Connect with us

Istorija

ISTORIČAR DEJAN RISTIĆ RUŠI ZABLUDE IZ SRPSKE ISTORIJE: Zašto car Dušan nije postao svetac i još 5 najvećih misterija iz doba Nemanjića! (VIDEO)

Published

on

Istorija je, jedni kažu, učiteljica života. Drugi kažu da istoriju pišu pobednici, pa onda ispada da je ono što deca danas uče u školama zapravo samo jedna od verzija onoga što se zaista dogodilo. Može da bude, ali ne mora da znači!

U poslednje vreme svedoci smo da razni narodi, pa čak i razne političke opcije jednog te istog naroda istoriju tumače na različite načine. I tako, dok je za Srbe Jasenovac najveće nacionalno stratište, za Hrvate i njihove novokomponovane istoričare Jasenovac je bio radni logor, sa zanemarljivim brojem žrtava. Gavrilo Princip je za jedne heroj, za druge je terorista… U Ujedinjenim nacijama ovih dana slušamo i o tome kako su srpski pravoslavni manastiri na Kosovu zapravo deo albanske kulturne i istorijske baštine koja je stara, po rečima ministarke tzv države, preko 3.000 godina…

Da li je istorija zaista Alajbegova slama koju svako uzima, prekraja i koristi kako njemu odgovara pitali smo čoveka koji se specijalizovao za razbijanje istorijskih zabluda i mitova, kako srpskih, tako i svetskih, cenjenim istoričarem Dejanom Ristićem.

Pogledajte i poslušajte šta je sve otkrio uredniku Serbian Times i Serbian News Antoniju Kovačeviću u razgovoru koji je za temu imao srpsku srednjevekovnu istoriju i period vladavine Nemanjića, prve srpske vladarske dinastije

Šta je istina a šta legenda, ko je zaista oslepeo brata, a ko nije ubio oca, i zašto je crkva neke Nemanjiće proglasila svecima a na neke bacila anatemu…Uživajte!

AUTOR: Antonije Kovačević VIDEO: Saša Lukić

Za više ekskluzivnih intervjua i zanimljivih reportaža zapratite (SUBSCRIBE) Serbian News USA na ovom LINKU! Dobrodošli, dobri ljudi!

Advertisement