Connect with us

aktuelno

EU PONOVO OTVARA SVOJE GRANICE OD 1. JULA: Srbi mogu da putuju, za razliku od Amerikanaca

Published

on

Granice Evropske unije otvoriće se 1. jula za državljane trećih zemalja

Zvaničnici EU razmatraju državljanima kojih zemalja će biti dozvoljeno da od 1. jula uđu u EU. Prema nacrtu liste do koje je došao “Juronjuz”, Srbija je na tom spisku.

Granice Evropske unije otvoriće se 1. jula za državljane trećih zemalja.

Prema nacrtu liste, u koji je Juronjuz imao uvid, postoje dve liste, jedna pozitivna i druga na kojoj su zemlje čijim građanima neće biti dozvoljen ulazak u EU, a Srbija se nalazi na prvoj.

Na nacrtima lista koje su izazvale već dosta kontroverzi, SAD kao zemlja sa najviše slučajeva kovida 19 na svetu nalaze se na onoj sa zabranom ulaska.

Prema listi predloženih zemalja čiji građani mogu da uđu na teritoriju EU, ne nalaze se ni Brazil, ni Rusija, koje su druga, odnosno treća u svetu po broju prijavljenih slučajeva zaraze. 

KON: KRIZNI ŠTAB RAZMATRA ZATVARANJE NOĆNIH KLUBOVA

Član državnog Kriznog štaba za borbu protiv pandemije Predrag Kon izjavio je da se situacija sa koronavirusom nesumnjivo pogoršava i da je takva da se “ne vide naznake da će biti brzog poboljšanja”.

Kon je, u gostovanju na televiziji Pink, rekao da je alarmantan podatak da čak 57 odsto obolelih od koronavirusa ne zna gde se zarazilo, što automatski pokazuje da je virus u cirkulaciji, a posebna opasnost od inficiranja je u javnom saobraćaju, kao i u drugim zatvorenim prostorima.

KON: Situacija se pogoršava

Kako je objasnio, predstoje prijemni ispiti, maturske večeri, svadbe i druga slavlja, a sve to su rizični skupovi.

“Lično mislim da je situacija dovoljno pogoršana i treba da se ‘uzmemo u pamet’. Možemo da razmišljamo i o prekidu rada noćnih klubova i smanjenju radnog vremena lokala”, konstatovao je Kon.

On je dodao da su to stvari koje se razmatraju u Kriznom štabu i da smatra da je bolje da te mere budu donete što pre, nego da se situacija pogoršava. Ideju o zabrani rada za noćne klubove izneo je i ministar zdravja Zlatibor Lončar.

Zamenica direktora Infektivne klinike Ivana Milošević izjavila je da je na klinici u svakom trenutku 90 bolesnika i da se dnevno u prijemnoj ambulanti pregleda 300 osoba, apelujući na građane, koji sumnjaju da su zaraženi koronavirusom, da idu u kovid ambulante pri domovima zdravlja, gde se radi primarna trijaža umesto što stvaraju gužvu ispred ove zdravstvene institucije.

“Mahom je u pitanju mlad svet, a ima ih i na intenzivnoj nezi. Apelujem da se ljudi pridržavaju svih mera”, naglasila je Ivana Milošević.

Inače, izvori “Juronjuza” nisu sigurni da će se granice otvoriti tačno 1. jula, a švajcarski mediji su istakli da je sedam novih slučajeva koronavirusa u poslednjih nekoliko dana u Štoj zemlji “uvezeno” iz Srbije. Oni podsećaju na fudbalsko derbi sa 25.000 gledalaca, najveći masovni skup u Evropi od početka pandemije.

IZVOR: N1/RTS FOTO:

Advertisement