Chicago
72°
Mostly Cloudy
6:36 am6:50 pm CDT
Feels like: 72°F
Wind: 1mph WNW
Humidity: 67%
Pressure: 30.2"Hg
UV index: 3
FriSatSun
75/63°F
72/59°F
70/59°F

Published 3 months ago

By Serbian Times

VIDOVDANSKA BESEDA PATRIJARHA: Na Kosovu i Metohiji smo u svojoj kući, naše svetinje su dom svih Srba!

Patrijarh SPC Porfirije tokom besede nakon održane Liturgije u manastiru Gračanica poručio je da su svetinje na Kosovu dom svih Srba, i da u njima pronalazimo razlog svog postojanja.

Patrijarh je naveo da na Kosovu znamo ko smo.

“Ovde na Kosovu i Metohiji smo u svojoj kući, razumemo odakle dolazimo. I podsećam svu našu braću i sestre širom sveta na ovu istinu. Kada smo bilo gde drugde, onda smo stranci”, rekao je Porfirije.

Podsećajući na podvig kosovskih junaka, istakao je da je u lestvici vrednosti najvažnije da imamo veru u Hrista i razumemo moć molitve.

Patrijarh je dodao i da je današnje okupljanje u cilju molitve za mir Srba na Kosovu.

“Vama braćo i sestre koji živite na KiM, došli smo da se molimo sa vama, da se poklonimo vašoj snazi i odluci da čuvate naše svetinje na KiM. To ne bi bilo moguće da nema vere u vašim dušama. Vašom molitvom i postojanošću, i mi ostali isceljujemo se iznutra, rađamo se opet i počinjemo da razumemo da je najvažnije da ištemo najpre carstvo nebesko, da se uzdamo u ljubav božiju”, istakao je patrijarh.

PROČITAJTE VIŠE:

On je apelovao na sve da doprinesu miru na Kosovu. Poručio je Srbima sa Kosova da svojim primerom daju lekciju svima.

“Ali znamo da mira nikada neće biti, ako ga nema u našim dušama. A mi smo blagodarni vama, što svojim primerom i nas otrežnjujete. I nas isceljujete svojom molitvom i pravoslavnom verom. Crkva naša nikada i nikoga neće zaboraviti i ne može ga ostaviti. Ako Crkva zaboravi i jednog Srbina i Srpkinju sa KiM, onda naše postojanje nema svrhu. Molimo se za svaku dušu na KiM, da Gospod usadi svoj mir u svaku dušu”, poručio je patrijarh Porfirije.

On je dodao da je danas posebno dobar dan, jer dok Srbi proslavljaju jedan od najznačajnijih srpskih praznika Vidovdan, Muslimani proslavljaju Kurban Bajram i uputio čestitke.

“Danas je radostan dan. Slavimo svetog Kneza Lezara i Svete Kosovske mučenike, a danas braća Muslimani proslavljaju Kurvan Bajram. Moleći se Bogu za sve ljude sveta, neka Gospod svima da radost i mir. Čestitam Bjaram i braći Muslimanima na Kosovsko-metohijskoj zemlji. Neka i oni sa verom u Boga izmole mir u svojoj duši”, naveo je Porfirije.

On je naglasio da je Kosovo sveto i da na njemu ima mesta za sve ljude, svetinje i vrstu molitve, bez obzira kako se Bogu mole.

Patrijarh je na kraju svima poželeo srećan praznik.

Tokom liturgije i besede patrijarha Porfirija, helikopter NATO nadletao je iznad Gračanice i porte manastira.

POVEZANE TEME:

SRPKINJA STUDENT DECENIJE U FRANCUSKOJ: Anđela za godinu dana dala po dve godine na dva fakulteta! (FOTO)

VIDOVDANSKA DEKLARACIJA SRBA SA KIM: Ako se zulum nastavi, odgovorićemo svima koji nam žele zlo! (VIDEO)

LEPE VESTI SA KOSOVA: Škole u srpskim sredinama upisuju sve više mališana!

Izvor: Telegraf
Foto: Printscreen Instagram @patrijarh_porfirije

YOU MAY LIKE