Connect with us

aktuelno

DIREKTOR ŠKOLE KAKVOG NEMA NIKO: Učo razvozi đake iz planinskih sela i dnevno pređe 140 kilometara (FOTO)

Published

on

Đaci u udaljenim ivanjičkim seoskim školama, pored toga šta treba da nauče gradivo, moraju da brinu i o tome kako će do svoje učionice stići.

U rašrtkanim selima, u hladnim zimskim danima, veoma je teško biti redvan na časovima, ali zahvaljujući Vidosavu Kolareviću njihove muke ipak su manje. Omiljen i požrtvovan direktor škole u Bratljevu, poznatiji kao Učo, dnevno pređe 140 kilometara. Ustaje pre zore kako bi na vreme stigao do svake kuće u razbacanim zaseocima i mališane dovezao u školu. Imao je dotrajalo vozilo koje je već bilo na izdisaju, ali je ne veliki praznik, Svetog Savu, na školsku adresu stigao izuzetno vredan pokklon – terenska Lada Niva.

NIŠTA BEZ UČE: Seoska deca čekaju prevoz do škole

“Deset učenika po koje odlazim iz tri puta jer žive na različitim stranama koristi prevoz školskim vozilom. Put je zimi veoma opasan, na njemu ima leda i blata, tako da bez kvalitetnog terenskog vozila, deca praktično nisu u mogućnosti da dođu do škole”, istakao je direktor škole Vidosav Kolarević. On se zahvalio donatorima i istakao da je novo vozilo stiglo u pravi čas.

Vozilo je kupljeno zahvaljujući donaciji Naftne industrije Srbije (NIS) i sredstvima opštine Ivanjica. Vrednost donacije je 1.420 000 dinara, od čega je NIS (Naftna industrija Srbije) izdvojila mlion, a ostatak lokalna samouprava.

KRAJOLIK IZ BAJKE, ALI MUKE KAD PADNE SNEG: Osnovna škola u selu Bratljevu

“Mi smo prošle godine obećali da ćemo nabaviti novo vozilo, kojim će direktoru škole koji godinama unazad radi pre svega jednu humanu stvar prevozeći svoje učenike, biti umnogome olakšan posao. Zahvaljujući donaciji kompanije NIS i dela novca koji je opredelila opština, uspeli smo da obezbedimo novo vozilo i obradujemo sve u ovoj školi na današnji veliki praznik Savindan”, kazao je predsednik opštine Ivanjica Zoran Lazović.

NIŠTA BEZ TERENCA: Seoski putevi su loši i od običnih vozila često nema vajde

Inače, Učo, kako iz milošte zovu direktora ove škole, osim što vozi đake, vrlo često je i jedina veza sa svetom starim i bolesnim u ovim krajevima. Nije mu teško da ih poveze do lekara ili iz Ivanjice ponese lekove i namirnice koje su im neophodne tokom dugih zimskih dana.

Izvor&Foto: RINA

Advertisement