Chicago
16°
Делимично облачно
6:55 am4:21 pm CST
Осећај: 1°F
Ветар: 13mph WNW
Влажност: 59%
Притисак: 30.23"Hg
УВ индекс: 0
СреЧетПет
41/32°F
46/34°F
41/36°F

Published 2 godine ranije

By Antonije Kovačević

SRPSKE DIPLOMATE ODBILE POSLUŠNOST ŠEFICI DIPLOMATIJE BiH: Prvi mart nije naš praznik, već dan kada je ubijen srpski svat na Baščaršiji! (VIDEO)

Propao je još jedan pokušaj ministarke spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Bisere Turković da zloupotrebi funkciju u interesu samo jednog konstitutivnog naroda. Naime, šefica diplomatije poslala je ovih dana zahtev svim diplomatskim predstavništvima BiH da se državama u kojima obavljaju svoje dužnosti uputi nota o 1. martu kao Danu nezavisnosti BiH. Međutim, srpske diplomate koje predstavljaju Bosnu i Hercegovinu širom sveta odbile su taj zahtev.

Njih ukupno 18, ambasadora i konzula, obratilo se otvorenim pismom u kome podsećaju Turkovićevu da u BiH ne postoji zakon o praznicima.

O tome će, kako stoji u zajedničkom pismu diplomata, obavestiti i sve zemlje prijema. 

“Ne postoji praznik pod nazivom “Dan nezavisnosti BIH”, ali ta nezakonitost Vam nije zasmetala da zahtijevate od nas ambasadora i generalnih konzula da koristeći instrumente diplomatske komunikacije obmanemo institucije zemalja prijema, upućujući ih na nepostojeći praznik, ujedno time praveći lažni kontinuitet današnje državne zajednice nastale u Dejtonu sa ratnom „Republikom BiH“”, stoji u pismu.

Za 1. mart, srpski narod u BiH vežu gorka sjećanja. Tog datuma, 1992. godine na Baščaršiji ubijen je srpski svat i tada su počeli sukobi u BiH. Skloni smo zaključku da je ova instrukcija i poslata da bi se na međunarodnom planu promovisao bošnjački hegemoniza kao model stvaranja novog državnog uređenja BiH u kojem nema mjesta za srpski i hrvatski narod, poručuju srpski ambasadori.

DATUM ZA KOJI SRBE VEŽU GORKA SEĆANJA: Ambasador Bojan Vujić sa bivšim predsednikom Donaldom Trampom

“Mi nismo ambasadori Republike Bosne i Hercegovine, već ambasadori i generalni konzuli dejtonske BiH. BiH tri ravnopravna konstitutivna naroda, i ambasadori i generalni konzuli iz Republike Srpske i iz reda srpskog naroda. Zato će 01. mart za nas uvijek biti dan kada je ubijen srpski svat na Baščaršiji i dan kada je počeo tragični sukob”, kaže Marko Milisav, ambasador BiH u Kanadi.

“1. mart je primjer kako stvari u BiH funkcionišu. Dakle za jedan narod ono što predstavlja dan žalosti, za drugi narod je to dan koji treba slaviti. I ne bi tu bilo ništa sporno, svako ima apsolutno pravo da slavi šta želi da slavi da nema nametanja svoje volje drugom narodu”, rekla je Milica Ristović Krstić, ambasador BiH u Grčkoj.

U 18 ambasada i konzulata BiH povodom 01. marta neće biti nikakvih aktivnosti. Ambasadori poručuju da neće obmanjivati zemlje prijema. 

MINISTARKI POSLALI JASNU PORUKU: “Sve što ima veze sa Srbima u BiH predstavlja se kao nepostojeće!”, kaže ambasador Bojan Vujić

“Bisera Turković i ovaj put predstavlja Bosnu i Hercegovinu kao zemlju jednog naroda u kome se uvažavaju samo bošnjački nacionalni interesi, identitet i kultura. Sve što ima veza sa druga dva konstitutivna naroda predstavlja se kao ilegalno i nepostojeće. Kontinuirano doprinosi nestabilnosti i dubokoj podijeljenosti Bosne i Hercegovine”, kaže Bojan Vujić, ambasador BiH u SAD-u.

Ovo nije prvi put da Bisera Turković sličnim inicijativama izaziva diplomatske skandale. Do sada su, da napomenemo, odbijene i njene instrukcije za 11. juli i 25. novembar. Sve te zahtjeve, srpske diplomate smatraju nelegalnim i pokušajima zloupotrebe.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Tekst: Serbian Times / Atvbl Foto: Youtube

YOU MAY LIKE