Printscreen Youtube / NBC News

Advertisement