Chicago
79°
Sunny
6:46 am6:34 pm CDT
Feels like: 81°F
Wind: 9mph SE
Humidity: 60%
Pressure: 30.19"Hg
UV index: 5
SunMonTue
79/61°F
81/63°F
81/68°F

Published 1 year ago

By Antonije Kovačević

DA SE NE ZABORAVI: Unuka spasenog američkog pilota snima dokumentarac o hrabrosti srpskog naroda!

Pre nekoliko dana u Pranjanima je svečano obeleženo 78 godina Halyard Misije, na kojoj su imali prilike da se sretnu potomci spasenih američkih pilota i unuci hrabrih Srba koji su rizikovali svoje živote da bi ih iz okupirane Srbije prebacili na sigurno tle.

Juče je Halyard fondacija nastavila svoju misiju zbližavanja dva naroda, američkog i srpskog, posetom Osnovnoj školi “Dimitrije Tucović” na Zlatiboru. Pored članova Halyard Misije iz Srbije i Amerike u delegaciji su bili i članovi porodica spasenih pilota, kao i profesor i dva pitomca Američke vazduplohovne akademije iz Kolorada.

Učenici 8. razreda su imali priliku da dva sata razgovaraju sa gostima na engleskom. Profesor Robert Umholtz, inače potpukovnik po činu, priznao je na da u Americi ne bi dobio ni blizu tako teška pitanja od 14-godišnjih učenika te da je iznenađen odličnim poznavanjem engleskog jezika.

Članovi porodica spasenih avijatičara su se zahvalili mališanima, njihovim očevima i dedovima za to što su spasili njihove dedove, a svi članovi američke delegacije su istakli da će zauvek pamtiti posetu Srbiji.

Na času je dotaknuta i tema nepravednog bombardovanja Srbije 1999.godine. Svi prisutni su se složili da takve stvari ne bi smele da se ponove te da moraju da se unaprede odnosi dva naroda koji traju 140 godina.

Andrea Tinning, unuka jednog od spasenih avijatičara, održala je veoma emotivan govor osnovcima i rekla da bez njihovih dedova ona i njenih 10-oro braće is sestara ne bi postojali, te da je zbog toga zauvek zahvalna Srbima.

ZAHVALNA SRPSKOM NARODU: Novinarka Andrea Tinning namerava da snimi dokumentarac o Srbiji i Halyard misiji

-Kao mlada novinarka, dala sam sebi zadatak da snimim u Srbiji mnogo audio i video zapisa, slika i dokumenata, i planiram od toga da napravim dokumentarac kada se vratim u Ameriku, poručila je Andrea.

Gospodin Steve Smith, penzionisani oficir americke avijacije je rekao da smatra Srbe svojom braćom zato što su mu spasili strica. On je obećao da ce koristiti svoj ugled i sva poznanstva za širenje istine o Halyard misiji u Americi.

POČAST PRECIMA, BUDUĆNOST POTOMCIMA: Steve Smith (desno) i Mladen Lekić sa Zlatibora pokazuju svoje pretke na arhivskoj fotografiji. Lekićev deda je pomogao Smitovom stricu

Davne 1944 lokalni seljaci u Pranjanima i drugim mestima pred povratak kući američkim su pilotima poklanjali srpske šajkače. Iste takve dobili su ovih dana profesor, pitomci i potomci, a nisu propustili priliku i da se fotografišu sa njima.

ŠAJKAČA SE VIDI DO AMERIKE: Pitomci vojne akademije iz Kolorada u poseti Zlatiboru

ZAHVALNICA “ZASTAVI” I AMBASADORU HILU

Džon Kapelo, osnivač Halyard fondacije, uručio je zahvalnicu za “rad na zajedničkom cilju, jačanju veza i promociji srpsko-američkog prijateljstva”, Mladenu Petkoviću, generalnom direktoru “Zastava oružja” i predsedniku skupštine FK “Zastava”, tokom ceremonije obeležavanja 78.godišnjice Halyard misije.

Zahvalnicu je dobio i Kristofer Hil, ambasador SAD u Srbiji.

FK “Zastava” i Ambasada SAD u Srbiji odigrale su prijateljsku fudbalsku utakmicu 15.septembra pod pokroviteljstvom Halyard Fondacije, sa ciljem da se dve savezničke države iz dva svetska rata, iza kojih stoji mnogo zajedničke istorije, povežu kroz projekte od društvenog značaja.

Kompanija “Zastava Arms USA”, koja se prethodnih godina probila na zahtevno američko tržište sa oružjem iz kragujevačke fabrike “Zastava”, sklopila je prošle godine strateško partnerstvo sa Halijard fondacijom, koja promoviše i čuva od zaborava najveću akciju spasavanja američkih pilota u istoriji, njih preko 500, koji su vraćeni živi svojim porodicama u SAD zahvaljujući srpskom narodu.

Tekst: Serbian Times Foto: Privatna arhiva

YOU MAY LIKE