Connect with us

Srbija

OVA ŽENA JE HEROJ SRBIJE: Čačanka je dala krv čak 80 puta, a već se prijavila i da bude donor organa (FOTO)

Published

on

U trenutnim okolnistima ljudska humanost više je nego dragocena, a nesebični ljudi spremni da pomognu drugima prava su retkost. Žana Marković iz Čačka ipak prkosi svim statistikama, jer je ona jedina žena u gradu na Moravi koja se osmelila da krv da čak osamdeset puta.

„Кad znam šta dajem i kome dajem, snage u meni uvek ima. Do sada sam dala preko 30 litara ove dragocene tečnosti i doniraću je dokle god to budem u mogućnosti. Deca su uvek prioritet, a onda naravno i svako drugi ko ima zdravstvene probleme. Mi koji možemo da na ovaj način da pomognemo drugima, ne treba da tražimo izgovore već da delujemo, jer svima nam je poznato da neše malo nekom znači mnogo“, rekla je Žana za RINU.

Ova humana Čačanka se međutim tu ne zaustavlja. Osim što je donirala litre i litre tečnosti koja nekome znači život, direktno iz vene u venu, ona se već prijavila i da bude donor organa.

„Već sam aplicirala za donorsku karticu, kako bih nekome i na taj način spasila život. Ako bi se meni bilo šta desilo, a moji organi koji bi ostali zdravi, nekome bi mnogo značili. Motivaciju za to sam pronašla kad sam videla da su roditelji mladića koji je poginuo na motoru, donirali pet organa i na taj način spasili su čak pet života“, rekla je Žana.

Ponosni na svoju sugrađanku su u Crvenom krstu u Čačku, gde kažu da bi njeno dobročinstvo trebalo da posluži kao primer mnogima.

Izvor: RINA
Foto: RINA

Advertisement