Chicago
72°
Partly Cloudy
6:41 am6:43 pm CDT
Feels like: 72°F
Wind: 11mph NE
Humidity: 75%
Pressure: 30.04"Hg
UV index: 1
TueWedThu
72/63°F
66/63°F
66/59°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

BEZDUŠNI NAPAD NA SVETINJU: Uoči seoske slave na Kosovu obijena crkva posvećena Svetoj Petki! (VIDEO)

Nepoznata lica obila su tokom noći crkvu posvećenu Svetoj Petki u Suvom Dolu potvrdio je za Kosovo onlajn protojerej Dalibor Lazić koji je prvi zatekao obijena vrata i pozvao policiju.

Danas se u Suvom Dolu obeležava seoska slava, Sveta Petka Trnova u narodu poznata kao Sveta Paraskeva, i na sam dan slave meštane su prilikom dolaska na jutarnju liturgiju sačekala obijena vrata crkve koja je posvećena upravo ovoj svetiteljki.

Ovo je drugi incident u samo tri dana koji se desio u ovom mešovitom naselju nadomak Severne Mitrovice.

Lazić kaže da je odmah nakon što je video obijena vrata pozvao policiju, ali i da ovo nije prvi put da je ova crkva na meti vandala.

“Po ko zna koji put se ovo dešava i upravo zbog ovakvog vandalizma smo i promenili vrata na crkvi koja su bila oštećena. Obavestio sam policiju koja je došla nakon 45 minuta. U samom hramu nije bilo nekog prevrtanja i skrnavljenja. Otvorene su carske dveri, kutija gde se nalazi novac i gde se nalaze sveće”, rekao nam je Lazić.

On posebno napominje da je veliki broj vernika i danas na veliki praznik došao na liturgiju uprkos svim događajima koji se dešavaju ovih dana.

“Hvala Bogu, znali smo da ćemo danas održati liturgiju makar i ispred crkve, ukoliko bude duže obavljen uviđaj. Uzdamo se u Boga i u Božju pomoć da će nas sačuvati. Mi smo imali i 5. avgusta nemili događaj kada su na ambulanti u Suvom Dolu ispisani grafiti OVK”, podseća Lazić.

Upkos radosnom danu koji je danas okupio vernike u ovom mestu Lazić kaže da se oseća zabrinutost i nemir.

“Danas je radostan dan za ovo selo, ali kod naroda i dece ne možeš da vidiš radost. Mi smo imali i pre nekoliko dana kada su crkvu pominjali u negativnom kontekstu i posle petnaestak dana se ostvarilo da obiju sam hram”, kazao je Lazić.

Uprkos tome što je događaj dodatno onespokojio meštane, jer je u Suvom dolu pre dva dana osvanuo i grafit “UČK”, što je unelo uznemirenje među stanovnike tog naselja, današnjoj liturgiji i proslavi seoske slave prisustvovalo je više od trideset ljudi.

PROČITAJTE VIŠE:

OVO SU BEBA DŽIN I MAJKA HEROJ: Suzana rodila sina od preko 6KG, dugačkog 68 centimetara! (FOTO)

KUĆA IZ SNOVA POSTALA STVARNOST: Porodica Jevtić dobila novi dom, roditelji uživaju na terasi dok se deca igraju! (VIDEO)

POTRESNO ISKUSTVO JOVANKE U KENIJI: Deca dolaze gladna u školu, nemaju vodu, ali njihovi pogledi kriju neizmernu snagu! (FOTO)

Izvor: Kosovo online
Foto: Kosovo online

YOU MAY LIKE