Connect with us

Srbija

BLOG O SRPSKIM RAKIJAMA: Beograđani pokrenuli sajt na kom ocenjuju i promovišu domaću, ljutu kapljicu

Published

on

“Blog “Rakija, uglavnom” nastao je kao želja da predstavimo srpsku rakiju kao kvalitetan, urban i motivišući proizvod

Zoran Radoman i Ilija Malović ljubitelji su rakije i popularni degustatori pića koje, polako, ali sigurno oduševljava svet i postaje svojvrstan brend po kome Srbiju prepoznaju. Iz hobija su pokrenuli jedinstven blog “Rakija, uglavnom” na kom pišu svoje impresije, ali i daju savete kako bi sprska rakija bila još bolja i specifičnija.

“Blog “Rakija, uglavnom” nastao je kao želja da predstavimo srpsku rakiju kao kvalitetan, urban i motivišući proizvod. Oslanjajući se na škotska i francuska iskustva, počeli smo da pišemo naše impresije o pojedinim rakijskim brendovima, objavljujemo fotografije, kreiramo recenzije”, kaže Zoran Radoman, jedan od osnivača zanimljivog projekta i otkriva koji kriterijumi moraju biti ispunjeni da bi se dobile dobre ocene.

Nema savršene rakije, ali najbitnije za svaku su boja, bistrina, njena tipičnost, ukus i miris. Pored ovih relativno objektivnih osobina, ukupan zbir bodova zavisi od ukupnog utiska, odnosa cene i kvaliteta, starosti rakije, kao i od sorti voća od kojeg je rakija proizvedena

“Nema savršene rakije, ali najbitnije za svaku su boja, bistrina, njena tipičnost, ukus i miris. Pored ovih relativno objektivnih osobina, ukupan zbir bodova zavisi od ukupnog utiska, odnosa cene i kvaliteta, starosti rakije, kao i od sorti voća od kojeg je rakija proizvedena”, izjavio je Radoman.

Kroz svoja putešestvija dvojica Beograđana ispijali su istorijske ture hedonizma za stolom, ali silazili i u stare podrume i zavirili u burad koja, kako kažu, opijaju mirisom i pre nego što se otvore.

Naš favorit svakako su rakije napravljene od šljive požegače ili crvene ranke, koje su ležale u hrastovom buretu barem deset godina, kod kojih nisu strogo odvajane frakcije i koje su starile u provetrenoj kačari sa puno prostora za disanje rakije. Međutim, danas je sve više i egzotičnih rakija koje se prave od šargarepe, raznih bobica, banane, kupusa i kivija. Ovi eksperimenti su zaista nesvakidašnji i vredi probati ih”, naglašava ovaj provereni stručnjak za dobru kapljicu.

Zoran savetuje da kad je o ukusu reč, uporedne degustacije su izuzetno važne, ako i ne i nepohodne jer samo tako rakija se može dobro oceniti. Da nisu strogi pokazuje i tabela na njihovom blogu na kojoj je najviše onih rakija koje su osvojile – zlatni broj bodova.

IZVOR: Rina FOTO: Rina/Rakija, uglavnom

Advertisement