Chicago
64°
Mostly Cloudy
6:45 am6:36 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 1mph ESE
Humidity: 83%
Pressure: 30.07"Hg
UV index: 0
SatSunMon
77/61°F
77/63°F
79/63°F

Published 1 year ago

By admin

ŠTA JE ‘DELIMIČNA MOBILIZACIJA’: Rusija objavila ko će biti pozvan i kakve su kazne za izbegavanje!

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je danas delimičnu vojnu mobilizaciju koja stupa na snagu odmah jer je ukaz već potpisan.

“U ovoj situaciji, smatram da je neophodno doneti sledeće odluke, one su u potpunosti adekvatne pretnjama sa kojima se suočavamo. Naime: da zaštitimo našu Otadžbinu, njen suverenitet i teritorijalni integritet, da obezbedimo bezbednost našeg naroda i naroda u oslobođenim teritorijama. Smatram neophodnim da podržim predlog Ministarstva odbrane i Generalštaba o sprovođenju delimične mobilizacije u Ruskoj Federaciji“, rekao je Putin obraćajući se Rusima i dodao da će se mobilizacija odnositi na rezerviste.

Prema rečima njegovog ministra odbrane Sergeja Šojgua, Rusija može da mobiliše 300.000 rezevista što je, tvrdi on, samo jedan procenat njihovih ukupnih resursa.

Šta se podrazumeva pod delimičnom vojnom mobilizacijom?

Delimična vojna mobilizacija je termin koji se koristi praktično u celom svetu, ali se u nekim aspektima može razlikovati od zemlje do zemlje.

U slučaju Rusije delimična vojna mobilizacija znači da će rezervisti biti pozvani u vojsku.

Šojgu je za Rusija 24 TV rekao da to znači da će biti pozvani samo rezervisti.

To nisu neki ljudi koji nikada ništa nisu videli vojsku, to su zaista oni koji su a) služili; b) imaju vojnu specijalnost, odnosno specijalnost koja je danas potrebna u oružanim snagama, c) imaju borbeno iskustvo, rekao je Šojgu.

U Rusiji je vojna služba i dalje zvanično obavezna i traje 12 meseci. Obavezna je za sve muške stanovnike između 18 i 27 godina. Za izbegavanje služenja vojnog roka predviđena je kazna zatvora do dve godine.

Izmena zakona

Najava ruskog predsednika usledila je nakon što je Donji dom ruskog parlamenta, Državna duma, odobrio zakon kojim se pooštravaju kazne za dezerterstvo, oštećenje vojne imovine, pljačku, bekstvo i neposlušnost ako su počinjeni tokom vojne mobilizacije ili borbenih situacija dok zemlja nastavlja svoju invaziju na Ukrajinu, preneo je RSE.

U članu o zločinima usvojenim predlogom zakona zamenjena je fraza “u toku oružanih sukoba ili vojnih dejstava” sa “u periodu mobilizacije ili vanrednog stanja, kao i za vreme rata ili u toku oružanih sukoba i borbenih dejstava”.

Pres služba Kremlja objavila je dekret o delimičnoj mobilizaciji

U skladu sa saveznim zakonima od 31. maja 1996. br. 61-FZ “O odbrani”, od 26. februara 1997. br. 31-FZ “O mobilizacionoj obuci i mobilizaciji u Ruskoj Federaciji” i od 28. marta 1998. br. 53- Savezni zakon “O vojnoj dužnosti i vojnoj službi” donosi se odluka:

  1. O objavljivanju delimične mobilizacije u Ruskoj Federaciji od 21. 09. 2022.
  2. Izvršava se poziv građana Ruske Federacije na služenje vojnog roka za mobilizaciju u Oružane snage Ruske Federacije. Državljani Ruske Federacije pozvani na vojnu službu mobilizacijom imaju status vojnog lica na službi u Oružanim snagama Ruske Federacije po ugovoru.
  3. Nivo plate za državljane Ruske Federacije pozvane na vojnu službu mobilizacijom u Oružane snage Ruske Federacije odgovara nivou plate za vojno osoblje koje služi u Oružanim snagama Ruske Federacije po ugovoru.
  4. Ugovori o odsluženju vojnog roka koje su zaključila vojna lica važe do isteka perioda delimične mobilizacije, osim u slučajevima otpuštanja vojnih lica iz vojne službe po osnovu utvrđenim ovom uredbom.
  5. Utvrditi u periodu delimične mobilizacije sledeće osnove za otpuštanje iz vojne službe vojnih lica koja služe vojnu službu po ugovoru, kao i državljana Ruske Federacije pozvanih na vojnu službu radi mobilizacije u Oružane snage Ruske Federacije:

a) po godinama – po navršenju starosne granice za služenje vojnog roka;

b) iz zdravstvenih razloga – u vezi sa njihovim priznavanjem vojnolekarske komisije nesposobnim za vojnu službu, izuzev vojnih lica koja su izrazila želju da nastave vojnu službu na vojnim dužnostima koje mogu zameniti navedena vojna lica;

v) u vezi sa stupanjem na snagu sudske presude o izricanju kazne zatvora.

  1. Vladi Ruske Federacije:

a) da finansira aktivnosti za delimičnu mobilizaciju;

b) preduzima neophodne mere za zadovoljavanje potreba Oružanih snaga Ruske Federacije, drugih trupa, vojnih formacija i organa u periodu delimične mobilizacije.

  1. Najviši zvaničnici konstitutivnih entiteta Ruske Federacije obezbeđuju regrutaciju građana na vojnu službu za mobilizaciju u Oružane snage Ruske Federacije u broju iu rokovima koje odredi Ministarstvo odbrane Ruske Federacije. za svaki konstitutivni entitet Ruske Federacije.
  2. Omogućiti građanima Ruske Federacije koji rade u organizacijama vojno-industrijskog kompleksa pravo na odlaganje od regrutacije na vojnu službu radi mobilizacije (za period rada u ovim organizacijama). Kategorije građana Ruske Federacije kojima se daje pravo na odlaganje i postupak za njegovo odobravanje utvrđuje Vlada Ruske Federacije.
  3. Ova uredba stupa na snagu danom zvaničnog objavljivanja.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Kurir
Foto: Printscreen YouTube / RT

YOU MAY LIKE