Connect with us

aktuelno

SRBI IGRAJU FUDBAL ZA VIDOVDAN: Velike proslave od Amerike do Izraela (FOTO)

Published

on

U dve naše zajednice se tim povodom, između ostalog, i fudbalskim turnirom humanitarsnog karaktera obeležava ovaj veliki srpski praznik

Srpske zajednice u Sjedinjenim Američkim Državama i Izraelu i ove godine na prigodan način obeležavaju Vidovdan, pridržavajući se svih mera zaštite potrebnih zbog još uvek aktivnog korona virusa.

U dve naše zajednice se tim povodom, između ostalog, i fudbalskim turnirom obeležava ovaj veliki srpski praznik, dan kada se 28. juna 1389. godine srpski narod, na čelu sa carom Lazarom, na Gazimestanu hrabro suprostavio brojčano moćnijoj Otomanskoj imperiji.

CRKVA SVETOG SAVE U KLIVLENDU: Vladika Longin će držati liturgiju

Goran Debelnogić iz američkog grada Klivlenda (Ohajo) objašnjava da će centralna proslava Vidovdana u ovom delu Sjedinjenih Država biti održana u nedelju, 28. juna, u crkvi Svetog Save u Klivlendu, kad je za 10 sati prepodne predviđena sveta arhijerejska liturgija koju će činodejstvovati Njegovo preosveštenstvo vladika novogračaničko-srednjezapadnoamerički Longin sa nadležnim parohom Mijoljubom Matićem, protođakonom Ljubišom Mitrovićem i gostujućim sveštenstvom. U 15 časova će fudbalsku utakmicu odigrati timovi SSK “Karađorđe” i FK “Gavrilo Princip” (igrači stariji od 30 godina), dok će od 17 sati publika moći da uživa u utakmici prvih timova ova dva kluba.

Srpska pravoslavna crkvenoškolska opština Svetog Save u Klivlendu postoji još od 1909. godine, i svete liturgije su u ovoj crkvi služene sve do podizanja
hrama u Parmi.

KLIVLENDSKI SRBI: Proslava Vidovdana 1919. godine

Klivlendski Srbi 1952. godine kupuju imanje u Parmi na kome sledeće godine proslavljaju “Njegošev dan”, na kome je glavni gost bio vladika Nikolaj Velimirović, i koji je predložio da se ovo mesto nazove “Savinac”. Taj hram danas je Saborna crkva.

Kasnije je oformljena još jedna nova parohija u Brodvju Hajtsu i 1982. godine je sagrađen prelep novi hram na čijem se imanju, pored hrama Svetog Save i velike savremene sale, nalazi i jedna manja sala sa pratećim objektima i paviljonom za održavanje piknika.

SAVINAC: Prelep kompleks parohije

Ova crkva i parohija imaju tri fudbalska igrališta (na kojima će se i odigrati utakmice posvećene obeležavanju Vidovdana), teniske i terene za košarku, a na imanju se nalazi i lepo uređeno srpsko groblje.

U Izraelu, takođe, privode se kraju pripreme za održavanje vidovdanskog fudbalskog turnira “Široko srce”, koji počinje u subotu, 27. juna na sportskim terenima u gradu Jafi. Turnir po drugi put za redom organizuju Goran Mekić, Sandra Janićijević i Srđan Zlatanović sa još nekoliko svojih prijatelja.

PEHAR ČEKA POBEDNIKE: Drugi humanitarni turnir

Turnir u 8 sati ujutro otvaraju fudbalske ekipe navijača ruskih Zenita i CSKA, a pored njih učestvuju i ekipe navijača izraelskog Makabija i beogradskog Partizana. Kompletan prihod od turnira (prodaja karata i
majica, uz dobrovoljne novčane donacije)
će preko humanitarne organizacije “Kosovsko Pomoravlje” (kosovskopomoravlje.org) ići za decu Kosova i Metohije.

Prošle godine je od prikupljenih sredstava obnovljena Osnovna škola “Miladin Popović” u mestu Bostane (opština Novo Brdo) i OŠ “Svetozar Marković” u Velikoj Hoči.

VITINA: Oformljeno predškolso odeljenje na Kosovu

Takođe su otvorene i nove prostorije predškolskog odeljenja škole “Maden Marković” u Vitini, nastale preuređenjem stare ambulante u dvorištu hrama Svete Petke u tom mestu. Bilo je dovoljno novca i za kupovinu nekoliko medicinskih aparata za opremanje bolnice i porodilišta u Pasjanu. Inspirisana ovom akcijom, organizatorima fudbalskog turnira se javila i Violeta Zafirovski iz Švajcarske, čijom je donacijom kupljen materijal za obnovu kuće šestočlane porodice Stojković iz Donjeg Močara, kao i dečiji kreveti za Sergeja i Anastasiju Spasić iz Klokota u Kosovskom Pomoravlju.

DECA DOBILA KREVET: Turnir inspirisao građane širom sveta da se uključe u akciju

TEKST: FOTO: Privatna arhiva/SPC

Advertisement