Connect with us

Balkan

ODRŽAN SKUP U ZAGREBU: “Hrvati su počinili zločine u Oluji”, tvrde iz nekoliko hrvatskih udruženja

Published

on

Na centralnom zagrebačkom trgu je četvrtu godinu zaredom održan antiratni skup povodom godišnjice Oluje. Okupljeni aktivisti, pozvali su na odavanje počasti žrtvama te vojne operacije.

Skup pod nazivom ‘Pamtimo 05.08.1995. – 05.08.2017. Zločini u Oluji su odgovornost svih nas’ organiziralo je više nevladinih organizacija: Ženska mreža Hrvatske, Centar za žene žrtve rata – ROSA, Srpski demokratski forum i Centar za građansku hrabrost iz Zagreba, uz podršku srodnih nevladinih udruženja iz Beograda i Sarajeva.

Kako navode organizatori, akcija se održala”u znak sećanja na naše sugrađane, državljane ove zemlje ubijene i protoreane tokom i nakon vojne operacije Oluja”.

“Akcijom izražavamo solidarnost sa svim žrtvama rata i sa svim žrtvama zločina počinjenih u naše ime. Za vreme i nakon operacija Oluja pripadnici Hrvatske vojske i policije te civili počinili su veliki broj zločina nad srpskim stanovništvom RH, a da najveći broj tih zločina nikada nije procesuiran.

Prema procenama civilnog društva, tokom i nakon Oluje ubijeno je više od 600 civila i spaljeno više od 22.000 kuća. Hrvatsku je tada napustilo oko 150.000 njenih građana, čiji je povratak godinama bio sustavno otežavan i onemogućavan”, navodi se u saopštenju kojim se medije obaveštava o današnjoj akciji. 

Nekolicina kontrademonstranata ometala protest i okupljene nazivala “četnicima”

Predstavnici udruženja koja su organizovala akciju držali su transparente sa natpisima: „Zločini u Oluji su odgovornost svih nas“, „Odajmo počast svim žrtvama“ i „Nacionalizam ubija“ ispisanim latinicom i ćirilicom.

Na trgu je bilo nekoliko policijskih vozila, a okupilo se i nekoliko „kontrademonstranta”. Jedan od njih održao je poduži monolog pred kamerama okupljenih medija. Prvo je predstavnicima građanskih udruženja poručio: „Idemo, protest je završen.

“Zar ih nije sramota?”, nastavio je uz prisustvo kamera.

“Ko se beži ako nije kriv? Još tražimo 1.832 borca, nestala lica”, zaključio je muškarac koji nije želeo da se identifikuje.

Demonstranti su nemo stajali i držali transparente, a nekoliko muškaraca ih je vređalo, psovalo i dovikivalo im da su “četnici”.

“Suprotstavljamo se državnom poricanju činjenica o Oluji”

Upozorava se da su tekom i nakon Oluje ubijeni Srbi, da su proterivani i da je njihova imovina pokradena i uništena te se navodi da postoji “državno poricanje činjenica”. 

“Suprotstavljamo se državnom poricanju činjenica te ukazujemo i upozoravamo na to da su tokom i nakon ove operacije ubijeni naši sugrađani srpskog etniciteta, njihova je imovina pokradena i uništavana, članovi njihovih porodica su proterani, a povratak im je de facto onemogućen. Društvo utemeljeno na nepriznavanju svojih grešaka iz prošlosti, nema perspektivu mirne budućnosti. Zahtevamo procesuiranje počinitelja ratnih zločina počinjenih tokom i nakon Oluje. Zločini u Oluji su odgovornost hrvatske države”, stoji u saopštenju.

Potpisnici optužuju hrvatske političare za neodgovorno ponašanje prema suočavanju s prošlošću, a aktualnu vlast prozivaju da ne pokazuje iskrenost, poniznost i poštovanje prema žrtvama. 

“Neshvatljivo nam je neodgovorno ponašanje hrvatskih političara prema suočavanju s prošlošću. Aktualno političko rukovodstvo u Hrvatskoj ne pokazuje iskrenost, poniznost i poštovanje prema žrtvama ovih zločina, prema ljudima koji su ubijeni. Za nas kao predstavnice/ke civilnog društva, suočavanje s Olujom treba biti put pomirenja, a ne put razdora. To ne treba biti put slavlja, nego put razumevanja. Sve dok se ne suočimo s ratnim zločinima u Oluji, nemamo pravo upirati prste u druge”, navodi se još u saopštenju. 

Na kraju stoji kako akciju organizuje i potpisuje Centar za žene žrtve rata – ROSA (Zagreb), Centar za građansku hrabrost (Zagreb), Inicijativa mladih za ljudska prava (Zagreb), Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije – UDIK (Sarajevo), Ženska mreža Hrvatske.

Izvor: Index.hr Foto: Printscreen / Indeks.hr

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement