Chicago, IL
55°
Sunny / Wind
6:02 am7:36 pm CDT
Feels like: 52°F
Wind: 20mph W
Humidity: 32%
Pressure: 30.06"Hg
UV index: 2
6 pm7 pm8 pm9 pm10 pm
55°F
54°F
52°F
50°F
48°F
SatSunMonTueWed
50°F / 37°F
61°F / 41°F
64°F / 52°F
59°F / 41°F
46°F / 39°F

Published 5 years ago

By admin

SRBI IZ KAMIONA PRELAZE U UBER: Zarada je solidna, konačno sam se naspavao, a imam vremena i za devojke!

Postalo je besmisleno rentirati kamion kada su cene po milji pale ispod 2 dolara, a trenutno su još i niže. S druge strane, uz disciplinu i dobar plan, u Uberu za 9 sati vožnje dnevno zaradim “čistih” 200 dolara, kaže Boško ivić za Serbian Times

Kriza koja već duže vreme potresa transportni biznis (trucking bussines) se ne smiruje, što je loša vest za mnogobrojne Srbe koji se bave ovim poslom i žive od prevoza robe, naročito u Čikagu i Mid-West regionu. S obzirom na loše prognoze stručnjaka, koje najavljuju da će kriza potrajati, naši ljudi izlaz iz teške situacije sve češće nalaze u promeni radnog mesta. Najveći broj se odlučuje da ostane za volanom, ali kao vozači popularnih oblika putničkog taxi-transporta, pre svega Uber-a i Lyft-a.

Od kako je, početkom jula prošle godine, usled državnih mera Trampove administracije, kojima je smanjen uvoz iz Kine i Evrope, drastično pala i ponuda na tržištu, a samim tim i cene transporta, jedan deo vozača kamiona, ali i tehničkog osoblja transportnih kompanija, sreću je potražio u poslu koji je samo naizgled lakši od vožnje “teškaša” – kamiona sa i bez prikolice.

Jedan od njih je i Boško Ivić, koji je svoju karijeru u Americi pre četiri godine počeo kao spasilac u Vašingtonu, da bi ubrzo doselio u Čikago i počeo da vozi streight truck, jer je, poput mnogih, čuo, a kasnije se i lično uverio da je “najbolja lova u kamionima”.

Sa kratkim prekidima, proveo je dve godine kao vozač kamiona. U početku se vožnja nije pokazala kao naročito unosan posao jer je zarađivao u proseku 150-160$/dnevno. U vreme najboljeg tržišta (marketa) kao kompanijski vozač uspevao je da uštedi nedeljno i po $1000. Namerno naglašava ovo “uštedi”…

-U Americi je važno koliko uštediš a ne koliko zaradiš. Mnogi zarađuju velike pare ali neobuzdano troše, na skupa kola, izlaske, pa posle izvesnog vremena shvate da im posao nije mnogo promenio status, kaže Boško za Serbian Times.

KONAČNO SE NASPAVAO: Boško Ivić

Posle silnog samovanja na dugim kamionskim turama, sad konačno imam malo vremena za prijatelje, neke nove ljude i naravno – devojke

Posle izvesnog vremena provedenog kao kompanijski vozač počeo je da rentira kamion tj. da bude “sam svoj gazda” (Owner Operator). U početku je išlo solidno, ali je onda naišla kriza…

-Postalo je besmisleno rentirati kamion kada su cene po milji pale ispod 2 dolara, a trenutno su još i niže, kreću se tu negde oko 1,5-1,6 $/m. U takvoj situaciji čovek ni neprijatelju ne bi preporučio da se bavi ovim poslom.

Nakon više od dve godine vožnje kamiona odlučio se da napusti biznis i da počne da vozi Uber.

-Uslove Ubera nije teško ispuniti. Aplicira se jednostavno, online, besplatno. Traže da poseduješ vozačku dozvolu minimum godinu dana, čistu istoriju (record), da nemaš suspenziju dozvole u poslednje tri godine, plus telefon novije generacije na kome možeš da instaliraš aplikaciju. i to je to. Nakon 5-7 dana ti jave da li si odobren, jave adrese gde možeš da odradiš tehnički pregled automobila(košta oko $50), koji ne sme da bude stariji od 2006. godine i ne sme da ima rebildovan motor.

Od kada je pre nekoliko meseci seo za volan Ubera, kaže da mu se život promenio na bolje. Ima više vremena za druženje, socijalni život mu je bogatiji…

Zbog pijanaca i narkomana ne vozim posle ponoći. Građani Čikaga su uglavnom prijatni i raspoloženi za priču, a ukoliko ih poslužite nekim bombonicama ili besplatnom vodom, možete da očekujete bakšiš

-Konačno sam dočekao da se ljudski naspavam, što je verovatno najveća želja svih vozača koji su vozili ili i dalje voze off the road ture. S druge strane, za vožnju Ubera mi dobro dođe disciplina kojoj se čovek nauči vozeći kamion po Americi. S obzirom da Uber dozvoljava maksimalno 10 sati vožnje, treba izabrati najbolji tajming – vreme kada se izlazi na ulicu u potrazi za vožnjom. Uz disciplinu i dobar plan može se za 9 sati zaraditi čistih 200 dolara, ističe naš sagovornik.

Dodaje kako nikad ne radi posle ponoći zbog neprijatnosti koje je imao sa pijanim i drogiranim putnicima. Vikende, iako su bolje plaćeni, uglavnom ostavlja za sebe. Konstatuje da su građani Čikaga uglavnom prijatni i raspoloženi za priču, a ukoliko ih poslužite nekim bombonicama ili besplatnom vodom, možete da očekujete bakšiš i dobar rejting.

-Postoji taj psihološki momenat vezan za novac koji se razlikuje od posla sa kamionima, na koji čovek treba da se privikne, prešalta…Tamo kad legne uplata odjednom na računu osvane velika cifra, pa u poređenju sa tim dnevni pazar u Uberu deluje kao sića. Ali na kraju sve opet dođe na svoje. Mnogo zavisi i od ličnih apetita, meni je 100$ nedeljno dovoljno da napunim frižider, a nekako mi je sada i duša na mestu i mnogo sam zadovoljniji svojim životom. Posle silnog samovanja na dugim kamionskim turama, sad konačno imam malo vremena za prijatelje, neke nove ljude i naravno – devojke.

Tekst: G.P – A.K. Foto: Goran Pikula

YOU MAY LIKE