Chicago
64°
Fog
6:45 am6:36 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 4mph SSE
Humidity: 91%
Pressure: 30.14"Hg
UV index: 0
SatSunMon
75/61°F
77/63°F
79/63°F

Published 3 months ago

By Serbian Times

SPEKTAKL U NIJAGARI: Srbi iz Kanade za Teslin rođendan spremili veliki međunarodni festival! (FOTO)

U kanadskom gradu Nijagara Fols u nedelju 9. jula 2023. godine održaće se Međunarodni festival povodom Dana Nikole Tesle i njegovog rođendana. Ovaj dan je od pre 13 godina postao službeni praznik u tome gradu, a od prošle godine i u celoj provinciji Ontario. Organizator Teslinog festivala, kao i svih dosadašnjih aktivnosti vezanih za našeg slavnog naučnika, je Srpska škola „Nikola Tesla“ iz Nijagare.

-Međunarodni festival će se održati u Viktorija parku između Teslinog spomenika i Trga Nikole Tesle, velikog vodopada i hidrocentrale iz 1901. godne čiji generatori su, kao što znamo, rađeni po Teslinim patentima. Pripremamo brojne edukativne i kulturno-umetničke programe u kojima će, pored srpske zajednice, učestvovati i druge etničke zajednice koje žive u ovom djelu Кanade, najavljuje Borislav Živković osnivač i direktor Srpske Škole „Nikola Tesla“ u Nijagari.

Na centralnoj bini izmenjivaće se plesne i folklorne grupe, muzički sastavi, a biće prikazan i film o Tesli. Posetiocima će na više punktova u Viktorija parku inžinjeri elektrotehnike demonstrirati uživo neke od 300 patentiranih Teslinih izuma.

-Na ovaj način naše sugrađane, ali i brojne turiste koji ovde dolaze, želimo da upoznamo sa životom i delima našeg naučnika i da celom svetu pošaljemo poruku o njegovoj neprevaziđenoj genijalnosti, objašnjava Živković koji je i direktor Teslinog Festivala u Nijagari.

Uveče će, kako javlja Srpska televizija Nijagara, ovi najpoznatiji vodopadi u Americi biti osvetljeni u bojama srpske trobojke.

Zaslugom Srpske škole od 2020. godine trg iznad velikog vodopada, kojeg godišnje poseti 12 miliona turista iz celog sveta, nosi naziv Trg Nikole Tesle. U centralnom delu ovog trga je Teslina bronzana statua.

Brojne su manifestacije srpske zajednice u Кanadi posvećene našem naučniku i svake godine su sve masovnije. Tako je pre nekoliko godina u Burlingtonu, nedaleko od Toronta jedan od bulevara povezan sa glavnim autoputem dobio naziv Bulevar Nikole Tesle, a bilo je i predloga da u susednom gradu Hamiltonu jedna od novoizgrađenih srednjih škola ponese ime našeg znamenitog naučnika.

Srpska zajednica želi, kako kaže Borislav Živković, da upravo u Nijagari osnuje i Muzej Nikole Tesle.

POVEZANE TEME:

„MOLI ZA MENE, ZA IZGUBLJENU DUŠU SVOG SIROTOG SINA“: Teslino poslednje obraćanje majci!

10 VELIKIH MOMENATA: Evo kako veštačka inteligencija vidi ključne događaje srpske istorije! (FOTO)

SRPKINJA STUDENT DECENIJE U FRANCUSKOJ: Anđela za godinu dana dala po dve godine na dva fakulteta! (FOTO)

Izvor: Serbian Times
Foto: Promo

YOU MAY LIKE