Chicago
64°
Fog
6:45 am6:36 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 4mph SE
Humidity: 92%
Pressure: 30.13"Hg
UV index: 0
SatSunMon
75/61°F
77/63°F
79/63°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

NEVEROVATNA PRIČA MALENE HEROINE: Helena (5) je prve korake napravila u bolnici, imala je 2 transplantacije, a sada ima samo jednu želju! (FOTO)

Helena ima pet godina i imala je dve transplantacije jetre. Prve korake napravila je u Bergamu, u bolnici, gde je mesecima boravila. Da su deca najveći borci i pobednici dokaz je i ova devojčica iz Niša, koja je posle svih nedaća porasla u zdravu i veselu devojčicu.

Oni koji je ne poznaju ne bi mogli ni da naslute šta je sve ova malena preživela zbog jezive dijagnoze koju su joj lekari ustanovili dok je bila beba. Kako biva, po rođenju usledila je radost, delovalo je da je sve u redu a onda su problemi krenuli da se nižu. Dijagnoza – ciroza jetre.

-Za svakog roditelja najteži momenat je kada čuje strašnu dijagnozu, a onda krene borba i zaboraviš na sebe i sve oko sebe jer gledaš voljeno biće koje se grčevito bori da preživi, kaže za „Blic“ Milica Aleksić, mama petogodišnje Helene koja je dane i mesece provodila po bolnicama.

Mala heroina prvu transplantaciju imala je sa šest i po meseci, a drugu sa godinu i po.

-Ona je bila moja snaga i ona je bila ta koja me je gurala napred, jer gledati svoje dete kako se muči je nešto zaista strašno. Kada bi pokušavali po sat vremena da joj nađu venu, ona bi plakala, vrištala, a ja nisam znala šta da radim, šta da mislim. Sa ove distance kada pomislim šta je moje dete preživelo, ne znam ko to može da izdrži, nastavlja priču kroz suze mama Milica, prisećajući se svega.

Helena redovno ide na kontrole i kako stvari stoje sve je u najboljem redu.

Rođena kao zdrava beba a onda su dijagnoze počele da se nižu

U prvim danima po rođenju, lekari su počeli da sumnjaju, prvo na nepostojanje žučne kese, ali detaljnim ispitivanjem utvrđeno je da to ipak nije slučaj. Nakon nekoliko meseci transaminaze su počele drastično da rastu, pa je Helena upućena hitno u UDK Tiršova.

-Kada su mi rekli da ne postoji operacija koja ovo može rešiti i da je transplantacija jedino rešenje, nisam znala šta da kažem i šta da mislim. Odmah je urađen taj „Casai“ operativni zahvat koji je trebalo da premosti period do transplantacije. Njeno stanje se pogoršalo, zatim je dobila i cito-megalo virus. Tako smo hitno prebačene u Bergamo avionom Vlade Srbije na transplantaciju u februaru 2019, priča majka.

Ipak, nakon transplantacije javile su se komplikacije, tromboza vena, perforacija creva, sakupljanje vode u organizmu, udružene komplikacije oštetile su novu jetru. Helena je bila stabilno i vraćena je u Beograd gde je provela narednih pet meseci.

-Kod kuće me je čekalo i drugo dete, suprug je dolazio kada je mogao, inače smo Helena i ja bile tamo same, odnosno, tamo ima i druge naše dece koja čekaju transplantaciju, te smo se mi međusobno bodrili, iako je sve tako teško, nastavlja Milica.

Stanje se naglo pogoršava, ali sreća je na Heleninoj strani

U jeku epidemije korona virusa, stanje malene Helene se naglo pogoršalo, te je 28.aprila 2020. ponovo hitno prebačena za Bergamo.

-Analize, strepnje, traganje za rešenjem, i nada. Lekari, Bog, vera, i snaga moje Helene. Ona je toliko bila hrabra iako mala, iako je bila beba, ona je meni ulivala takvu snagu. Koliko god posustajala, kada bih pogledala u nju i setila se deteta koje me čeka kod kuće, to mi je ulivalo snagu da istrajem. Kada se činilo da nema nade, da je sve izgubljeno, desilo se čudo, priča Milica.

Druga transplantacija

Helena je transplantirana po drugi put, kada je imala godinu i po dana. Parametri su dobri, sve ukazuje da je ova devojčica prošla trnovit put. Od momenta kada je ugledala ovaj svet, mala heroina pokazala je šta znači borba.

-Ona je mnogo jaka, danas je vesela i zdrava devojčica. Naravno, postoji način života koji će morati da vodi, postoji terapija, kontrole, ali ono najteže je herojski pregurala. Sada priča kako će postati lekar, čak zna da će biti lekar urgentne medicine i da će raditi u Hitnoj. Kada kažemo idemo za Beograd, ona se spremi da ispriča sa svim lekarima, i njoj je taj odlazak kao zabava. Prve korake napravila je u bolnici, verujem da je rođena za velika dela i da će i ona spašavati nečije živote. Želela bih da podržim kampanju „Još si mi trag“, i zamolila svakog da razmisli o tome, ako se nečiji život ugasio i nema povratka, da je biti donor mnogo važno. Jedan donor spašava i do njih osmoro, a kroz tog ko primi organ deo vaše drage osobe nastavlja da živi. Tako i moja Helena, kao i sva ostala deca koja su transplantirana, ali i odrasli, nastavljaju priču onih koji su negde stali, poručuje Milica Aleksić, mama heroine Helene.

PROČITAJTE VIŠE:

DRAMA NA AUTOBUSKOJ STANICI U BEOGRADU: Tinejdžerka se porodila u toaletu, beba bila modra!

OVO SU BEBA DŽIN I MAJKA HEROJ: Suzana rodila sina od preko 6KG, dugačkog 68 centimetara! (FOTO)

POTRESNA PRIČA MARKA IZ KRALJEVA: Nakon 14 godina borbe dobio je novo srce, jedan poziv promenio je sve! (VIDEO)

Izvor: Blic
Foto: Privatna arhiva

YOU MAY LIKE