Connect with us

aktuelno

SRPSKI SPASIOCI POMAŽU U ALBANIJI: Susede pogodio nezapamćen zemljotres, naš tim u najrazorenijem mestu

Published

on

Oni tragaju za preživelima pod ruševinama u albanskom gradu Tumanu, koji je najteže pogođen u jednom od 524 potresa

Albaniju je juče pogodio snažan zemljotres koji je odneo 29 života, dok se broj povređenih popeo na 650. U akciji spasavanja učestvovao je i spasilački tim iz Srbije.

Oni tragaju za preživelima pod ruševinama u albanskom gradu Tumanu, koji je najteže pogođen u jednom od 524 potresa. U toku dana izvukli su dva beživotna tela muškarca i žene.

Vođa spasilačke ekipe Davor Vidović rekao je da su dobili veliku pomoć od ambasadora Srbije i od službi Severne Makedonije i Albanije. Istakao je da će oni ostati dok god postoji potreba za njihovim angažovanjem.

Zamenik načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice i civilnu zaštitu u okviru Sektora za vanredne situacije Srbije Vlada Plemić rekao je da su oni dobro obučeni i da mogu da pariraju spasilačkim ekipama u svetu. 

Od 524 potresa, četiri su imala jačinu veću od 4,5 stepeni uključujući i onaj razorni jačine 6,3 po Rihterovoj skali juče u 03.55 sati, saopšteno je iz Odeljenja za seizmologiju Instituta za nauku u Tirani.

U međuvremenu, čak 7 podrhtavanja bilo je jačine od 4 do 4,5 stepena, oko 17 između 3,5 i 3,9 stepeni, dok su ostali bili slabiji.

Najnoviji potres bio je jutros magnitude 3,4 Rihtera sa epicentrom u Jadranskom moru, prenosi ATA.

Na području Drača i Tirane je proglašena vanredna situacija. Zastave na svim institucijama u Albaniji danas će biti spuštene na pola koplja, dok će škole biti zatvorene. Fudbalski savez Albanije je, takođe, otkazao sve utakmice ove nedelje

Albanski premijer Edi Rama je na vanrednoj sednici vlade zahvalio svim zvaničnicima zemalja regiona, Evrope i sveta koji su uputili pomoć Albaniji.

TEKST Serbian Times/RTS/Agencije FOTO Tanjug


Advertisement