Connect with us

Dijaspora

SRBI IZ ČIKAGA TRAŽE ODGOVOR: Pavloviću, gde je nestalo 1,7 miliona $ i nacionalno blago iz Srpske kuće?

Published

on

Prošlo je skoro sedam meseci otkako je Uprava Muzeja “Sveti Sava” u Čikagu, poznatijeg kao Srpska kuća, prodala zgradu muzeja za 1,7 miliona dolara, a još uvek se ne zna gde je završio novac od prodaje zadužbine koju su oficiri Kraljevine Jugoslavije ostavili srpskom narodu u imigraciji.

Takođe, nije poznato ni gde se nalazi vredna arhiva, biblioteka, kao i ikone i umetnička dela koja su se u trenutku prodaje nalazila u Muzeju. Predsednik Uprave Muzeja Dr. Žika Pavlović juče je, po običaju, ostao gluv i nem na pitanja Serbian Timesa.

Da podsetimo, rezidencijalnu vilu u Ulici Beri 448 u samom centru Čikaga još davne 1952. godine kupili su srpski oficiri predvođeni doktorom Slobodanom Draškovićem.

Utočište na prodaju

Kuća je mnogima predstavljala i prvo utočište i prenoćište po dolasku iz “starog sveta, svojevrsni prijemni centar, tako da je u njoj sačuvano bezbroj važnih dokumenata koji svedoče o postojanju i delovanje srpske zajednice na ovim prostorima u poslednja dva veka.

OD 2016 POD KLJUČEM: Zgrada Muzeja “Sveti Sava” u Čikagu

Decenijama je Srpska kuća bila jedina institucija srpskog naroda u Americi, u njoj su se okupljali viđeniji pripadnici zajednice, igrale su se pozorišne predstave, održavali koncerti, izložbe…

A onda je vlast pre nešto više od deset godina preuzela Uprava na čelu sa Dr Žikom Pavlovićem i Kuća, koja je u međuvremenu pretvorena u Muzej (da bi se izbeglo plaćanje poreza na imovinu), ali ni to nije pomoglo, pa je posle nekoliko godina tavorenja zaključana u februaru 2016.godine, a sve aktivnosti su obustavljene.

Dugovi i bankarske kamate su pod vlašću nesavesne i manipulacijama sklone Uprave nastavili da rastu. I, umesto da preduzmu nešto, pokrenu akcije i pokušaju da ustanovu koja ima je poverena izvuku iz neprilične situacije, članovi Uprave su se četiri naredne godine isključivo bavili time kako da zgradu prodaju.

Umesto ideja, zelenaške kamate

Umesto kreativnih ideja i pokretanja aktivnosti kojima bi se prikupio novac za otplatu dugova, oni su Muzej koristili za lično bogaćenje, dajući mu pozajmice pod zelenaškom kamatom od 10%.

Zbog sukoba sa isključenim članovima Muzeja slučaj je završio na sudu, zgrada je posle urgiranja opozicije proglašena zaštićenim dobrom grada Čikaga (Landmark) što je za sobom povuklo zabranu rušenja i gradnje novih objekata na placu, zbog čega je vrednost zgrade znatno umanjena, pa je od prvobitnih skoro 4 miliona dolara, na kraju prodata za “samo” 1,7 miliona.

Srpska kuća tako je dospela je i na strane najuglednijeg čikaškog dnevnika “Chicago Tribune”, koji u tekstu objavljenom 2. septembra prošle godine piše:

“Donedavno, Srpsko-američki muzej Sveti Sava je bio vlasnik i upravljao zgradom, počev od 1952. Poslednjih godina grad je kažnjavao Muzej zbog primećenih nedostataka u zgradi, a umesto da se uhvati u koštac sa skupim popravkama, grupa je odlučila da proda zgradu.

NA DOBOŠ: Zgrada na kraju prodata po ceni znatno manjoj od realne

Grad je 2018. godine proglasio zgradu Landmark-om, što je onemogućilo čelnike da sruše ovu istorijski značajnu kuću. U to vreme čelnici muzeja rekli su da će taj potez biti finansijski udarac za kulturnu instituciju koja već trpi „velike poteškoće“.

Tokom godina članstvo Muzeja se smanjivalo, a lokacija vile je sve više postajala nezgodna, s obzirom na to da mnogi članovi sada žive u predgrađu.”, pisao je Chicago Tribune o Srpskoj kući, srpskoj muci.

U tekstu se dalje navodi da je kompanija “Campbell Street Asset Management” kupila zgradu i da namerava da je adaptira i prenameni u stanove, po rečima njenog suosnivača Gabriel Horstika.

„To je plan, uz očuvanje istorijskog značaja i što više detalja“, rekao je i dodao da su drugi potencijalni kupci planirali izgradnju velikih dodataka na objektu, za razliku od njih, koji planiraju da „održe sve isto i rade u okviru postojeće ljuske(forme)“.

Zašto Srbi nisu mogli da renoviraju Srpsku kuću, a Amerikanci mogu?

Ovo je posebno zanimljivo imajući u vidu da je aktuelna Uprava Muzeja više puta isticala kako je nemoguće renovirati zgradu i kako ona mora da se sruši. Ako je suditi po novim vlasnicima, Amerikancima, nije baš tako.

Valja ovde podsetiti da je Uprava na čelu sa Žikom Pavlovićem 2016. odbila ponudu nekoliko građevinskih kompanija iz Čikaga i okoline čiji su vlasnici Srbi, a koji su bili spremni da besplatno renoviraju celu zgradu.

Ovo je samo još jedna u nizu sumnjivih odluka koje je donela Uprava, koja je, za one koji su možda zaboravili, dva puta obmanula predstavnike srpskih udruženja, Srpske pravoslavne crkve i vladiku Longina lično, da će podneti ostavke i predati zgradu Muzeja na upravljanje novoj Upravi koja bi naknadno bila izabrana. Poslednji put se to desilo u februaru ove godine.

NEKAD CENTAR KULTURNOG ŽIVOTA: Ovde su održavani koncerti, predstave, izložbe…

Zgradu Muzeja “Sveti Sava” projektovao je poznati arhitekta Frederik Vejnrajtt Perkins u američkom stilu “foursquare”, površine 11.403 kvadratnih metara, a izgrađena je 1902. godine. U njoj se nalazi devet spavaćih soba, sedam punih kupatila, dva polukupatila, šest kamina, plafoni su visoki 12 metara, a sadržala je pozorište i podrum. Na imanju od 0,3 hektara takođe se nalazila gostinska kuća.

Sve to je uspela da izgubi srpska zajednica u Čikagu, na kraju dozvolivši najgorima među nama da preuzmu i prodaju zadužbinu koju su nam u amanet ostavili naši preci, ponosni oficiri kraljevske vojske.

GROBAR SRPSKE KUĆE: Ime Žike Pavlovića ostaće upisano crnim slovima

A ti najgori imaju i svoja imena. Oni su: Živojin Žika Pavlović  (predsednik), Vesna Noble (sekretar), Goran Veselinović, Vuk Zečević, Miroslav Miki Knežević (članovi).

Piše: Antonije Kovačević Foto: Chicago Tribune Printscreen, Youtube

Advertisement