Connect with us

Amerika

KO JE POLICAJAC KOJI JE ZAPOČEO NEMIRE U SAD: Derek Šovin, najomraženiji Amerikanac “pogrdnog jezika”

Published

on

Šovin se trenutno nalazi u maksimalno obezbeđenom Oak park zatvoru, gde je prebačen iz bezbednosnih razloga i radi sprečavanja širenja korona virusa.

Policajac Derek Šovin radio je u policiji u Mineapolisu 18 godina, a onda je snimljen kako kolenom pritiska vrat Džordža Flojda osam minuta, što je uzrokovalo njegovu smrt, nakon čega je otpušten i protiv njega je podignuta optužnica.

Šovin se trenutno nalazi u maksimalno obezbeđenom Oak park zatvoru, gde je prebačen iz bezbednosnih razloga i radi sprečavanja širenja korona virusa.

Pre incidenta, protiv Šovina je bilo podneto 18 žalbi službi za unutrašnju kontrolu, što je potvrdila i policija, ali nije precizirala zbog čega tačno.

Kako se navodi, svega dve od 18 žalbi odnosile su se na disciplinu, a kako navodi jedna neprofitna organizacija iz Minesote, Šovin je dobio usmene ukore zbog “ponižavajućeg tona” i “pogrdnog jezika”.

I protiv bivšeg policajaca Tu Taoa, koji je takođe učestvovao u hapšenju Flojda, bilo je podneto šest žalbi službi unutrašnje kontrole od kojih je pet bilo vezano za disciplinu.

SCENA HAPŠENJA FLOJDA: Pod njihovom težinom zapomagao “Ne mogu da dišem”

Druga dvojica policajaca koja su učestvovala u hapšenju Flojda imaju čiste dosijee.

Zanimljivo je da je da je Šovin radio kao obezbeđenje u istom noćnom klubu kao i Flojd, a kako kaže vlasnica kluba Maja Santamarija, moguće je i da su se poznavali.

“Svako radi određenog dana i moguće je da su ukrstili puteve”, rekla je Santamarija.

Dan nakon što je uhapšen, supruga Šovina zatražila je razvod braka i podnela zahtev za promenu prezimena.

Šovinovo koleno je na Flojdovom vratu bilo osam minuta i 46 sekundi, a njegovoj smtri doprinela su i trojica policajaca koja su mu blorala dotok vazduha u mozak sedeći na njegovim leđima. Flojdova smrt dovela je do nasilnih protesta širom SAD, u kojima je život izgubilo nekoliko osoba, a 40 gradova je uvelo policijski čas.

IZVOR: Agencije FOTO: Printscreen

Advertisement