Chicago
70°
Fair
5:17 am8:19 pm CDT
Feels like: 70°F
Wind: 2mph ESE
Humidity: 69%
Pressure: 30"Hg
UV index: 0
FriSatSun
79/61°F
75/59°F
75/59°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

SRBI SREĆNIJI OD HRVATA I BOSANACA: Evo koja je najsrećnija zemlja na svetu!

Sudeći prema najnovijem Svetskom izveštaju o sreći, Srbi su srećniji od svojih suseda. Na listi od 150 zemalja Srbija se nalazi na 45. mestu, dok je Hrvatska na 48, Mađarska je 51. Crna Gora je na 67, a Bosna i Hercegovina je na 71. mestu. U okviru Svetskog izveštaja o sreći, Finska se šesti put zaredom našla na prvom mestu najsrećnijih zemalja.

U istraživanju je učestvovalo 150 zemalja. Na drugom mestu nalazi se Danska, a slede je Island, Izrael, Holandija, Švedska, Norveška, Švajcarska, Luksemburg i Novi Zeland. Litvanija je nova zemlja među prvih 20. Srbija je zauzela 45. mesto, a na poslednjem mestu, kao najnesrećnije zemlje, nalaze se Avganistan i Liban.

Prof. dr Gordana Nikić, objasnila je po kojim parametrima se izračunava sreća i kada možemo da kažemo da smo zaista zadovoljni što živimo u nekoj državi.

Sreća je subjektivna kategorija i asocira nas na unutrašnji mir, blagostanje i pozitivne emocije. Zavisi od toga, kako mi doživljavamo stvarnost oko sebe i koliko smo zadovoljni svojim životom. Istraživanja su pokazala, da ljudi koji žive u uređenim zemljama, žive srećnije. Jedna od vrlo važnih psiholoških teorija koje se pominje je poverenje. Oni su kao društvo razvili visok stepen poverenja, a i kada su ljudski odnosi u pitanju, imaju poverenja u institucije. Finci, Danci, Norvežani, veruju svojim državnim institucijama, koje dobro rade. Dobra je raspodela bogatstva u tim zemljama i dosta se odvaja za socijalnu politiku, kao i za sve one stvari koje su običnom čoveku bitne – kaže prof. doktorka Gordana Nikić i dodaje:

-Finci imaju unutrašnji osećaj sigurnosti i to je ono što ih čini srećnim. Stabilni su, zadovoljni. Koliko god da je kriza uticala na sve nas, uticala je i na njih, ali se oni na drugačiji način nose sa tim.

Doktorka smatra da se osećaj poverenja i hrabrosti stiče tokom odrastanja u prve dve godine života.

-Kada uzmemo parametre u psihološkom smislu, najvažnije je poverenje. Poverenje i hrabrost se razvijaju do druge godine života, od onih koji nas neguju. Kada je to odrađeno kako treba, mi krećemo u život sa stavom, ja sam vredan ljubavi i pažnje, svet je sigurno mesto. Ukoliko pričamo o društvenim uslovima, potrebno je da se obrati pažnja na prvih hiljadu dana jednog deteta. U prve tri godine se razvija doživljaj poverenja, koje ostaje za ceo život – kaže prof. dr Nikić i dodaje da ljude usrećuju odnosi i kvalitet odnosa sa drugima.

Srbe “drže” dobre porodične veze

Srbija je zauzela drugo mesto kao najsrećnija zemlja u regionu, odmah iza Slovenije. Doktorka Gordana Nikić u emisiji „Uranak“ na televiziji K1 objašnjava, zbog čega naš narod, uprkos svim nedaćama koje smo proživeli i dalje ima osmeh na licu.

-Jedan od razloga zašto mi u Srbiji, bez obzira na sve muke koje smo prošli u ove tri decenije, i dalje često imamo osmeh na licu, su dobre porodične veze. Nas je to održalo, kao i podneblje na kome se nalazimo. Bitan je novac, ali doživljaj sreće je mnogo suptilniji od tih nagrada koje dobijemo – zaključila je doktorka Nikić na “K1” Tv.

SAZNAJTE VIŠE:

OVO JE LISTA NAJMOĆNIJIH PASOŠA SVETA: Evo na kom se mestu nalazi srpski, a kako stoje komšije!

IZBOR ZA NAJBOLJU NOVU HRVATSKU REČ: Od izazora i krugotoka, do znojilišta i zaključaja!

SAMO JEDAN SRBIN U TOP 50: Objavljena lista najbogatijih sportista sveta!

Izvor: Blic
Foto: Pixabay

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
"DEPORTUJTE GA, NIJE GA BRIGA": Britanac napisao šokantan tekst o Novaku Đokoviću i Kosmetu!
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
RODIO SE KAO SULEJMAN, SADA JE DUŠAN: Nisam prešao u pravoslavlje, samo sam mu se vratio!
MESTO GDE JE BOG ŽIV: Patrijarh Pavle pre 30 godina spasao srpski manastir u Americi, danas u njega po lek dolaze oboleli od kancera! (FOTO GALERIJA)
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)