Connect with us

aktuelno

SRPSKI JEZIK U ŠKOLAMA SLOVENIJE: Deca će moći da izučavaju tri nova predmeta

Published

on

Predsednik Saveza Srba Slovenije Marko Sladojević kaže da će se nastava srpskog jezika sastojati od tri predmeta – srpski jezik, Srbija moja otadžbina i istorija i kultura srpskog naroda

Nakon povezivanja brojnih organizacija Srba u Sloveniji u jednu krovnu, a zatim i dogovora vlada Srbije i Slovenije, srpski jezik će od naredne školske godine biti dostupan u osnovnim školama te zemlje kao dodatna aktivnost.

Zbog velikog broja dece koja žele da pohađaju časove srpskog, rok za prijavu je produžen do 1. marta, navodi RTS. Predsednik Saveza Srba Slovenije Marko Sladojević kaže da će se nastava srpskog jezika sastojati od tri predmeta – srpski jezik, Srbija moja otadžbina i istorija i kultura srpskog naroda. 

Slovenija daje prostor u školama i pokriva potrošenu struju, vodu i grejanje. Nastavnike će plaćati i odabrati Srbija. Ovu priliku već godinama koriste mnoge zajednice, osim srpske. Sladojević ističe da zna da je više dece u Sloveniji učilo holandski, ukrajinski, kineski jezik kao maternji jezik.

“To sugeriše da u ovoj zemlji živi više Ukrajinaca, Holanđana i Kineza što, jednostavno, nije tačno”, kaže Sladojević. 

Najviše dece do sada je prijavljeno u ljubljanskoj školi “Livada” – blizu 30.

Direktor te osnovne škole Goran Popović kaže da se nada da će projekat biti dobro isplaniran i održiv.

“Samo želim da država Srbija istraje u tom programu, a ne da posle godinu-dve iz ovih ili onih razloga kaže ‘ma ne'”, ističe Popović. Smatra da bi se, u tom slučaju, teško sve ponovo pokrenulo. 

Otvaranjem slovenačkog tržišta za radnike iz Srbije očekuje se da u 2020. broj naših državljana u Sloveniji značajno poraste. 

IZVOR: RTS FOTO: Pixabay

Advertisement