Chicago
64°
Cloudy
6:44 am6:38 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 6mph NNE
Humidity: 88%
Pressure: 30.08"Hg
UV index: 0
FriSatSun
70/59°F
77/63°F
77/63°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

SPEKTAKULARNI TRIJUMF AJNŠTAJNA IZ KIKINDE: Andrej osvojio zlatnu medalju na Olimpijadi iz fizike, mašta da upiše ovaj fakultet! (VIDEO)

Kikinđanin Andrej Popović, uskoro učenik trećeg razreda gimnazije “Dušan Vasiljev“, osvojio je zlatnu medalju na Svetskoj olimpijadi iz savremene fizike u Indoneziji. Organizovano u online formatu, takmičenje je podrazumevala rešavanje 25 zadataka iz oblasti kvantne mehanike, nuklearna fizika, fizike čestica i specijalne teorija relativiteta. Ta značajna nagrada samo je poslednja u nizu priznanja koje je mladi svestrani kikindski naučnik do sada osvojio.

Zlatna medalja na Svetskoj olimpijadi iz savremene fizike za Andreja je svakako važno priznanje i prilika da dalje napreduje.

-Usvajajući ta nova znanja, ja mogu kasnije da ih iskoristim u svojim radovima. Kao što znate, ja sam do sada napisao četiri naučno-istraživačka rada i posebno mi se svidela kvantna mehanika. Zato ću možda i nastaviti da se bavim njome – kaže Andrej.

Pored gimnazije “Dušan Vasiljev“, Andrej je od osnovne škole polaznik beogradskog Regionalnog centra za talente “Nikola Tesla“ i ozbiljno radi uz podršku mentora. Pre dve godine, na istoj olimpijadi osvojio srebrnu medalju, a potom i nagradu SANU za postignute rezultate na polju nauke i obrazovanja. Sada već polako planira – šta dalje.

-Primarni cilj mi je da upišem Matematički fakultet , astro-fizički smer. Naravno, pošto u Regionalnom centru za talente često dobijamo stipendije, ako se otvori prilika za dobar fakultet u inostranstvu porazmisliću i o tome – dodaje Andrej.

Ne zapostavlja drugare i izlaske

Uz podršku profesora, drugara, grada, najvažnija je svakako podrška roditelja. Uz različita interesovanja, nauku, takmičenja, sport, Andrej ne zapostavlja drugare i izlaske. Kad se sve kockice slože, za roditelje postoje prioriteti.

-Mislim da su se sve kockice nekako poslagale. A nama je najbitnije da je on zadovoljan i srećan, a mislim i nadam se da jeste. Ima svoj stav o životu, o svemu, ali je najbitnije je da je zdrav i srećan. Sve ostalo će već biti – kaže Marija Popović, Andrejeva mama.

Iako 17-togodišnjak, Andrej je postigao mnogo. Naravno, pred njim je put o kome sanja.

-Glavni moj san je da promenim nešto u svetu, odnosno da promenim na bolje. Ne znam kako ću doprineti zemlji, ali nadam se što bolje i što više – dodaje Andrej.

Ne znamo gde će buduće školovanje i život odvesti Andreja Popovića. Raduje što su Kikinda i Srbija za njega dom kome će se uvek vraćati.

PROČITAJTE VIŠE:

MLADI SRPSKI MATEMATIČARI BRILJIRALI U BUGARSKOJ: Pokazali najbolje znanje među 18.000 učesnika!

DEVOJKE OSVETLALE OBRAZ! Srbija osvojila tri medalje na Evropskoj informatičkoj olimpijadi! (FOTO)

VELIKI USPEH SRPSKIH GIMNAZIJALACA: Naš tim osvojio 5 medalja na Svetskoj fizičkoj  olimpijadi!

Izvor: Blic
Foto: Printscreen Youtube

YOU MAY LIKE