Chicago
10°
Cloudy
7:00 am5:07 pm CST
Feels like: 3°F
Wind: 4mph W
Humidity: 40%
Pressure: 30.63"Hg
UV index: 0
SatSunMon
39/34°F
37/27°F
43/39°F

Published 2 years ago

By admin

PRVI PUT U ISTORIJI: Srpkinja izabrana za gradonačelnicu australijskog grada Brimbanka!

Ranka Rašić, Srpkinja iz Australije, nedavno je pobedila na lokalnim izborima i postala gradonačelnik Brimbanka.

Srpska zajednica u čitavoj Australiji može ovih dana da bude ponosna na činjenicu da je izabrana prva gradonačelnica srpskog porekla u nekom od australijskih gradova.

Brimbank Siti je opština na severozapadu Melburna koja ima oko 109 000 stanovnika. Razgovaramo sa Rankom Rašić koja je izabrana za gradonačelnicu ovog grada.

 Čestitamo na izboru. Vi ste prva gradonačelnica srpskog porekla izabrana u nekom od australijskih gradova. Koji su bili Vaši glavni motivi da se uključite u politiku?

“Jako mi je drago što sam izabrana za gradonačelnicu Brimbanka, to je prvi put da se desilo, i u celoj Australiji. Motivisalo me to što nema dovoljno žena u politici. Međutim, ove godine smo imali prvi put preko 40 posto žena koje su izabrane i ušle u veće u Viktoriji”, kaže Ranka Rašić.

 Zbog pandemije i lokdauna predizborna kampanja je bila potpuno drugačija, glasalo se poštom. Na koje ste teškoće najčešće nailazili tokom kampanje?

“Bilo je komplikovano, jer se kampanja obavljala uglavnom preko platformi, sve je bilo vezano za fejsbuk i onlajn platforme. Bilo je teško da se dođe do ljudi, da im se kaže šta ja želim da uradim za zajednicu i iza čega ja stojim. Bilo je sve zatvoreno, tako da nismo mogli da delimo letke, nismo mogli da obavestimo ljude…nekad se kucalo na vrata i objašnjavalo ljudima o čemu se radi, iza čega stojiš, kako želiš da doprineseš zajednici…tako da je to sve to bilo nemoguće, ali evo uspeli smo…Imala sam preko 6 i po hiljada glasova, što je najviše ikada u ovoj opštini.

Smatram da je velika odgovornost, a ja ću se boriti za ono što sam i obećavala u kampanji, tako da mislim da će to biti sjajna godina. Meni je srpska zajednica jednako bitna kao i ostale zajednice, mene je celi Brimbank birao, tako da ne smem biti pristrasna.”

PROČITAJTE JOŠ:

NA PUTU DO AMERIČKOG SNA: Marko je otišao u Njujork za boljim životom ali su ga dočekala tri posla i korona!

DANAS NAM JE DIVAN DAN: Srpska televizija u Čikagu obeležava 20 godina rada!

ARNO GUJON, DIREKTOR ZA SARADNJU SA DIJASPOROM: Francuski humanitarac na novom radnom zadatku! (FOTO, VIDEO)

 Idete li često u Srbiju? 

“U Srbiju idem sa porodicom, odrasla sam u Somboru, završila sam tu srednju školu, obožavam taj grad, imam puno prijatelja tamo…A volim i Beograd, u njemu sam provela dve godine, od 2007. do 2009, tako da je i on jednako značajan za mene i poseban. Moji roditelji su živeli u Vraniću, kao penzioneri su se preselili u Beograd, tj. u Vranić i tamo su živeli i tamo su sahranjeni, tako da su Beograd i Sombor dva grada za koje sam vezana”, kaže Ranka rašić.

Izvor: RTS Foto: Facebook

YOU MAY LIKE

BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
SRBIN KOJI RADI ZA FBI OTKRIVA KAKO IZGLEDA NJEGOV ŽIVOT: Ne spava po 9 dana, govori 10 jezika i pravi je genije!
MILVOKI PROSLAVIO SVETOG SAVU: Patrijarh Porfirije poručio roditeljima: "Ne učite decu samo da budu Srbi..." (FOTO+VIDEO)
KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
"BOŽJA PRAVDA PRED OČIMA BILA GEJTSA": Čuveni španski pisac tekstom podigao spomenik Đokoviću!
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!
PREDRAG SVE ODUŠEVIO DUHOVITIM PESMAMA: Mladi Trebinjac piše poeziju, svira gusle, jaše konje i poručuje: U selu je spas! (VIDEO)