Connect with us

Dijaspora

SRBIN MUZIKOM OSVOJIO AMERIKU: Vlada Kulenović odrastao pod NATO bombama pa postao najbolji dirigent SAD (VIDEO)

Published

on

Pre nego što je svojim umećem zaslužio da ga proglase jednim od najboljih dirigenata sveta i čovekom godine u klasičnoj muziciČikaga, da bude nominovan za Gremi nagradu i da mu se klanjaju publika i kritika od Njujorka do Tokija, od Londona do Australije, Vladimir Kulenović je prošao težak put, pun neočekivanih obrta koje samo život može da iskreira.

Rođeni Beograđanin, potomak čuvene porodice koja je srpskoj i jugoslovenskoj kulturi dala velike pesnike, pozorišne reditelje, muzičare i kompozitore, devedesetih godina prošlog veka se, tada kao pubertetlija, obreo u Americi, sa ocem Vukom koji je zbog sukoba sa Miloševićevim režimom postao politički azilant.

Deset meseci kasnije, Vladimir ipak odlučuje da se vrati u Srbiju, uz obećanje ocu da će jednog dana upisati čuveni muzički koledž Džulijard. Turbulentna vremena rata i sankcija provodi besomučno svirajući i slušajući muziku, upijajući svaku reč svojih profesora.

LJUBAV PREMA MUZICI GA DOVELA DO VRHA: Poslušajte filmsku životnu priču Vladimira Kulenovića na Youtube kanalu Serbian News USA

Kada se, posle nekoliko godina, sada kao veliki planetarni talenat, ponovo našao u SAD na poziv upravo Džulijarda, propustio je prijemnu audiciju čekajući u bolničkoj sobi da se njegov otac probudi iz kome posle teškog srčanog udara.

Izgubio je dve godine, ali je naučio važnu životnu lekciju, koja mu je pomogla da postane ono što je danas, veliko ime u svetu klasične muzike i čovek kojim se ponosi srpska dijaspora u Americi.

Poslušajte neverovatnu životnu priču Vladimira Kulenovića koju je ispričao uredniku Serbian News USA Antoniju Kovačeviću.

AUTOR: Antonije Kovačević VIDEO: Saša Lukić

Za više ekskluzivnih intervjua i zanimljivih reportaža iz života srpske dijaspore širom sveta zapratite (SUBSCRIBE) Serbian News USA jednim klikom na ovaj LINK!

Advertisement