Chicago
23°
Light Snow
7:06 am5:00 pm CST
Feels like: 19°F
Wind: 3mph S
Humidity: 69%
Pressure: 30.27"Hg
UV index: 0
SunMonTue
32/12°F
14/1°F
12/5°F

Published 07:08

By Antonije Kovačević

AFERA “SRPSKA KUĆA”: Gde je nestalo 1,7 miliona dolara, kolekcija vrednih slika, arhiva i biblioteka?!

Muzej “Sveti Sava” u Čikagu, poznatiji kao Srpska kuća, prodat je novom vlasniku, kompaniji “Campbell Street Asset Management”, dana 31. avgusta za 1,7 miliona dolara, zvanično je objavljeno na nekoliko američkih sajtova za prodaju nekretnina.

Tako je ovaj objekat, nakon punih 68 godina, prestao da bude sedište jedine srpske kulturne institucije u Sjedinjenim Američkim Državama.

U ovom trenutku nije poznato gde se nalaze vredna umetnička dela i bogata biblioteka i arhiva Srpske kuće, sa bezbroj važnih dokumenata koji svedoče o postojanju i delovanje srpske zajednice na ovim prostorima u poslednja dva veka. Na ova pitanja redakcije Serbian Times-a predsednik Uprave Muzeja Dr. Žika Pavlović je ostao nem i bez odgovora.

Pitanja bez odgovora

Takođe, Pavlović nam nije odgovorio ni gde je završilo i na koji će način biti iskorišteno 1,7 miliona dolara dobijenih od prodaje zgrade, niti da li Uprava planira da preseli Muzej na neku novu lokaciju.

Podsećamo, zgradu u Beri ulici u centru Čikaga grupa srpskih oficira kupila je još 1952. godine. Srpski klub, kako je isprva nazvan, bio je poprište brojnih kulturnih dešavanja, koncerata, izložbi, književnih i poeskih večeri, a u njemu je začeto i prvo srpsko pozorišne u Americi – danas poznato kao Srpsko-američko pozorište “Mira Sremčević“, koje je u njemu odigralo brojne predstave.

Klub je u međuvremenu pretvoren u Muzej, da bi se smanjili troškovi, ali ni to nije bilo dovoljno da se spreči njegovo propadanje pod neodgovornom i manipulacijama sklonom Upravom na čelu sa Žikom Pavlovićem.

MACA POJELA JEZIK, DA LI ĆE I PARE: Žika Pavlović, predsednik Uprave Muzeja “Sveti Sava”

Pavlović nam nije odgovorio ni gde je završilo i na koji će način biti iskorišteno 1,7 miliona dolara dobijenih od prodaje zgrade, niti da li Uprava planira da preseli Muzej na neku novu lokaciju.

U februaru 2016. Uprava je stavila katanac na Muzej, da bi u narednih četiri godine, ispostaviće se, samo vrebala povoljan trenutak kako da zgradu proda. U međuvremenu, članovi Uprave nisu u javnost izašli ni sa jednom idejom kako da posrnulu ustanovu vrate na noge, ali su se zato dosetili da bi mogli da daju pozajmice Muzeju pod zelenaškom kamatom od 10%.

I “Chicago Tribune” piše o srpskoj bruci

Srpska kuća, bolje reći Srpska bruka, dospela je i na strane najčitanijeg i najuglednijeg čikaškog dnevnog lista “Chicago Tribune”, koji u tekstu objavljenom 2. septembra piše:

“Donedavno, Srpsko-američki muzej Sveti Sava je bio vlasnik i upravljao zgradom, počev od 1952. Poslednjih godina grad je kažnjavao Muzej zbog primećenih nedostataka u zgradi, a umesto da se uhvati u koštac sa skupim popravkama, grupa je odlučila da proda zgradu.

Uprava je zatvorila zgradu 2016. godine i Muzej je postao predmet dugogodišnje prepirke. Poslanik Tom Tunei podržao je napore da se Muzej uvrsti na Landmark listu (objekat od istorijskog značaja za grad), čemu se protivila Uprava. Grad je 2018. godine proglasio zgradu Landmark-om, što je onemogućilo čelnike da sruše ovu istorijski značajnu kuću. U to vreme čelnici muzeja rekli su da će taj potez biti finansijski udarac za kulturnu instituciju koja već trpi „velike poteškoće“.

SRPSKA KUĆA KAO TEMA NAJPOZNATIJEG ČIKAŠKOG LISTA: Članak o Muzeju “Sveti Sava” na stranicama “Chicago Trubune-a

Kompanija “Campbell Street Asset Management” namerava da adaptira zgradu i prenameni je u stanove. Ovo je zanimljivo imajući u vidu da je aktuelna Uprava Muzeja više puta istakla kako su nemoguće bilo kakve adaptacije na zgradi i kako ona mora da se sruši

Tokom godina članstvo Muzeja se smanjivalo, a lokacija vile je sve više postajala nezgodna, s obzirom na to da mnogi članovi sada žive u predgrađu.”, piše Chicago Tribune o problemima kroz koje je prolazila Srpska kuća.

