Connect with us

Amerika

SRPSKO-AMERIČKI LIDERI: Konzul Resić da poštuje unutrašnje stvari SAD i da ne krši diplomatska pravila!

Published

on

Povodom poslednjih incidenata koje je svojim nediplomatskim ponašanjem izazvao generalni konzul Bosne i Hercegovine u Čikagu, Elvir Resić, a nakon što su u Distriktu 64 izmenjeni falsifikovani podaci iz udžbenika istorije za Middle School na inicijativu učenice Katarine Ristić, oglasila se Srpsko-Američka liderska konferencija iz Indijanopolisa.

U njihovom saopštenju se doslovce kaže:

“Izuzetno smo zabrinuti izveštajima o pismu koje je gospodin Elvir Resić, generalni konzul Bosne i Hercegovine u Čikagu, poslao Upravnom odboru lokalne javne škole Emerson Middle u Distriktu 64, u pokušaju da ih zastraši i izvrši pritisak na odluku o kurikulumu (školskom programu, prim.aut) koju su doneli, u skladu sa njihovim utvrđenim politikama i procedurama.

Odbori javnih škola u Sjedinjenim Državama su jedinice lokalne samouprave, zaštićene čak i od upada sudova u njihove interne akademske poslove. Slično tome, prema imperativnom međunarodnom pravu, diplomatskim predstavnicima je zabranjeno da se mešaju u unutrašnje stvari države u kojoj su akreditovani. Zaista, teško da postoji stvar koja je više domaća ili unutrašnja od moći nad javnim obrazovanjem, što je suštinski atribut državnog suvereniteta.

PREKRŠIO NEKOLIKO DIPLOMATSKIH PRAVILA: Elvir Resić, generalni konzul BiH u Čikagu

Ponašanje g. Resića je uplitanje u unutrašnje stvari Sjedinjenih Država, što direktno krši član 55 Bečke konvencije o konzularnim odnosima, član 41 Bečke konvencije o diplomatskim odnosima i Deklaraciju Generalne skupštine UN o neprihvatljivosti intervencije i mešanja u unutrašnje poslove država.

Dakle, pismo g. Resića upućeno školskom odboru u Distriktu 64 i usmereno na njegovu odluku o kurikulumu prevazilazi njegovu konzularnu funkciju i granice dozvoljene međunarodnim pravom. Kao takvo, ponašanje g. Resića je uplitanje u unutrašnje stvari Sjedinjenih Država, što direktno krši član 55 Bečke konvencije o konzularnim odnosima, član 41 Bečke konvencije o diplomatskim odnosima i Deklaraciju Generalne skupštine UN o neprihvatljivosti intervencije i mešanja u unutrašnje poslove država.

Dalje, koliko smo saznali od viših dužnosnika Ministarstva spoljnih poslova Bosne i Hercegovine, gospodin Resić je u ovom slučaju delovao bez savetovanja ili odobrenja svog ministarstva i direktnih nadređenih, čime se uključio u lokalnu, suverenu stvar van okvira svojih ovlasti i kompetencije kao generalni konzul.

Nadamo se da će gospodin Resić svoje dužnosti obavljati u konzularnom okrugu u Čikagu na način koji je kompatibilan sa njegovim diplomatskim statusom, u potpunosti u skladu sa međunarodnim pravom i bez predrasuda za bilo koji od konstitutivnih naroda Bosne i Hercegovine, kojima je dužan da služi.

Slažemo se da treba poštovati i pamtiti sve nevine žrtve rata, bilo bošnjačke, hrvatske ili srpske, tako da se u budućnosti izbegnu slični nepotrebni ratovi i tragedije. Spremni smo da radimo zajedno i sarađujemo sa našim bošnjačkim partnerima na stvaranju budućnosti poštovanja, razumevanja i ekonomskog prosperiteta u Bosni i Hercegovini i regionu, zaključuje se u saopštenju Srpsko-Američke Liderske Konferencije

Tekst: Serbian Times Foto:

Advertisement