Connect with us

aktuelno

SPC DOBILA POGLAVARA: Završeno glasanje, izabran novi Patrijarh! (FOTO, VIDEO)

Published

on

Sveti arhijerejski Sabor izabrao je mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija za 46. poglavara Srpske pravoslavne crkve u rangu patrijarha. Crkvena zvona oglasila su se tim povodom i ozvaničila odluku.

Redovni Sabor SPC ove godine održava se nekoliko meseci ranije radi izbora novog patrijarha, a nakon smrti patrijarha Irineja, koji je preminuo od posledica bolesti izazvane koronavirusom u novembru 2020. godine;

Od tada do ovog izbora, sa trona je SPC upravljao episkop dabrobosanski Hrizostom, mjestobjustitelj, koji je u Hramu Svetog Save služio današnju Liturgiju sa prizivom Svetog duha, koja je uobičajena za početak svakog Sabora.

Liturgija u Hramu Svetog Save završena je u 11:00 časova, nakon čega su vladike otišle na doručak u Parohijski dom. Određena je pauza od jednog sata, posle čega počinje Sveti arhijerejski Sabor.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom pozvao je vladike da izbor novog patrijarha na saborskom zasedanju bude izraz jedinstva i sabornosti Srpske pravoslavne crkve.

„Ovaj Sabor je jedinstven i istorijski jer se prvi put održava u Hramu Svetog Save“, rekao je mitropolit Hrizostom nakon liturgije koju je predvodio i kojom je molitveno počelo zasedanje Sabora.

On je rekao da se nada da će Gospod uslišiti molitve da Sabor bude srećan i blagosloven i da bude izraz jedinstva i sabornosti crkve.

„Neka nas Sveti Sava svojim molitvama inspiriše da delujemo na dobrobit jedinstva i sabornosti naše crkve“, rekao je on.

Ovaj izbor poglavara SPC prate izvesni presedani i kontroverze, među kojima su najvažniji oni vezani za lokaciju održavanja izbora (po prvi put van prostorija Patrijaršije) i mesto na kom će vladike biti smeštene pre izbora (deo je smešten u hotelu, a deo u kelijama Patrijaršije).

Izboru ne prisustvuje vladika šabački Lavrentije, koji je juče hospitalizovan zbog nepreciziranih zdravstvenih problema. Svoja dva glasa, Lavrentije je ustupio Irineju Buloviću i episkopu zvorničko-tuzlanskom Fotiju. Saborom će umesto vladike šabačkog Lavrentija, predsedavati vladika sremski Vasilije.

Osim Lavrentija, juče je hospitalizovan i vladika Maksim, i to zbog sumnje na koronavirus.

Episkopi Srpske pravoslavne crkve prethodno su bili raspoređeni su na različitim lokacijama u prestonici. Jedni su vreme provodili u kelijama Patrijaršije, dok su se drugi opredelili za luks hotel na Vračaru. Interesantno je da su vladike ove godine odustale od bogatog voznog parka, i pred Hram se dovezle – autobusom “Laste”.

Iako je nemoguće sa sigurnošću prognozirati ko će biti novi patrijarh SPC, prema nezvaničnim saznanjima medija, četvorica kandidata biće u užem izboru za tri mesta u kovertama iz kojih će biti izvučeno ime patrijarha.

U pitanju su vladike Irinej, Porfirije, Joanikije i Hrizostom.

Premda se Sabor na kom se bira patrijarh održati danas, postoji i mogućnost da njegovo ime ne dobijemo odmah. U podne je počeo izbor trojice kandidata, koji moraju da dobiju 50 odsto plus jedan glas vladika okupljenih na Saboru. Oko 15 sati bi trebalo da bude završen ovaj deo izbora, ali ako se oduži – “zasedanje” možda biti nastavljeno sutra.

Kako je još navedeno, „nije predviđeno prisustvo medija ovom događaju, a po završetku zasedanja biće izdato zvanično saopštenje za javnost“.

Crkvena zvona bi trebalo da oglase da je izabran novi patrijarh koji se, obično dan kasnije, uvodi u tron, na bogoslužbenoj svečanosti u Sabornoj crkvi kada mu se predaju poglavarska znamenja.

Kasnije se ustoličuje u drevnom sedištu srpskih crkvenih poglavara, u Pećkoj patrijaršiji. Taj manastir je, mada u eparhiji raško-prizrenskoj, u njegovoj neposrednoj nadležnosti.

Sam izbor patrijarha nekoliko puta je menjan kroz istoriju. U savremenoj istoriji SPC, izbor patrijarha se vrši apostolskim žrebom, što znači izvlačenjem jedne od tri koverte sa imenom patrijarha, i to iz svetog jevanđelja. Pre toga, na početku rada Sabora, utvrdi se lista imena vladika koji imaju pravo da budu izabrani, pri čemu je uslov da upravljaju eparhijom barem pet godina. Prema pravilima po kojima je biran pokojni patrijarah Irinej, glasa se tajno dok se ne izaberu tri kandidata sa pedeset posto plus jedan glas. Nakon toga usledi pomenuti žreb.

Izvor: Nova.rs, N1
Foto: Printscreen YouTube / NOVA S

Advertisement