U tekstu se dalje navodi da je kompanija “Campbell Street Asset Management” kupila zgradu i da namerava da je adaptira i prenameni u stanove, po rečima njenog suosnivača Gabriel Horstika.

„To je plan, uz očuvanje istorijskog značaja i što više detalja“, rekao je i dodao da su drugi potencijalni kupci planirali izgradnju velikih dodataka na objektu, za razliku od njih, koji planiraju da „održe sve isto i rade u okviru postojeće ljuske(forme)“.

Renoviranje (ni)je moguće?

Ovo je posebno zanimljivo imajući u vidu da je aktuelna Uprava Muzeja više puta istakla kako su nemoguće bilo kakve adaptacije na zgradi i kako ona mora da se sruši. Takođe, Uprava na čelu sa Žikom Pavlovićem je 2016. godine odbila ponudu nekoliko građevinskih kompanija iz Čikaga i okoline čiji su vlasnici Srbi, a koji su bili spremni da besplatno renoviraju celu zgradu i vrate je nameni.

Nakon saznanja da kompanija koja je kupila zgradu planira da je adaptira, postavlja se pitanje na osnovu čega je Uprava svojevremeno procenila da je renoviranje nemoguće, insistirajući prvo na rušenju, a kasnije na prodaji objekta, što se na kraju desilo.

Ovo je samo još jedna u nizu problematičnih i najblaže rečeno sumnjivih odluka koje je donela Uprava, koja je, za one koji su možda zaboravili, dva puta obmanula predstavnike srpskih udruženja, Srpske pravoslavne crkve i vladile Longina lično, da će podneti ostavke i predati zgradu Muzeja na upravljanje novoj Upravi koja bi naknadno bila izabrana, a poslednji put se to desilo u februaru ove godine.

Poznati arhitekta Frederik Vejnrajtt Perkins dizajnirao je kuću sa devet spavaćih soba, koja je dobila ime po prvom vlasniku. Dvorac u američkom stilu “foursquare”, površine 11.403 kvadratnih metara, izgrađen je 1902. godine. Ima sedam punih kupatila, dva polukupatila, šest kamina, 12 metara visoke plafone, pozorište i podrum. Na imanju od 0,3 hektara takođe je opremljeno gostinskom kućom.

Sve ovo što je ovde nabrojano uspela je da izgubi i proćerda srpska zajednica u Čikagu, na kraju dozvolivši najgorima među nama da preuzmu i prodaju zadužbinu koju su nam u amanet ostavili naši preci, ponosni oficiri kraljevske vojske.

Neka nam je na čast i slavu.

Piše: Antonije Kovačević Foto: Chicago Tribune Printscreen, Redfin, Youtube

YOU MAY LIKE

ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
ISPLIVALO TELO NA PLAŽI: Policija ispituje da li je u pitanju Ana Volš!
KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
OVDE JE ROĐEN SVETI SAVA: Do nedavno je sve bilo obraslo u korov, a sada niče velelepan hram! (FOTO)
NOLE NAKON POBEDE OSTAVIO PORUKU NA KAMERI I ODUŠEVIO SRBIJU: Đoković se setio najvećeg srpskog svetitelja!
OBJAVLJENI UZNEMIRUJUĆI SNIMCI: Američka policija prebila Afroamerikanca na smrt, dozivao majku! (VIDEO)
GODINE 2022. POSTAO TREĆI NAJBOGATIJI ČOVEK SVETA: Juče izgubio 6,5 milijardi dolara, označili ga kao prevaranta!
LOPOVI UKRALI SUŠENO MESO NA FRUŠKOJ GORI, VLASNIK PORUČIO: "Ne daj Bože da dete pojede to meso, ne želim nikog da nosim na duši!"
“TEBI JE ARKAN POKLONIO PIŠTOLJ”: Moka Slavnić zaplakao uživo u emisiji zbog ubistva koje je počinio njegov sin!
KAKAV ŽIVOTNI PUT: Irski glumac bio u 13 hraniteljskih porodica, sad je nominovan za Oskara!
ŠKOLA U BEOGRADU ZABRANILA MOBILNE: Pobunili se roditelji: “Treba i deca da se pitaju!”
UKLETI KOMŠILUK ANE VOLŠ: Komšije otvorile dušu, ona je već treća žrtva u naselju!
MILE BIO NEZVANI GOST NA 4,000 SVADBI: Lepo se obučem, zakitim ruzmarinom…ko me ne bi primio?
PARE KAO PROKLETSTVO: Jedina srpska loto milionerka se razvela i posvađala sa porodicom pošto je izvukla „sedmicu“!
MEDVED U KOLORADU NAPRAVIO 400 SELFIJA: U potrazi za hranom, zastao i pozirao!
TRAMP KREĆE SA KAMPANJOM: Ove dve države su prvi test za njegovu predsedničku kandidaturu!