Chicago
34°
Fair
6:59 am5:09 pm CST
Feels like: 21°F
Wind: 18mph SSW
Humidity: 54%
Pressure: 30.09"Hg
UV index: 2
SunMonTue
39/25°F
41/37°F
41/27°F

Published 2 years ago

By admin

IZUMITELJ SLOBA ČINI ČUDA: Časovnik koji je konstruisao pokazuje tačno vreme na svim kontinentima (FOTO)

Za Slobodana Vesića sa planine Rudnik postoje samo dve vremenske odrednice “onomad” i “sjutra”, i upravo zbog toga konstruisao je dva sata, sa jednom i sa pet kazaljki. Ovaj Gornjomilanovčanin u svakom trenutnu zna koliko je sati ne samo u Srbiji, već isti časovnik koji je sam konstruisao pokazuje vreme na još nekoliko kontinenata.

“Imam prijatelje u celom svetu i zato sam napravio dva sata, jedan da pokazuje vreme u Čikagu, Moskvi, Tokiju, Sidneju, a drugi na mom Rudniku. Sat sa jednom kazaljkom na sebi ima dva polja – svetlo i tamno, u zavisnosti od doba dana na svakih petnaest minuta pokazuje koliko ima sati u Srbiji. Drugi časovnik koji sam ručno napravio sa pet kazaljki pokazuje vreme na nekoliko kontinenta, pa tako kada hoću da se čujem sa sestrom u Čikagu zbog vremenske razlike, pogledam na sat i vidim ako je kod nas četri sata popodne kod nje je devet časova pre podne, ne moram da se sabiram”, kazao je Slobodan Vesić inovator sa Rudnika.

Slobodan se po završetku zanata elektromehaničara za merne uređaje zaposlio u Elektrodistribuciji Srbije kao poslovođa, tada je došao na ideju da napravi časovnik koji može da radi pomoću psobenog metoda. 

“U njega sam ugradio feder koji nakon nestanka struje omogućuje da sat radi još naredna tri dana, dok sekundara na mojim satovima ne postoji. Kod Srba u ovim krajevima poznato da je jedinica mere za vreme “onomad – Slobo bio u Hagu, ili onomad je za vreme rata” ovde se vreme gleda od Vidovdana do Savindana i obrnuto”, istakao je Slobodan.

Pored brojnih patenata koji je Vesić osmislio, svoj izum grejanja pomoću TA peći čime je grejao ceo stan za samo 5000 dinara mesečno.

“Kada sam kupio stan od 55 kvadrata koji nije imao centralno grejanje, tada sam došao da ideju da TA peć prikačim na radijatore koji su mi služili kao rezervoar za vodu. Peć kada dostigne temperaturu od 600 stepeni ona zagreva vodu koju pomoću pumpe izbacuje u radijatore na optimalnih 60 stepeni, u slučaju da nestane struje iskoristio sam mercedesov akumulator, koji mi je služio da i za vreme rata kada nestane struje meni grejanje u stanu radi”, dodao je Slobodan.

PROČITAJTE JOŠ:

OGLAS KOJI JE UZDRMAO SRBIJU: Milan na nesvakidašnji način traga za životnom saputnicom!

SRBIJO, BUDI PONOSNA: Ranka Rašić izabrana za gradonačelnicu australijskog grada Brimbanka!

AJNŠTAJN IZ NAŠEG SOKAKA: Ovaj Srbin je osmislio patente koji se koriste širom sveta (FOTO)

Slobodan iako je u penziji ne sedi skrštenih ruku, već je osmislio idealno rešenje za one koji imaju manjak prostora u svom stanu.

“Bio sam prinuđen da napravim nešto što  će mi dati komfor u domu. Moj izum je naizgled običan krevet koji kada ga rasklopim dobijem francuski ležaj na kome se može spavati, ali zato kada ga skupim dobijem tri odvojene fotelje sa naslonom gde se može piti kafa i igrati šah, i pokazalo se zaista praktično i dobio sam na prostoru u svom stanu”, dodao je Slobodan.

Svoja dostignuća Vesić je pokušao da prijavi Zavodu za patente, ali složene papirologije i nedostatak materijalnih sredstava koji su bili neophodni za prijavu izuma, zato Slobodan to i danas radi kako kaže “sebi za dušu”.

Izvor: Rina Foto: Rina

YOU MAY LIKE

SRBIN KOJI RADI ZA FBI OTKRIVA KAKO IZGLEDA NJEGOV ŽIVOT: Ne spava po 9 dana, govori 10 jezika i pravi je genije!
BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
MILVOKI PROSLAVIO SVETOG SAVU: Patrijarh Porfirije poručio roditeljima: "Ne učite decu samo da budu Srbi..." (FOTO+VIDEO)
KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
"BOŽJA PRAVDA PRED OČIMA BILA GEJTSA": Čuveni španski pisac tekstom podigao spomenik Đokoviću!
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
UGLEDNI LEKAR SUPRUZI NANEO STRAŠNE POVREDE: Dobio 30 dana pritvora, isplivali jezivi detalji!
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!