Connect with us

Amerika

BOJAN ZABELEŽIO NIKAD VIĐENE KADROVE NJUJORKA: Za samo 3 godine u SAD došao do Vogue i Hermes, ali ovo je prava naučna fantastika (FOTO)

Published

on

Bojan je poslednje tri godine radio na različitim projektima, od snimanja promocija za novu kolekciju modne kuće Hermes u Teksasu, snimanja konferencije u organizaciji Human Rights Foundation, video materijale poznatih američkih i svetskih brendova (Grand Marnier, Heineken, Casa Dragones; do snimanja za poznate časopise Vogue, Harpers Bazaar, Civilian…

Retku priliku da uslika Njujork, grad koji nikad ne spava, bez ljudi, pošlo je za rukom našem Bojanu Ivoviću (34) tokom pandemijskim dana. On je uspeo da snimi i fotografiše potpuno puste ulice i lokacije, a dokumentovani materijal grada duhova iskoristio je kako bi upriličio izložbu “Njujork na pauzi”.

MENHETEN: Grad duhova

Bojan za Serbian Times kaže da je u Veliku jabuku stigao prvi put pre tri godine i od tada pokušava da uhvati seriju “portreta” Njujorka u svim mogućim siuacijama, što je postalo neka vrsta njegovog ličnog vizualnog dnevnika.

VELIKI USPEH ZEMUNCA U NJUJORKU: Godinama živeo u stanu veličine kreveta, a danas radi za najveće magazine “Elle” i “Vogue”

“Ovaj grad ima specifican šarm zahvaljujući ljudima koji žive u njemu, gde razlike među pojedincima gotovo da ne postoje. Možda je jedan od najtolerantnijih gradova u zapadnom svetu, mesto koje sigurno nije idealno ali ima najviše razumevanja za svakog pojedinca bez obzira na nacionalnost, rasu, pol, sekusalnu opredeljenost i akcenat kojim govorite”, započinje svoje fascinacije čudnovatog melting-pota.

PUT ZA BRODVEJ: Nigde žive duše

Kako dodaje, svestan je da sve što se trenutno događa nije bajka i da je poslednjih meseci Njujork doživeo neke momente koji nikada nisu bili viđeni i koji su promenili živote mnogih.

“U periodu kada je Njujork bio svetsko žarište koronavirusa nastala je serija fotografija, zapravo u originalnom formatu to su kratki filmovi iz kojih su “izvučeni” određeni kadrovi. Ti kadrovi prikazuju Njujork koji do sada nije viđen i momente koji su zaustavljeni u vremenu, nikada intimniji između mene i grada jer biti potpuno sam na Times Sqare-u bilo kada spada u domene naučne fantastike. I kada se oduzme moj lični doživljaj cele situacije, iz ovih slika svako može dobiti jedan vanvremeski prikaz Njujorka”, objašnjava Bojan.

POGLED NA CHINATOWN: Mrak i pandemija

KAKO JE DOŠAO U AMERIKU?

Ovaj direktor fotografije trenutno živi u čuvenom Sohou, trendi delu grada koja je u prošlosti važila za umetničku četvrt, sa mnogo galerija i radionica, ali u poslednje vreme je postala jedna od najpopularnijih šoping četvrti Njujorka.

U Ameriku je stigao iz rodne Crne Gore, preko Beograda u kome je studirao marketing i menadžment u turizmu i master studije iz ekonomije, a zatim nekoliko različitih evropskih metropola u kojima je tragao za drugačijim estetskim normama i novim vizuelnim doživljajima.

BOJAN IZA KAMERE I KAD SE SNIMA: Za tri godine radio za mnoge svetske brendove

“Iz toga se razvila želja da taj zapad približim nama i da tom zapadu dočaram ono što je ovde. Nakon par godina saradnje sa poznatim fotografima i marketinškim agencijama iz Beograda i Podgorice, sa puno entuzijazma sam pokrenuo sopstvenu post-produkcijsku kuću. Posle dosta muka, natezanja i teškoća da naplatim rad, pre tri godine dobio sam poziv od višegodišnjeg klijenta da dođem da radim u Americi. Došao sam na mesec dana u Njujork i odmah shvatio da je moje mesto tu“, zaključuje na kraju Bojan koji je poslednje tri godine radio na različitim projektima, od snimanja promocija za novu kolekciju modne kuće Hermes u Teksasu, snimanja konferencije u organizaciji Human Rights Foundation, video materijale poznatih američkih i svetskih brendova (Grand Marnier, Heineken, Casa Dragones; do snimanja za poznate časopise Vogue, Harpers Bazaar, Civilian…

IZVOR: Serbian Times FOTO:

Advertisement