Chicago
37°
Partly Cloudy
6:59 am5:09 pm CST
Feels like: 27°F
Wind: 17mph SSW
Humidity: 55%
Pressure: 30.05"Hg
UV index: 2
SunMonTue
37/25°F
41/37°F
43/28°F

Published 2 years ago

By admin

SELO U KOJEM SU SE RAZLIČITOSTI POŠTOVALE: Ovu džamiju su Srbi branili od četnika!

Bosna i Hercegovina nudi brojne legende i zanimljive priča vezane za verske objekte. Jedna takva bazirana je u selu Karići kod Vareša. Naime, o džamiji smeštenoj na platou planine Zvezde, decenijama se brinula pravoslavna porodica Todorović, kod koje su bili ključevi džamije izgrađene početkom 18. veka.

Kada ljudi nestane, kada busenje prekrije tragove njihovog postojanja, ostanu samo priče i pretpostavke. Ipak, jedno je sigurno: jedna muslimanska bogomolja puna dva veka postojala u pravoslavnom selu i nije nikome smetala. Sve do septembra 1993. kada se niz jednu padinu planine Zvijezda spustio agresorski tenk, a džamija zapaljena.  Danas je identično obnovljena, ponovo pleni svojom jednostavnošću, lepotom i ponovo intrigira, postavljajući pitanja, ali dajući odgovore na ključna pitanja života u ovoj zemlji.

“Istina je da se održavala i nakon što su muslimani otišli iz sela. Naime, u toj okolini nije uopšte bilo muslimana, pa je tako ključeve džamije pre ovog rata držala pravoslavna porodica Todorović. Postoji priča, koju su pričali Srbi, da je nakon Drugog svetskog rata došla četnička jedinica da zapali džamiju, ali džamija nije htela da gori. U ovom ratu su je lokalni Srbi branili od četnika, koji su došli da je unište. Na kraju su je uništili i zapalili. Tom kosom iznad džamije se spustio tenk i porušio mezarje. Postoji i informacija da je Nenad Todorović, iz te porodice koja je ima ključ, navodno branio džamiju pa je ubijen”govori na početku Sadžid ef. Ramić, imam iz Vareša. 

Glavno pitanje ove priče je odkud džamija u mestu gde žive samo pravoslavci, kako je nastala i ko je sagradio. No, kako je mnogo vremena prošlo, teško je znati pravu priču, jer postoji više strana koje govore o njenoj izgradnji. 

Kako je za džamiju Hajdar dede Karića vezano mnogo legendi, jedna se zanimljiva takođe spominje i kada je reč o samoj ideji da se o njoj brinu pravoslavaci.

“Ne zna se tačna godina kada je napravljena džamija. Ono što se zna, je da je na platou Zvezde bila sigurno krajem 18 veka. S obzirom da je u to vreme bilo više muslimanskih sela, sada imamo dosta muslimanskih groblja koja su bila opkoljena šumom, pa mnogi Varešaci i ne znaju da tu postoje mezarja. Krajem 18 veka, u Bosni je bila velika kuga, tako je jedan deo stanovništva umro, drugi deo je otišao prema Krivoj reci, a treći prema Visokom. Nakon što je odselilo muslimansko stanovništvo, neseljeni su pravoslavci”, ispričao je imam Ramić.

“Legenda kaže da je pravoslavcima koji su tu živeli počela naglo obolevati stoka. Oni su po starom običaju otišli kod sveštenika i pitali ga šta da rade. On ih je pitao imaju li kakav verski objekat u blizini, na šta su oni odgovorili kako nemaju crkvu. On ih je upitao ima li neki drugi objekat. Setili su se džamije u Karićima. Sveštenik im je rekao da se pobrinu o toj džamiji i da će im ozdraviti stoka. Tako je i bilo, oni su navodno kosili travu, čistili, brinuli se i stoka je ozdravila”, kaže Sadžid ef. Ramić.

Postoji više priča o njenom nastanku. Jedna teorija kaže da potiče iz prvog vremena dolaska islama na prostore Bosne i Hercegovine. 

“S obzirom da je Gazi Husrev-beg  gore imao svoj vakuf, on je takođe imao osobu koja je obilazila njegove vakufe, utvrđivala prihode u hrani, kukuruzu i tako dalje, kao jedna vrsta računovođe. Taj čovek se zvao Hajdar, po kome je bogomolja i ponela ime.

Pošto je Hajdar obilazio Gazi Husrev-begov vakuh i na to mestu je napravljena džamija, u čijoj izgradnji je verovatano pomogao Hajdar i tako je ostalo da se zove Hajdar dedina džamija.”

PROČITAJTE JOŠ:

OMLADINA KOJOM SE DIČIMO: Srbi iz Zagreba očistili crkve na Baniji i Kordunu (FOTO)

ARNO GUJON, DIREKTOR ZA SARADNJU SA DIJASPOROM: Francuski humanitarac na novom radnom zadatku! (FOTO, VIDEO)

ANTONIJE KOVAČEVIĆ: Kako je Vučić ukrao patrijarhu jedan dan carstva nebeskog

Ali to nije jedina verzija priče koja korene vuče iz tog vremena…

Druga legenda zapravo, govori da je jedan dobar iksan (čovek) došao u misijskoj ulozi i širio islam, pa je po njemu i dobila naziv. Još jedna legenda govori da se radi o Bošnjaku koji je u Bosni primio islam, pa je među Bošnjacima širio islam i napravio džamiju”, navodi Ramić.

Džamija je obnovljena nakon poslednjeg rata. Danas služi kao sveto mesto i tu se održava hatma dova u zadnjoj sedmici jula. Poredi se sa svetim mestom Ajvatovica, samo što nije modernizovano, ističe ef. Ramić.  Sve je ostalo po starom i žene ne dolaze tu. Ta oblast je nenaseljena a o džamiji se sada brine Medžlis Islamske zajednice Vareš. 

Izvor: Source.ba Foto: Facebook / Visit Vareš

YOU MAY LIKE

SRBIN KOJI RADI ZA FBI OTKRIVA KAKO IZGLEDA NJEGOV ŽIVOT: Ne spava po 9 dana, govori 10 jezika i pravi je genije!
BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
MILVOKI PROSLAVIO SVETOG SAVU: Patrijarh Porfirije poručio roditeljima: "Ne učite decu samo da budu Srbi..." (FOTO+VIDEO)
KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
"BOŽJA PRAVDA PRED OČIMA BILA GEJTSA": Čuveni španski pisac tekstom podigao spomenik Đokoviću!
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
UGLEDNI LEKAR SUPRUZI NANEO STRAŠNE POVREDE: Dobio 30 dana pritvora, isplivali jezivi detalji!
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!