Connect with us

Balkan

FRANCUZ U KOME KUCA SRPSKO SRCE: Arno Gujon odao počast ubijenim Srbima na Petrovačkoj cesti

Published

on

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon, zajedno s episkopom bihaćko-petrovačkim Sergijem, obišao je u Janjilama u Republici Srpskoj mesto stradanja Srba prognanih iz Hrvatske i poklonio se žrtvama kod Spomen-krsta na Petrovačkoj cesti.

“Svirepo ubistvo prognanih iz Krajine na Petrovačkoj cesti je simbol srpskog stradanja u „Oluji“, zločina u kome su hrvatski avioni raketama gađali izbeglice koje su bežale od hrvatske vojske i za koji niko nije odgovarao. Baš danas kada se obeležava Dan sećanja na žrtve Holokausta, treba da se podsetimo da je ista ova cesta bila i mesto zločina nad Srbima u Drugom svetskom ratu, samo što je tada nemačka avijacija gađala izbegličku kolonu. Ovakva mesta su opomena da se zlo vraća i da uvek treba da mu se suprotstavimo, a žrtve ne zaboravimo“, rekao je Gujon.

Zločin na Petrovačkoj cesti dogodio se 7. avgusta 1995. godine kada je hrvatska avijacija bombardovala kolone srpskih izbeglica kod Bosanskog Petrovca u selu Janjila. Poginulo je 10 civila, među kojima 4 dece uzrasta od 6 do 13 godina i 21-godišnja devojka, dok ih je pedesetak ranjeno.

Tekst: Uprava za dijasporu/Serbian Times Foto: Uprava za dijasporu

Advertisement