Chicago
21°
Ведро
6:55 am4:21 pm CST
Осећај: 10°F
Ветар: 13mph SW
Влажност: 55%
Притисак: 30.25"Hg
УВ индекс: 0
СреЧетПет
41/30°F
48/36°F
41/36°F

Published 2 godine ranije

By admin

GUVERNER ILINOJA IZGUBIO PRED APELACIONIM SUDOM: Potvrđeno ukidanje nošenja maski u školama! (VIDEO)

Apelacioni sud u Ilinoju odbacio je žalbu guvernera Dž. B. Prickera na presudu nižeg suda protiv obaveznog nošenja maski u školama, navodeći da je zahtev “bespravan” pošto su guvernerova pravila o vanrednoj situaciji sa kovidom 19 već istekla.

U obrazloženju dugo očekivane odluke tročlanog veća Četvrtog apelacionog suda u Ilinoju, sudije su navele kako nema nikakve kontroverze u presudi.

“Pošto pravila o vanrednim situacijama više nisu na snazi, kontroverza u vezi sa primenom tih pravila više ne postoji”, napisale su sudije i dodale da ništa ne sputava školske okruge da deluju nezavisno od izvršnih naredbi ili da sami određuju svoja pravila u vezi sa kovidom 19.

Odluka suda oslanja se na rezultat glasanja dvopartijskog zakonodavnog odbora koji je ranije ove sedmice odlučio da se ne produžuju Prickerova pravila o vanrednim situacijama, koja su prvi put stupila na snagu u septembru 2021. godine.

Poslanici koji rade u Zajedničkoj komisiji za administrativna pravila glasali su za privremenu suspenziju obaveznog nošenja maski u školama. Iako se država žalila na privremenu suspenziju, u međuvremenu su istekla pravila koja se odnose na kovid.

U ovom trenutku nije jasno da li je Odeljenje za javno zdravlje Ilinoja u stanju da izda još jednu uredbu koja se odnosni na kovid protokole u ​​školama.

Ukoliko brojke nastave da padaju, Ilinoj će do 28. februara ukinuti ovavezno nošenje maske u zatvorenim prostorima, najavio je prethodno Pricker. Guverner je, međutim, dodao da se olakšane mere neće odnositi na školske ustanove.

„Školske epidemije utiču na stotine, čak i hiljade ljudi širom zajednice – a postoji mnogo više infekcija kada su okruzi bez maski“, rekao je Pricker na konferenciji za novinare.

Roditelji đaka, kao i prosvetni radnici u saveznoj državi Ilinoj, odlučili su da se uključe u pravnu borbu kako bi podržali privremenu suspenziju zahteva za obaveznim nošenjem maski. Ukoliko ste i sami roditelj đaka ili prosvetni radnik, možete se pridružiti akciji na linku OVDE.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: NBC Chicago
Foto: Pexels

YOU MAY LIKE