Connect with us

Srbija

SRBIJA ZAŠTITILA JOŠ TRI PODRUČJA PRIRODE: Samo jedno čuva čak 44 biljnih i 83 retkih vrsta ptica (FOTO)

Published

on

Dan zaštite životne sredine u svetu će biti obeležen uz slogan „Vreme je za prirodu“ kroz kampanje i akcije usmerene na očuvanje biodiverziteta i ukupne prirodne baštine

Srbija je od ove godine bogatija za tri zaštićena područja prirode, čime je zaštićeno 7,66 odsto ukupne teritorije zemlje, objavio je Zavod za zaštitu prirode Srbije povodom svetskog Dana zaštite životne sredine, 5. juna. 

To su specijalni rezervati prirode duž Morave, „Brzansko moravište“ i „Osredak“, i geološki fenomen Spomenik prirode „Blederija“, koji je stanište velikog broja retkih i ugroženih vrsta.

SRPSKE ŠUME NOMINOVANE ZA SVETSKU PRIRODNU BAŠTINU: Na listi bukove šume tri nacionalna parka

„Proglašenjem ovih područja u Srbiji je trenutno zaštićeno 7,66 odsto teritorije, odnosno 677.950 hektara u okviru 450 područja“, rekao je direktor zavoda Aleksandar Dragišić.

On je ukazao i da je pored institucionalne zaštite, za očuvanje prirode jednako značajno nastojanje da svaki građanin Srbije bude svestan značaja očuvanja prirodnih vrednosti, biodiverziteta i geonasleđa i da svojim ponašanjem i svakodnevnim odnosom doprinosi njihovoj boljoj zaštiti.

U saopštenju je istaknuto da je Specijalni rezervat prirode „Brzansko moravište“, površine od gotovo 65 hektara, na teritoriji grada Jagodine i opštine Batočina, stavljen je pod zaštitu kao područje značajno sa aspekta zaštite ptica močvarica, kao deo koridora za njihove migracije, a obezbeđuje i uslove za gnežđenje mnogih retkih i zaštićenih vrsta ptica.

Na ovom prostoru redovno boravi oko 60 strogo zaštićenih vrsta ptica, od kojih se oko 30 tu i gnezdi.

BRZANSKO MORAVIŠTE: Rezervat prirode

Od posebnog interesa za zaštitu izdvajaju se mali vranac, čapljica, gak, siva čaplja, mala bela čaplja, bela roda, crna roda, crnka, orao kliktaš, vivak, žalar slepić, obična čigra, sivi svračak.

Brzansko moravište je prvo područje duž Velike Morave stavljeno pod zaštitu i jedno je od poslednjih očuvanih močvarnih staništa, stari meandr reke Velike Morave kod sela Brzan.

Specijalni rezervat prirode „Osredak“, kod Kruševca, na površini od gotovo 246 hektara, zaštićen je kako bi se očuvala močvarna staništa u dolini Zapadne Morave, koja se sastoje od spleta starih rukavaca, mrtvaja i desetine novonastalih jezera, kao i paleozojskih kristalastih škriljaca preko kojih se prostiru belovodski peščari, panonsko-pontski sedimenti.

OSREDAK: Močvarno stanište čuva 44 biljne vrste i 83 vrste ptica

Područje je pod zaštitom i da i bi se očuvale 44 biljne vrste, ostatak poplavnih lužnjakovih šuma, zajednice bele i krte vrbe, bele i crne topole, rakite, ugroženih biljnih vrsta kao što su žuti lokvanj, gronjasti šilj, rastavić i gavez, staništa ptica koja čine deo koridora migracije, kao i da bi se obezbedili uslovi za gnežđenje mnogih retkih i zaštićenih vrsta (83 vrste ptica) i staništa za vodozemce i gmizavce.

Spomenik prirode „Blederija“, površine od gotovo 400 hektara u blizini Kladova, stavljen je pod zaštitu da bi se očuvalo bogatstvo i raznovrsnost oblika geodiverziteta.

Izvorište Blederije je razbijenog tipa, sa četiri mesta isticanja vrela, dva akumulativna vodopada i velikom akumulacijom bigra u donjem toku, a tu je i vrelska pećina Sokolovice.

Dan zaštite životne sredine u svetu će biti obeležen uz slogan „Vreme je za prirodu“ kroz kampanje i akcije usmerene na očuvanje biodiverziteta i ukupne prirodne baštine.

IZVOR: Agencije FOTO:

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement