Chicago
70°
Partly Cloudy
5:18 am8:17 pm CDT
Feels like: 70°F
Wind: 4mph NE
Humidity: 54%
Pressure: 30"Hg
UV index: 3
WedThuFri
81/64°F
81/63°F
77/61°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

SRBI SE POGUBE KAD U GRČKOJ VIDE OVAJ SAOBRAĆAJNI ZNAK: U Srbiji znači nešto drugo, a može da vas košta 40 evra! (FOTO)

Saobraćajni znak koji u Grčkoj ima drugačije značenje nego u Srbiji.

Pronalaženje parking mesta u velikim urbanim centrima, ne samo Grčke već i Evrope, je težak zadatak, zbog kog se mnogi dovijaju kako ne bi prekršili zakon i platili kaznu, a istovremeno omogućili korišćenje automobila u gradu.

Naravno, da ne biste kršili Zakon o drumskom saobraćaju i plaćali kazne, morate poznavati njegove odredbe ili, u ovom slučaju, imati sposobnost tumačenja saobraćajnih znakova.

Mnogi vozači, a posebno turisti u Grčkoj, zbunjeni su kada na početku ulice ugledaju saobraćajni znak sa precrtanom jednom ili dve uspravne linije, jer nisu sigurni u pravo značenje ovih zabrana, piše Grčka info.

U pitanju je zabrana parkiranja u parnim ili neparnim mesecima.

Dok je standardni znak za zabranu parkinga poznat većini vozača, nije ista situacija kada je u pitanju znak sa jednom ili dve precrtane linije.

Konkretni znak i dalje označava zabranu parkiranja vozila, ali linija ili linije koje se nalaze u centru znaka preciziraju meru, suštinski navodeći na koje mesece u godini se zabrana primenjuje, a na koje ne.

U tom slučaju, kada na putu naiđete na znak zabrane zaustavljanja ili parkiranja sa jednom uspravnom linijom u sredini, to znači da na toj strani puta na kojoj je postavljen saobraćajni znak ne bi trebalo da parkirate tokom neparnih meseci u godini (januar, mart, maj, jul, septembar i novembar).

Nasuprot tome, znak sa dve uspravne linije u sredini zabranjuje zaustavljanje i parkiranje u parnim mesecima, odnosno februaru, aprilu, junu, avgustu i decembru.

Obično ova dva znaka koegzistiraju, najčešće se jedan postavlja na jednoj strani ulice, a drugi na drugoj strani.

Razlog zašto se to dešava najčešće je činjenica da je širina puta ili ulice ograničena zbog čega ne može da podrži parkiranje vozila sa obe strane.

Takođe treba napomenuti da je potencijalni prekršaj kažnjiv po odredbama za nepropisno parkiranje, međutim u ovom slučaju kazna je 40 evra, a ne 80 evra – i registarske tablice se ne skidaju.

U Srbiji je drugačije

I u Srbiji postoji isti saobraćajni znak koji nije u upotrebi, međutim njegovo značenje se razlikuje od onog u Grčkoj.

Kod nas znak „naizmenično parkiranje“ sa jednom uspravnom linijom označava stranu puta na kojoj je zabranjeno parkiranje neparnim danima (ne mesecima).

Dok znak „naizmenično parkiranje“ sa dve uspravne linije označava stranu puta na kojoj je zabranjeno parkiranje parnim danima (ne mesecima).

Pretragom interneta vidi se da ova dva znaka imaju isto značenje koje se odnosi na parne i neparne dane (a ne mesece) i u Španiji, Poljskoj, Finskoj, Rumuniji.

Kako je došlo do toga da se samo u Grčkoj odnose na parne i neparne mesece u godini potpuno je nejasno. Pretpostavka je da su znak „prepravili“ da ne bi svaki dan morali da menjaju stranu na kojoj parkiraju, posebno ukoliko žive u toj ulici, prenosi portal Grčkainfo.

PROČITAJTE VIŠE:

SJAJNA VEST ZA PUTNIKE: Srbija i Grčka potpisale ukidanje rominga!

GRČKA SE POBUNILA: Ulaže protest Srbiji zbog pada ukrajinskog teretnog aviona

OVO JE POLICAJAC HEROJ: Dejana danas slavi cela Grčka, a on kaže da je samo radio svoj posao

Izvor: Kurir
Foto: Pexels

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
NEPONOVLJIVI VLADIKA NIKOLAJ: Svetac koji je zadivio Evropu i izazvao duhovno buđenje Srba!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
BOŽIJE ČUDO U MISURIJU: Otkopali grob časne sestre i ugledali neverovatan prizor! (VIDEO)
"IZGUBLJENA ZEMLJA" POKORILA KAN: Srpski film sniman u Ribnikaru nagrađen ovacijama i aplauzom publike! (VIDEO)
PRIJATELJI PORODICE UBIJENE DEVOJČICE IZ FRANCUSKE: "Hteli su da im deca odrastaju u sigurnoj okolini.."