Connect with us

Srbija

SPASIO ŠKOLU OD ZATVARANJA: Mali Stefan je jedini đak u selu, učionicu deli sa učiteljicom i mamom (FOTO)

Published

on

Da na vrata Osnovne škole u Božurnji kod Topole ne bude stavljen katanac i ove godine zaslužan je samo Stefan Pavlović jer je ovaj osmogodišnjak jedini đak. Pored učiteljice u velikoj školi društvo mu pravi mama Adelina Pavlović, inače Albanka koja je pre devet godina zbog ljubavi došla u Topolu.

„Jedna devojčica iz Božurnje je pošla u prvi razred ali u Topolu tako da smo ja i Stefan ostali sami. Zbog mame Albanke, Stefan malo ima problema sa srpskim jezikom, ali snalazi se, dobro govori engleski jezik, za njegov uzrast. Stefan je divan dečak, super se slažemo, iako je prošle godine imao drugu učiteljicu, dobro smo se sporazumeli. Nas dvoje smo za vreme časa sami, a učionica je velika, pa nemamo problem ni sa aktuelnim virusom, jer nam ne pada teško da ispoštujemo fizičku distancu“, kaže Biljana Milenković, učiteljica.

Stefanova mama Adelina, održava higijenu u staroj seoskoj školi, za vreme školskog odmora ona pravi društvo svom mezimcu i zajedno vežbaju srpski jezik.

„Roditelji se radije odlučuju da svoju decu upišu u školu u Topoli, prvenstveno zbog boljih uslova u školi, opreme za rad, prevoza do škole i sl. Da su Stefanovi roditelji njega upisali u Topolu, sada bi na školi u Božurnji bio katanac, jer je evo već drugu godinu on jedini đak u toj školi“, rekao je direktor OŠ „Кarađorđe“iz Topole Ivica Milivojević.

Inače, Seoska škola u Božurnji, „Božuračka škola“, na životni put izvela je na stotine đaka, predstavlja zadužbinu Mihaila Đoke Pavlovića, trgovca iz Beograda i sagrađena je davne 1891. godine. Iz godine u godinu, broj đaka se smanjivao, i ove godine kao i prethodih nekoliko, samo jedan đak.

Izvor: RINA
Foto: RINA

Advertisement