Chicago, IL
63°
Clear
5:26 am8:07 pm CDT
Feels like: 63°F
Wind: 0mph NW
Humidity: 74%
Pressure: 29.82"Hg
UV index: 0
6 am7 am8 am9 am10 am
61°F
63°F
64°F
68°F
72°F
SunMonTueWedThu
68°F / 57°F
82°F / 63°F
81°F / 61°F
72°F / 55°F
73°F / 57°F

Published 5 years ago

By admin

VERNICI U NJUJORKU NA NOGAMA: Odbor za spasavanje crkve zakazao skup

Odbor za spasavanje crkve Svetog Save i parohijani održaće u narednom periodu dva narodna skupa zarad informisanja i sabornosti zajednice. Skupovi će biti održani u četvrtak naveče, 30. maja, u Srpskom klubu u Kvinsu, a drugi u petak naveče, u grčkoj crkvi Svetog Elefterija na Menhetnu

Eparhija Istočno-američka je prošle nedjelje objavila dugo čekani početak radova na podizanju privremene krovne konstrukcije na crkvi Sveti Sava u Njujorku, ali se episkop Irinej nije oglasio povodom njegovog sukoba sa parohijskim Povjereništvom, kao ni o četiri zahtjeva iznesena u peticiji parohijana koja već dvije nedjelje kruži internetom.

Iz Odbora za spašavanje crkve Sveti Sava saznajemo da su građevinski radnici presjekli lance na kapiji crkvene porte da bi ušli na gradilište, što je izazvalo negativne emocije parohijana s kojima smo razgovarali. Kao odgovor, Odbor i parohijani će održati dva narodna skupa, jedan u četvrtak naveče, 30. maja, u Srpskom klubu u Kvinsu, a drugi u petak naveče, u grčkoj crkvi Svetog Elefterija na Menhetnu, zarad informisanja i sabornosti zajednice, kako poručuju iz Odbora.

Podsjetimo, Odbor za spašavanje crkve Sveti Sava je neformalno tijelo koje objedinjuje sedam članova oba Povjereništva, od kojih je ovo drugo smijenjeno od strane episkopa 2. maja, 2019. Po nekim tumačenjima, smjena je obavljena mimo zakona, i državnog i crkvenog, što je izazvalo spor sa episkopom. Spor oko smjene Povjereništva i protojereja Živojina Jakovljevića, koji je smijenjen 15. maja, još nije ni blizu rješenja, jer zvaničnih pregovora između episkopa i članova Povjereništva još nema.

Spor oko smjene Povjereništva i protojereja Živojina Jakovljevića, koji je smijenjen 15. maja, još nije ni blizu rješenja, jer zvaničnih pregovora između episkopa i članova Povjereništva još nema.

Episkop Irinej još nije odgovorio na naše upite o njegovom stavu prema čitavom sporu, kao ni o tumačenjima Zakona o neprofitnim korporacijama države Njujork, po kojima je smjena Povjereništva izvedena na nezakonit način, zbog okolnosti pod kojima se desila. Naime, prema Članu 715-B pomenutog zakona, članovi Povjereništva su pod zaštitom od razrješenja i drugih negativnih posljedica u slučaju da u najboljoj namjeri ukažu na nepravilnosti u radu organizacije kojom rukovode. Povjereništvo je, kako smo već pisali, smijenjeno ukazom episkopa pošto je odlučilo da obustavi isplatu izvođača radova na obnovi crkve dok god ovaj odbija da dostavi fakture i dokumentaciju o troškovima.

Takođe, u eparhijskom saopštenju o postavljanju privremenog krova se pominje i unajmljivanje novog izvođača radova, Frenka Sijamija iz Sijami Divelopmenta, ali se ne objašnjava da li je dosadašnji izvođač radova Don Živković otpušten ili će njihove dvije firme sarađivati na projektu. Ne navodi se ni Sijamijeva cijena, niti da li je bilo javnog nadmetanja na kojem je Sijami pobijedio.

Iz izvora bliskih Povjereništvu saznajemo i da se crkveno-kanonski dio slučaja nalazi pred Episkopskim savjetom Srpske pravoslavne crkve u Americi, kojim predsjedava episkop Longin Novogračaničko-srednjezapadnoamerički. Ni episkop Longin se još nije oglasio o ovom slučaju, niti je zasad odgovorio na naš upit.

Piše Vladan Ivković

YOU MAY LIKE