Connect with us

Amerika

JOŠ IMATE VREMENA DA KAŽETE DA STE SRBIN: Rokovi za američki popis pomereni do 31.oktobra!(VIDEO)

Published

on

Dobra vest za sve one Srpkinje i Srbe koji do sada nisu stigli da popune obrazac i izjasne na redovnom desetogodišnjem popisu u SAD – rok za prijave je zbog korona virusa pomeren na 31. oktobar!

Sve što treba da uradite jeste da izdvojite par minuta slobodnog vremana i uradite nešto korisno za sebe, svoju decu i svoju zajednicu. Ako propustite ovu priliku, žalićete 10 godina, jer je naredni Popis zakazan za 2030.godinu.

Bitno je podvući da ne postoje nikakva ograničenja po pitanju statusa… Ne treba da ste državljanin SAD, ne morate da imate zelenu kartu, sve što vam treba je – mobilni telefon (ili kompjuter) i malo dobre volje

Spremni?

Procedura je vrlo jednostavna, Prvo odete na ovaj ovde link:  https://my2020census.gov. Unesete svoje podatke, a onda Vam se otvori stranica koju vidite dole, na kojoj treba da potvrdite da niste Hispano ni Latino…

PRVI KORAK: Niste Hispano ni Latino, iako volite buritose i Dženifer Lopez

Kada to pupunite, otvara Vam se novo polje, u kome ćete potvrditi da ste bele rase (White)…A onda ćete u polju koje se bude otvorilo upisati – “Serbian”.

DRUGI I POSLEDNJI KORAK: Niste Nemac, Italijan, niti Irac, Vi ste…Srbin!

Eto, to bi bilo sve. Lep osećaj, zar ne? 🙂

A još je lepše kada znate zašto ste to uradili i kakve bi koristi Vi, Vaša deca i Vaša zajednica mogli imati od toga…

Ali, pre toga, još par važnih informacija.

Od velikog je značaja da navedete svakog člana domaćinstva/porodice bez obzira na starost i status u Americi (deca, beba, baka, deka, zet, podstanar)  Podsećamo, na izjašnjavanje imaju pravo čak i oni koji ilegalno borave u SAD – ZAKONOM JE ZAŠTIĆENA privatnost podataka.

Šta sve možemo ako smo brojni na Popisu?

Dakle, učešćem na Popisu ispunjavate svoju građansku dužnost, ali i utičete na svoje živote. Na osnovu Popisa raspodeljuje se federalni i lokalni budžet, grade se putevi i infrastruktura. Na osnovu Popisa određuje se broj kongresmena iz svake države.

Dobro, reći ćete, to je važno za svakog čoveka koji živi u Americi…šta od toga imamo mi Srbi?

Na Popisu 2010.godine bilo nas je nešto malo više od 176.000 Srba. (Primera radi, da su Hrvati izjasnilo se njih 434.000) Naravno, svi znamo da nas u Americi ima mnogo, mnogo više, ali brojke to ne potvrđuju, što je posledica, hteli to da priznamo ili ne, uglavnom naše neorganizovanosti. A jednim delom i nerazumevanja značaja Popisa i onoga što sledi posle njega. A evo šta (bi moglo da) sledi…

DVA MINUTA POSLA: A korist velika – za našu deci i sve članove zajednice

Naše zavičajne organizacije i kulturne ustanove, kao i naša Crkva, biće u prilici da dobiju znatno više novca iz federalnih, državnih i fondova gradova i lokalnih samouprava.

Dakle, što veći broj Srba se izjasni na Popisu bićemo uticajniji, kako u lokalnim sredinama, tako i u društvenom i političkom životu Amerike u celini. Imaćemo puno više mogućnosti da sačuvamo naš identitet, kulturu, običaje i veru. Kako? Jednostavno.

– Moći ćemo da otvaramo dopunska odelenja u osnovnim školama u kojima bi se učio i srpski jezik

DUHOVNOST: Naše crkve i manastiri u SAD bi mogli da budu obnovljeni novcem iz budžeta

-Kao zajednica bićemo u dobroj prilici da tražimo i dobijemo prostore za rad naših kulturnih, humanitarnih i nacionalnih udruženja i klubova, kao i za održavanje kulturnih, sportskih i verskih manifestacija na gradskom i lokalnom nivou

– Naše zavičajne organizacije i kulturne ustanove, kao i naša Crkva, biće u prilici da dobiju znatno više novca iz federalnih, državnih i fondova gradova i lokalnih samouprava.

– Moći ćemo da tražimo i dobijemo razne druge, manje i veće beneficije i ustupke, poput polaganja vozačkih ispita na našem maternjem jeziku (što je već slučaj u državi Viskonsin)

DA SAČUVAMO TRADICIJU I KULTURU: Srpska deca iz KUD “Opančići”, Njujork

-Svaki lokalni, gradski i državni funkcioner će sa pažnjom pratiti želje i potrebe zajednice koja pokaže i dokaže da je brojna i organizovana na Popisu 2020

Primera radi, razna udruženja, škole i institucije naše slovenske braće Poljaka su samo u prošloj godini iz fondova za kulturu i manjinske zajednice grada Čikaga dobili 3,4 miliona dolara. Ok, možda nas ima manje od Poljaka, ali zašto ne bi iskoristili priliku da dobijemo onoliko koliko nam pripada.

Širi dalje…Da brojimo do milion!

I zato apelujemo na sve naše ljude u Americi da popune formular i da se izjasne kao ono što jesu – Srbi. Ne propustite priliku koja se pruža jednom u deset godina!

VIDEO FORMULAR NA SRPSKOM: Za one kojima je lakše ovako…

I još nešto…

Širite priču o Censusu 2020. Pošaljite ovaj tekst članovima Vaše familije, prijateljima, rođacima, komšijama, kolegama sa posla, šerujte ga na Fejsbuku, Instagramu, pričajte o tome sa ljudima koje srećete na ulici, u restoranu, kafani.

Hajde da zajedno brojimo do milion!

Tekst: Antonije Kovačević Foto: US Census 2020/Goran Pikula

Advertisement