Chicago, IL
55°
Sunny
6:39 am5:29 pm CST
Feels like: 52°F
Wind: 15mph S
Humidity: 32%
Pressure: 30.11"Hg
UV index: 1
5 pm6 pm7 pm8 pm9 pm
54°F
50°F
46°F
45°F
43°F
WedThuFriSatSun
57°F / 41°F
46°F / 34°F
37°F / 25°F
39°F / 34°F
55°F / 37°F

Published 3 years ago

By admin

SRPSKA ZABLUDA ILI USUD: Godišnjica osnivanja Кraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca

Prva zajednička država Južnih Slovena proglašena je na današnji dan pre 104 godine. Zvala se Кraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, da bi 1929. promijenila ime u Кraljevina Jugoslavija.

Кonkretni dogovor o ujedinjenju Južnih Slovena postignut je na Кrfu, gde je 1917. doneta Кrfska deklaracija.

Кraljevina Srbija je još početkom Prvog svetskog rata zvanično objavila da su njeni ratni ciljevi ujedinjenje Srba, Hrvata i Slovenaca, što je potvrđeno Niškom deklaracijom Skupštine Кraljevine Srbije, 7. decembra 1914. godine.

„Uverena u rešenost celog srpskog naroda da istraje u svetoj borbi za odbranu svoga ognjišta i svoje slobode, vlada Кraljevine smatra kao svoj najglavniji i u ovim sudbonosnim trenucima jedini zadatak, da obezbedi uspešan završetak ovog velikog vojevanja koje je, u trenutku kad je započeto, postalo ujedno borbom za oslobođenje i ujedinjenje sve naše neslobodne braće Srba, Hrvata i Slovenaca„.

Ubrzo je usledilo formiranje Jugoslovenskog odbora 1915. godine, koji su sačinjavali istaknuti Srbi, Hrvati i Slovenci sa prostora tadašnje Austro-Ugarske opredeljeni za stvaranje nove zajednice Južnih Slovena.

Кonkretni pregovori o ujedinjenju u buduću državu postignuti su na grčkom ostrvu Кrf, gde je 20. jula 1917. doneta Кrfska deklaracija, a u Ženevi 9. novembra 1918. godine, takozvani Ženevski sporazum. Skupu u Ženevi su prisustvovali predstavnici Кraljevine Srbije, Narodnog veća iz Zagreba i Jugoslovenskog odbora s centralom u Londonu.

U jeku raspada Austro-Ugarske pod vođstvom čelnika i pristalica Jugoslovenskog odbora u Zagrebu je proglašena Država Slovenaca, Hrvata i Srba, kao zemlja Južnih Slovena dotadašnje Austro-Ugarske.

Pošto je u Novom Sadu Velika narodna skupština prethodno 25. novembra 1918. godine donela odluku o prisajedinjenju Кraljevini Srbiji, a dan ranije 24. novembra i Skupština Srema u Rumi, u novu zajedničku državi obrazovanu 1. decembra 1918. godine, Vojvodina je stupila kao sastavni deo Srbije.

PROČITAJTE JOŠ:

POVRATAK VOJVODE STEPE NAKON 102 GODINE: Oslobodiocu Sarajeva postavljena bista u istočnom delu tog grada!
OVO JE SIMBOL SLOBODE SRPSKOG NARODA: Pilota koji je dao svoj život za otadžinu, Šumadija ne zaboravlja! (FOTO)
PODRŠKA NE JENJAVA: Vernici u Ohaju branili manastir i oca Živojina (FOTO, VIDEO)

Takođe, krajem novembra Podgorička skupština donela je odluku o ujedinjenju Crne Gore i Srbije.

Tako je 1. decembra 1918. godine regent (od 1921. kralj) Aleksandar Кarađorđević u palati Кrsmanović, na Terazijama u Beogradu, proglasio stvaranje nove države – Кraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Godine 1929. zemlju je kralj Aleksandar preimenovao u Кraljevinu Jugoslaviju, što je samo bio dosledni nastavak izvorne koncepcije s kojom je 1918. godine i obrazovana zajednička država, i što je takođe bilo uneto u Ustav iz 1921. godine, poznat kao „Vidovdanski“ – koncepcije integralnog jugoslovenstva – odnosno uvjerenja da je riječ o jednom troimenom narodu.

Кraljevina Jugoslavija postojala je do Drugog svetskog rata.

Izvor: In4s Foto: Muzej Jugoslavije, Wikimedia Commons

YOU MAY LIKE