Connect with us

Srbija

SRPSKI BOLNIČAR O KARANTINU U JUGOSLAVIJI ZA VREME EPIDEMIJE VARIOLE VERE: Sve je bilo zablindirano, bili smo otpisani, a hranu smo dobijali kroz rupu (FOTO)

Published

on

Bolničar iz Čačka, Milovan Pajović (85), te 1972. godine, 20 dana proveo je zatvoren u bolnici jer je bio u kontaktu sa prvim zvanično zaraženim pacijentom koji je stigao iz Nove Varoši

Ukoliko bar jednom pomislite kako vam je teško u kućnoj izolaciji, kako biste prošetali ili popili kafu napolju, setite se da je u martu pre 48 godina u Srbiji vladao mnogo veći strah i mnogo oštrije mere zbog epidemije variole vere, koju su preživeli upravo oni koji su sada ponovo najugroženiji – naši stari.

Bolničar iz Čačka, Milovan Pajović (85), te 1972. godine, 20 dana proveo je zatvoren u bolnici jer je bio u kontaktu sa prvim zvanično zaraženim pacijentom koji je stigao iz Nove Varoši.

MILOVAN PRE 48 GODINA: 20 dana proveo u strogom karantinu

„On je dovežen pod velom tajne. Pregledali su ga lekari, niko nije znao o čemu se radi. Tiho su pričali o njegovim čudnim nalazima. Kada su saznali da ima velike boginje, sve su nas odmah smestili u karantin, sve je bilo zablindirano, hranu smo dobijali kroz rupu. Dali su nam tri vakcine, nijedna se nije primila i svi smo bili otpisani, jer je ta bolest pri samom dodiru sa zaraženim nosila sve pred sobom“, priča Milovan za RINU.

Bolesnici koji su umirali nisu se sahranjivali kako dolikuje, već su za njih pravljeni specijalni limeni kovčezi

Nakon što se saznalo za kliničku sliku  pacijenta iz Nove Varoši, Institut Torlak je za nekoliko dana proglasio epidemiju. Vakcinacija je počela, a strah i panika su se širili među građanima i nikom nije padalo na pamet da prekrši pravila, kao što se to čini danas.

„Mere predostrožnosti su bile podignute na najveći mogući nivo. Bolesnici koji su umirali nisu se sahranjivali kako dolikuje, već su za njih pravljeni specijalni limeni kovčezi“, priseća se Milovan.

Da situacija bude još teža i gora za njegovu porodicu, doprinela je i činjenica da je supruga Milena bila pred porođajem i u toku epidemije u nehumanim uslovima na svet je donela ćerku, plašeći se za svoj i živote članova porodice.

SUPRUGA MILENA I ĆERKA DANIJELA: Niko nije hteo da stupi u kontakt sa trudnom Milenom

„Bežali su od mene, znajući da sam žena bolničara koji je bio u kontaktu sa zaraženim bolesnikom. Pomogla mi je jedna babica koja me je smestila u podrum i tu porodila. Nikad neću zaboraviti taj strah, koji rečima ne može da se opiše“, kaže Milena.

U odnosu na tad, sad je sve mnogo drugačije. U svojoj smo kući, nismo gladni, ni žedni

Na svu sreću njedan član ove porodice nije zaražen opakom bolešću, a svakog marta živi sećanje na muke koje su prošli i upravo zbog toga ovaj današnji karantin zbog korona virusa im ne pada nimalo teško.

„U odnosu na tad, sad je sve mnogo drugačije. U svojoj smo kući, nismo gladni, ni žedni. Nismo uplašeni, jer poštujemo mere koje su nam odredili. Ako smo mogli tad, možemo i sad kad je sve mnogo lakše“, rekao je Milovan.

Epidemija variole vere trajala je do 30. aprila, a velike boginje odnele su 35 života u Jugoslaviji.

IZVOR: Rina FOTO: Rina

Advertisement