Chicago
14°
Cloudy
7:04 am5:02 pm CST
Feels like: 0°F
Wind: 12mph NW
Humidity: 52%
Pressure: 30.43"Hg
UV index: 1
TueWedThu
12/5°F
27/19°F
30/5°F

Published 04:09

By Antonije Kovačević

ISTORIČAR DEJAN RISTIĆ RUŠI ZABLUDE IZ SRPSKE ISTORIJE: Zašto car Dušan nije postao svetac i još 5 najvećih misterija iz doba Nemanjića! (VIDEO)

Istorija je, jedni kažu, učiteljica života. Drugi kažu da istoriju pišu pobednici, pa onda ispada da je ono što deca danas uče u školama zapravo samo jedna od verzija onoga što se zaista dogodilo. Može da bude, ali ne mora da znači!

U poslednje vreme svedoci smo da razni narodi, pa čak i razne političke opcije jednog te istog naroda istoriju tumače na različite načine. I tako, dok je za Srbe Jasenovac najveće nacionalno stratište, za Hrvate i njihove novokomponovane istoričare Jasenovac je bio radni logor, sa zanemarljivim brojem žrtava. Gavrilo Princip je za jedne heroj, za druge je terorista… U Ujedinjenim nacijama ovih dana slušamo i o tome kako su srpski pravoslavni manastiri na Kosovu zapravo deo albanske kulturne i istorijske baštine koja je stara, po rečima ministarke tzv države, preko 3.000 godina…

Da li je istorija zaista Alajbegova slama koju svako uzima, prekraja i koristi kako njemu odgovara pitali smo čoveka koji se specijalizovao za razbijanje istorijskih zabluda i mitova, kako srpskih, tako i svetskih, cenjenim istoričarem Dejanom Ristićem.

Pogledajte i poslušajte šta je sve otkrio uredniku Serbian Times i Serbian News Antoniju Kovačeviću u razgovoru koji je za temu imao srpsku srednjevekovnu istoriju i period vladavine Nemanjića, prve srpske vladarske dinastije

Šta je istina a šta legenda, ko je zaista oslepeo brata, a ko nije ubio oca, i zašto je crkva neke Nemanjiće proglasila svecima a na neke bacila anatemu…Uživajte!

AUTOR: Antonije Kovačević VIDEO: Saša Lukić

Za više ekskluzivnih intervjua i zanimljivih reportaža zapratite (SUBSCRIBE) Serbian News USA na ovom LINKU! Dobrodošli, dobri ljudi!

YOU MAY LIKE

KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
“ON JE NAJVEĆI KOJI JE IKADA DRŽAO REKET”: Cicipas se poklonio Noletu: Hvala ti što me činiš boljim!
BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
ISPLIVALO TELO NA PLAŽI: Policija ispituje da li je u pitanju Ana Volš!
PREOKRET U AUSTRALIJSKIM MEDIJIMA: Histerija oko Srđana Đokovića dobila novu dimenziju!
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!