Chicago, IL
54°
Sunny
6:22 am5:42 pm CDT
Feels like: 50°F
Wind: 8mph S
Humidity: 53%
Pressure: 30.09"Hg
UV index: 4
1 pm2 pm3 pm4 pm5 pm
54°F
55°F
54°F
54°F
54°F
SunMonTueWedThu
66°F / 54°F
68°F / 41°F
46°F / 37°F
45°F / 36°F
48°F / 43°F

Published 3 years ago

By admin

SRPSKI INDIJANA DŽONS: Zoran je obišao preko 100 zemalja i jedan je od retkih koji je uspeo da stigne čak do Kokosovog ostrva (FOTO)

Dorćolac Zoran Zlatić (68) jedan je od najpoznatijih srpskih avanturista koji je do sada obišao preko 100 zemalja na pet različitih kontinenata. Susretao se sa brojnim plemenima daleko od civilizacije, zagazio u prašume i dzungle, mačetom krčeći svoj put i jedući ono što bi pronašao u prirodi. Profesionalni je ronilac, sakupljač leptira i insekata, ali ono što je obeležilo njegova putovanja jeste potraga za blagom.

„Petnaest godina sam se pripremao za put na to famozno Kokosovo ostrvo koje se danas nalazi u sastavu Kostarike, za koje se smatra da je bilo svojevrsna banka gusara i da su tu svi oni ostavljali blago koje bi oteli. Za to ostrvo karte vam nisu potrebne, jer možete doći samo  ukoliki ronite”, kaže ovaj večiti avanturista.

Zoranova potraga za blagom, foto: Privatna arhiva / RINA

-Ekspedicija je trajala tri godine i moji prijatelji sa kojima sam išao i ja smo poslednji koji su dobili dozvolu od tamošnje vlade da tragamo za blagom. Danas je to nacionlani park i potraga za blagom, za koje se pretpostavlja da se nalazi u vodi, više nije dozvoljena. Ovo putovanje uništilo me je finansijski, ali nikad se nisam pokajao. Iskustvo koje sam doživeo ne može da se opiše. Specifična flora i fauna, mnogo endemskih vrsta. Celo ostrvo izgleda kao iz doba dinosaursa, podelio je Zoran neke od detalja sa svog putovanja.

Od beogradskog asflata, preko Kanade, Meksika, brazilskih šuma i dzungli,  pa sve do  vrele Afrike, ovom avantirusti, kako kaže, pored novca bila je potrebna i luda glava, koju je tokom velikih ekspedicija vrlo često nosio u torbi, jer nisu izostale ni posete ljudožderima. Ipak, najveći utisak na Zorana ostavili su pripadnici južnoameričkog domorodačkog plemena Janomami, koje je po svojim običajima i načinu života jedno od najspecifičnijih na planeti.

U svojim ekspedicijama glava mu je nekoliko puta bila “u torbi”, foto: Privatna arhiva / RINA

„Važe za veoma agresivne i vrlo teško se dolazi do njih. Mi smo im doneli poklone u vidu onogo što im je najpotrebnije: so, udice, najloni i bili smo prihvaćeni. Ipak tamo sam se zadržao samo tri dana, jer je jedna njihova devojka misleći da sam najbogatiji čovek na svetu, jer imam motorni čamac i mačetu, pa je poželela da se uda za mene. Nisam bio ni svestan, a našao sam se u ritualu venčanja, u kojem mladina majka maljem udara budećeg zeta u glavu, kako bi na taj način dokazao da je muško, da može da lovi i izdražava porodicu. Ali uspeo sam da izvučem živu glavu“, kaže kroz osmeh ovaj svetski putnik.

Pleme Janomami ostavilo je najveći utisak na Zorana, foto: Privatna arhiva / RINA

PROČITAJTE JOŠ:

SRPSKA SVETINJA ISPOD AUSTRALIJSKE PUSTINJE: Upoznajte Crkvu svetog Ilije i podzemni gradić Kuber Pidi (FOTO, VIDEO)
DONEO RETKU SORTU IZ KANADE: Dragan se vratio u ‘srpsku Toskanu’ i napravio vino koje leti za Njujork!
ZABORAVLJENI DIPLOMATA: Evo zašto je Miloš Bogićević izbrisan iz srpske istorije!

Tokom svojih putovanja probao je mnogo egzotičnih jela, ali bilo je i onog što niko ne bi poželeo na svom meniju, poput umaka u majmunski mozak, pa sve do piva koji se na specifačn način pravi u plemenu Janomami.

„Starije žene uveče žvaću neku travu, kasnije to sve one ispljunu u jedno veliko bure, da odstoji preko noći, kada fermentiše i ujutru se svi okupljaju oko tog bureta i služe pivom. To je bilo jako degutantno, ali da bismo ispoštovali domaćine morali smo i mi to probati i malo gucnuti“, priseća se Zoran.

Svetski putnik obišao je preko 100 zemalja na pet kontinenata, foto: Privatna arhiva / RINA

Sa svojih putovanja doneo je mnogo toga, što ga i danas podseća na sve zemlje koje je prošao i na sve ljude sa kojima se susreo. Pa tako samo u Zoranovim kolekcija mogu se videti otrovne strelice, motke za mučenje, lukovi i strele iz indijanskih plemena. Međutim, iako je obišao čitav svet mir je pronašao na pašnjacima srpske planine  Zlatibor.

Izvor: Rina Foto: Rina

YOU MAY LIKE