Connect with us

događaji

SRBI U DIJASPORI NE ZABORAVLJAJU KORENE: Sveti Sava sa radošću proslavljen u Bernu

Published

on

Belp kod Berna  Sunarodnici iz Republike Srpske, Srbije i drugih mesta bivše Jugoslavije i u dijaspori, daleko od rodnog kraja, u velikom broju i radosti slave Svetog Savu. Tako je bilo i ove godine.

Veliki broj Srba okupio se u crkvi Svetih Ćirila i Metodija u Belpu, koja pripada crkvenoj opštini u Bernu, gde je tamošnji sveštenik Stanko Marković služio Liturgiju, kojoj su, pored velikog broja vernika, prisustvovali i predstavnici ambasada Srbije i Bosne i Hercegovine u Švajcarskoj. Posle liturgije učenici dopunske škole na srpskom jeziku priredili su kulturno – umetnički program a sva dece dobila su prigodne poklone od domaćina,odnosno kumova ovogodišnje slave.

Jedan od najvećih dobrotvora crkve Svetih Ćirila i Metodija Maksim Kurešević izjavio je da mu je srce ozareno ponosom i srećom što se Srbi okupljaju u svojoj svetinji, gde se služi sveta liturgija i gde se mole bogu za zdravlje ,sreću i napredak svojih porodica i srpskog roda. Sve do 2008.godine Srbi su za te namene iznajmljivali prostor u tamošnjoj evangelističkoj crkvi.

,,Kao što je Sveti Sava naučio svoj narod šta je to ljubav, mirenje, praštanje, znanje, istinoljublje, čast, dostojanstvo,tako i mi u našim domovima i ovde u hramu, gde se često okupljamo, učimo i vaspitavamo svoju decu na vrlinama i učenju Svetog Save. Zato i ja i moja supruga Jasna, ćerka Lenka i sin Mirko celim bićem pripadamo Hristovoj crkvi i Savinom životu i delu“ , rekao je Maksim Kurešević.

Izvor/Foto: RINA

Advertisement